Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2012

malam berinai....

Imej
~ ngehhh...ayat x blah. ok la meh ak berterus terang. semalam ade malam berinai. tadi baru abes majlis. penat kot. ramai org datang. naseb lah aku jenis mesra alam. layan je sume kan. alhamdulillah, semua selamat. x caye. tgk gambo neh. merah taww inai saye pakai. nampak x cincin tuh skali. hahahaha. dan jangan lupa tangan yg comel....hahaha. meh cerita lagi nak....


~hahahaha...sape percaya cerita kat atas?? sila pegang hidung ( macam ustaz zamri mantopp la plak kan). haahaha. sebenarnya aku je gedikk nak pakai inai. spesis manusia sakai jumpe pokok inai kat umah kak ain. terosss gedikk nak pakai. muahahaha. aku kan kat umah family angkat. ne lah spesis manusia pemalas. nak carik anak tudung pon terkial2. nah ambik sekali aku lipat je tudung begini. lengan panjang da semestinya kan.
~ tetibe teringat zaman bebudak dulu. suke pakai inai. nak2 raye. ngan sepupu sume nak pakai. x men lah yg instant tuh. ak pakai yg ori pnye. tumbuk dengan tangan kau. hahahha. yang tumbuk nye abng aku. muah…

baik pilih cepat2.....!!!

Imej
~menaip dengan sebelah tangan mmg menyusahkan, sabo je la wehhhhh!!

~aku wat felt di atas neh untuk CUCU TOKKI. u know what. sometimes bila kita sayang seseorang kita rasa nak give something that would make him or her remember us rite??. i'm always rite kan. muehehehe, ayat keji!!. aku ne x lah kaye nak kasi umoh sebijik. keterrr sebijik ke. i pad or i phone kan. tapi still aku nak kasi something kan. biorrrpon dok mahal kan. tapi ikhlassss kan (ayat puji diri pulak)....
~kalau lah aku ade keterrr, aku nak pusing satu mesia neh nak kutip cucu2 neh g jenjalan. duet ak bnyk aku nak wat trip tok cucu2 neh melancong. kalo bawak g umrah pon ok gak kan. hehehe. sebabnye cucu2 ne x penah nak jumpe. kenal kat fasebook jep. tapi somehow cucu2 neh boleh rapat, kacip lagi. tp bile tgk umo la kan. agak2 cam mimpi je nak jumpe. cucu2 neh da la merate duduk kan. tape lah cucu2 sume. ade jodoh kiterr jumpe kannn....
~cucu2 tokki sekalian. sila pilih mana yg berkenan. sape cepat dye dapat. nanti jgn…

kat mekdi buatlah macam rumah sendiri...

Imej
~disebabkan pathetic yang melampau aku dah give up. dok lam masjid je la. sambil update blog. erkkkk??? bolehhh???huahuahua. ikotkan dari pagi tadi aku nak terperuk je kat mesjid neh. tapi solat jumaat tadi menyebabkan aku kena keluar gak kan. baru turun bas dari pontian. kat larkin aku tekandas. hehhhh!!! nasib baik aku gagah dan kuat. x men lah melalak.
~membawa diri sekitar stesen bas larkin. muahahaah. bosan hehh awokkss. x beli pape melainkan kedit doploh hegget. dah abes baut tepon2 org. hahahaha. bek aku membebel ke member dari stresss keseorangan. then pegi mekdi. sarapan je. bayo lah segala. tibe kasi duet kaler perak. aku engat duet satu sen. jap2. duet syiling satu sen kan da tade. then aku ingat duet singapore. baselah johor kan dekat ngan Singapore. so ingat akak tuh tersalah kasi duet kot. then aku belek2. nak konfirm kan. hehhh awokkk. duet doplph sen tahon 2012 lah. sengehhh aku sorang. nak eksited sngt x leh. senggeh pon jadikkk lah.  punya lah macam sakai aku kan....m…

segmen : Qalam Illahi....

