Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2013

iqra' @ bacalah

Imej
~ hai gegurls. hikhik >,<. 15 Ramadhan left. sobsobs. actually, tengah bosan tahap super saiyaaaa. i think all chores is done. what left??? boringggg. owh ye, teringat request beela minta ku review few book yang aku baru beli dan baca. hereeee we go!!!!*gulung lengan baju*~bajet nak perang...puihhh~ Genre ~setiap orang yang suka baca buku mesti ada genre bacaan masing2 kan. macam orang dengar lagu lah. ada suka dengar rap la, rock la, apa la. tapi kan tak tahu kenapa lately ni aku punya telinga selalu request lagu Gerhana Ska Cinta dan lagu etnik kreatif Dato' Siti Nurhaliza *lagu Badarsila kedengaran*. dan rumate dah pelik. Jannah ke ni? ataupun jelmaan jannah. hewhew :D
Buku Orang Tua ~aku jenis memilih sikit kalau baca buku. tak main la novel melayu cerekarama cinta-cintun lagho tak mencambah fikiran. aku selalu baca buku yang di definasikan sebagai "buku yang akan dibaca oleh orang tua". hewhew. aku tak tahu macam mana nak describe kan, tapi inilah genre yang …

Segmen Mak Jenny : Pengurusan Kewangan Rumah Takde Tangga

Imej
~hai gegurlsss. :) aku bajet perempuan je baca blog aku. so, pihak lelaki yang "terbaca" blog aku mintak maap dari hujung tudung sampai hujung stokin eh. diskriminasi sungguh. hahaha. how your puasa?. InsyaAllah, baik-baik je kan. *senyum sensorang*. Because we know Allah is watching and rewarding our deeds right :)

~cannot go kan tajuk entri kali ini. tujuan aku gigih menghentam keyboard kali ni sebab nak inform kat housemate aku pasal isu semasa di House of Tarbiyyah (H.O.T)....semua dah kat semenanjung. aku ngan rumate je yang kandas kat bumi kenyalang. jadah plak aku nak telepon sekor2, jadi kita gunakan lah kemudahan teknologi sekarang. aku taip panjang siap explanation lagi. dah alang2 aku terlajak menaip meh aku nak share cara aku urusan duit aku. mana tahu berfaedah untuk korang kan...haha :P

Here We Go!! *stretching muscle coz this gonna be a long entry*
Fasal Pertama : Bil Eletrik Rumah *SESCO*
~owh ye, di sarawak tak pakai TNB. pakai SESCO je. sila belajar ye macam …

age and maturity

Imej
~macam mana puasa anda semuaaaa?. InsyaAllah baik-baik saja kan. huhuhu. before that, aku nak korang sedekahkan Al-Fatihah for my papa aka ayah angkat aku. Just meninggal on first Ramadhan. Ya Allah!, hati punya rasa nak terbang balik on the spot. Tapi ayah cakap tak payah. Beruntung papa pergi masa bulan Ramadhan kan. Papa dah lama kena strok, walaupun  papa macam dah nyanyuk tak ingat kat aku sangat tapi papa selalu tanya....
"Angah, dah solat?"
~Allah, teringat2 setiap kali aku balik rumah papa. Kadang2 dia tanya aku siapa. aku pun jawab je soalan papa buat sejuta kali . Tapi setiap kali azan bunyi kat TV, dia ingat kat aku pulak. directly tanya, angah dah solat?. Aku nak menagis lebih2 tak jugak. sebab kita tahu semua akan mati kan. tapi yg aku tahu, insyaAllah papa bahagia kat sana kan.

~lately, bila dah jadi senior kat universiti ni rasa macam tak berapa nak best sangat. sebab apa?. sebab junior dok panggil aku KAKAK. bukan nak cakap perasan muda ke apa tapi rasa tak b…