Imej
~first of all, aku ne x lah pandai mana nak tadabur Qalam Illahi. tetapi alhamdulillah Allah masih kurniakan aku akal untuk berfikir mengenai Qalam Nya. mungkin kita hanya baca Qalam Nya sekadar itu saya. Tafsirnya baca sekadar lalu. dan mungkin kadang2 x baca langsung. dan alhamdulillah, aku ada bulatan gembira  untuk berbincang mengenai Qalam Nya. aku nak share satu ayat yang selalu aku dok ulang2....
Dan untuk (memenuhi perintah) Tuhanmu, bersabarlah. (74:7)....
~bagi manusia yang baru menapak kearah kebaikan. kadang2 melaksanakan perintahnya sukar. bila kita di sibukkan dengan dunia. assigmentr, dokumen, kuliah. nak tunaikan perintah solat kadang2 sukar. tetapi kita tetap lakukan jua sebab kita yakin dengan janjiNya kan. 
~ayat yang aku ulang bila aku down. kadang2 kita lemah. kadang2 kita malas. kadang2 kita lalai. hebat x ayat Nya. dengan sepotong ayat saja dah buat kita bersemangat semula. dalam kita mencari kekuatan semula sukar juga rasanya. aku pernah terasa down, tersangat dow…

sangat insecure sekarang....*main letak je title kan*

Imej
~pathetic gila skarang. ok dah balik semenanjung. tapi x sampi rumah lagi. nak berjalan 3 negeri konon. tengokkk lah patah riuk tulang kauuu baru nak menyesal kan. hahahaha. tape2 saya kan kuat dan gagah. ayat yang x boleh diblahhh...
berbalik kepada topik yang kita bincangkan ya saudara saudari.....(ayat essay pulakkkk)
~pernah tak rasa insecure gila. rasa x selamat. rasa macam buat salah. aku pernah rasa. selalu rasa. tapi dalam konteks lain lah. tah hape aku rasa neh aku pon x tahu. kehkehkeh....
~ada sekali tu aku nak cuci baju dengan mesin. al maklum lah study week study je. nak basuh baju pon x de mase (statemnet yang paling menipu). laundry tuh kat area aparment girlss je pon. x jauh mane sangt. aku pon bersiap2 lah. pakai baju. pakai seluar. pakai tudung ekspressss. ambil baju keluar lah rumah dengan selamberrrr nye. berjalan2 turun tangga dari tingkat 2 dengan selipa jepon. bila dah sampi tangga  bawah skali aku terperasan. aku x pakai stokin. ok fineeee. saya sangat malas sebe…

memang fail...

Imej
bangun pagi. dah mandi dah solat dah kemas dah onlinestudi je lah x lagiperut lapar mana nak stadi bukan masuk ponnak makan kafe x bukak lagitengok laci takde makanansemua tak bangun lagi dan aku seorangtakde sesape nak bercakaplayan perasaan sensorang buat aku gilarase nak nages je kejap lagipasang nasyid kuat2 jangan layan perasaan sngatpening kepala 2 3 ari lepas x ok lagiorang cakap stress ehhcamni eh teruk dye stresssikot ati nak terbaring je atas katilmalas nak layan sangatpakse diri makan ubataku bukan x suke makan ubattapi tak nak biasa kan diri dengan ubatmakan jugak kalau tak kerja x jalantadi housemate pergi churchkirim barang suh belidan aku selongkar lappy danbukak tafsir dalam lappy neh
taip kata kunci TENANG...
Dan apabila dibacakan Al Quran, maka dengarkanlah baik-baik, dan perhatikanlah dengan tenang agar kamu mendapat rahmat (Al-A'raf : 204)
taip kata kunci SABAR...
Hai orang-orang yang beriman, jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu[99], sesungguhnya Alla…

meh aku nak cakap pasal laki pulak neh.....

Imej
~kesan sampingan apabila gila menjawab exam. yeeee. saya berjaya menghentam dan menembak jawapan dengan jayanya. kena x kena lain cerita ar. ok mengigau buat entry begini. kuikuikui...nak citer pasal abang pendek....
~aku neh ade penyakit. penyakit sukekatlakisekejapje. itulah penyakitnya. baru dikenal pasti semenjak aku lahir. dan membiak dengan jayanya sehingga bila aku tak tahu. kuikuikui. aku x berminat dengan serious relatinship what so ever with different gender for the time being. tapi biasalah aku perempuan yang normal lagi. so haruslah aku tengok lelaki kan...hahahan :D. adelah seorang budak neh aku suke tengok....iaitu...abang pendekkk...:P
~dia dalam ketegori lelaki yang pendek, sebab tu aku panggil dye bang pendek...hahaha =,="~dia seorang yang snagt bersungguh2 kau.....markah test kemain lah best...~muke budak berjurusssss ehhh....@,@~banyak mende yang aku suke tgk kat abang pendek ialah...
>>>>kelas hari isnin sanagt pack. nak solat zohor n asar memang berk…

jangan baca kalau tengah makan....

Imej
~tahukah anda bahawasanya mulut saya sangat leser. dah berjuta entry saya tulih dan kebayakan nya masok tong sampah. sebab apa?? setiap kali saya tulis penuh dengan emosi dan ayat yang sangat "lunak". tpi saya fikir balik. tapis sikit ayat tuh jannah. dan bila baca tulisan entry saya yang lepas2 masih lagi "lunak" ayat nya. tu pun dah cut almost 70 persen. yang 30 persen dah tertulis kat blog ini. dan kawan2 aku dah tahu mulut aku tersangat lah "lunak"...
~tahukah anda bahawasanya menahan diri untuk menulis ayat2 yang "lunak" adalah sangat terseksa. saya tulis ayat yang ditapis bukan untuk hipokrit. jauh sekali nak tunjuk saya baik. saya fikir kalau saya buat begini2 apa yang Allah akan buat pada saya. that the only point, and now i trying to make it bcoz of Him...
Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Tidak lurus (istiqomah) iman seseorang hamba itu sehingga hatinya lurus dan hatinya tidak akan lurus sehingga lurus lidahnya.” Riwayat Ahmad  s…

brjihad lah sangat kan....

Imej
dekat u aku ade wifi. Alhamdulillah x laju dan x siput. tapi aku terpakse gop beli broadband kan. adelah seorang hosmate aku. kegemaran dye  ialah mendownload citer. dan haruslah cerita korea. abes segala korea bagai dye download. mmg dye la stock citer korea. no offense, aku pon layan sikit2. perghhh, sikit lah sangt kan kau layan. aku pulak spesis suka men laptop dye. kuikui. ikuti sorotom kisah kami....

aku : ko tgh download citer eyhh??
dye : ha'ah....ce ko tgk bape lame lg nak abes download??
aku : jap2....(menekan2 perut tikus)....gileee kauuu...(efekkk muke kejut)
dye : nape???
aku : gile banyak kau download citerrr!!! mau sekali 4,5,6 sekaligus...
dye : base doh uh...nape nye??
aku : laju plak line wifi ye nak download...
dye : mmg laju pon...
aku : patot ar aku nak gune wifi x dpt connect...kau gune line bnyk ngat....grgrrrr!!!
dye : aku base doh....wifi kan aku punye...
aku : tensen aku nehhhh....ko ar kan...bapak ar berusaha kan download...
dye : yeahhh!!! berusaha gil…

puisi suka2....nak berjiwang2

Imej
mencari dalam kegelapan bernafas dalam kesesakan melangkah dalam kelumpuhan menulis dalam kesakitan
mengharapkan sekeping hati ini cekal mengharpkan sisa iman ini bertambah mengharapkan semangat ini tak luntur mengharpkan aku yang tabah
aku tahu jalan Nya itu ada aku tahu kasih Nya sangat indah aku tahu rindu Nya menggila aku tahu ukhwah Nya sangt mekar
syukran murrobi, tatkala aku ada sebagai ujian, syukran keran x lelah sabar denganku tatkala aku lemah syukran kerana menyokongku tatkala aku berbagai alasan syukran kerana memahami aku
kerana ku masih perlukan kalian, aku masih lemah bantu aku kenali diri ini jangan berputus asa dengan diri aku kerana aku sangat perlukan kamu semua untuk membawa aku dan kamu semua ke Syurga Nya


Ukhwahh Fillah Abadan Abada


sincerely from....                     special to...Ana Jannah....                                                                             Murobbiku...

Jangan risau dengan azam 2012M,
kalau sudah berazam untuk 1433H. :)
Via Hila Asraf (official)

p/s: agak2 mur…