ade ye istilah "ex bff"??

Assalamualaikum semua n selamat pagi...>,<


~hari ni buat aku terpikir. bila ak msg ngan kawan ak. dye citer how dye boleh gaduh ngan bff fye. mase uh ak tgh wat operasi pembersihan rumah besar2 an. start kul 1.30 ptng smpi 5.30ptng. macam org gile ak dok pk je pasal mende neh mase dok cuci tandas, mop lantai. finee!! mase neh aku ase nak nages kot even tgh buat keje kan. dah name hobi nages kan. skang ade istilah baru iaitu EX-BFF.


INI SANGAT SEDIH OK!!!


~when aku bace blog bff dye (ak nages kot bace blog uh), aku dnga cite dye. mereka sngatlah ade harapan utuk bebaik semula. siyesss i feel so sad for them. gile asal aku nak nages bile cite sal mereka neh??. if aku lah kat tempat mereka. i will fight for this frenship u know. i wish sngt!! aku boleh bawak mereka face to face. tell everything u wanna say. just let go. destroy the ego. remember hapy story between us n forget the silly mistakes. i wishh i can do that for them....=,="

Aku x caye lah EX BFF neh...
~klise x ayat aku. hahaha. semua yang aku kenal adalah kawan aku. jadi korang sume adelah BFF aku tahu x?. dan x penah akan jadi EX BFF ok!. nape?? sebab aku akan nages macam org gile kalau kite putus kawan. gile rase x tenteram je bile gado ngan org kan. yess, even katakan lah akan ada konflik yag maha besa smpi gado terok gile. hoping our hapy memory will diminish all ego, foolish, silly or whatever. tibe teringat konflik ngan nadia yang aku makan dalam 3 bulan kau. aku punye pujuk hati mase gado ngan nadia uh. entah aku tibe bermonolg sensorang mase wat keje pembersihan uh...




~Monolog Aku~



~mengapa aku yang menghadapi ujian ini??
Apakah kamu mengira bahwa kamu akan dibiarkan, sedang Allah belum mengetahui (dalam kenyataan) orang-orang yang berjihad di antara kamu dan tidak mengambil menjadi teman yang setia selain Allah, RasulNya dan orang-orang yang beriman. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. At Taubah:16


~iya, sebab kita manusia biasa. hambaNya. Kita berhak di uji. untuk darjat yang lebih tinggi di sisiNya. seperti pekerja yang nak naik pangkat mesti diuji oleh majikan kan. seperti itu juga kita kan. tatkala manusia itu bnyk ragam dan bnyk karenah. semua itu ujian. kate nak syurga kan. x dek nya dpt free kan.


~ujian ini terlalu berat buat aku...
Kami tidak memikulkan beban kepada sesorang melainkan sekedar kesanggupannya.Al An'aam:152


~tatkala sometimes kite down, terkeluar jugak ayat "aku penat dengan ujian ini","ujian ini terlalu berat". pujuk hati korang dengan ayat ini. ayat ini memang terlah berjaya mencairkan hati aku. owhhh tidakk!!! Allah itu tidak zalim ye sahabat.

~rasa nak putus kawan saje...

Orang-orang beriman itu sesungguhnya bersaudara. Sebab itu damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu dan takutlah terhadap Allah, supaya kamu mendapat rahmat. Al Hujuraat:10

~dengan menjalinkan hubungan korang beroleh rahmat! bukan pak rahmat kedai runcit even bukan bas rahmat alam ok. rahmat yg tidak kita sngka2 akan datang. ini terlalu subjektif untuk aku describe kan amende rahmat itu...(masih berfikir2 @,@). dan kita semua saudara, saudara seISLAM kan.

~bukan salah aku pon punca konflik ini kan...
Jika kamu melahirkan sesuatu kebaikan atau menyembunyikan atau memaafkan sesuatu kesalahan (orang lain), maka sesungguhnya Allah Maha Pema'af lagi Maha Kuasa. An Nisaa':149 


~kadang2. konflik itu bukan berpunca dari kita. so!! nape kite plak yg kena mintak maap kan?. mcm x logik kan. tapelah, jom kita buat kebaikan dengan MENGALAH. mengalah x semestinya kalah kan. itu tanda kemenangan kerana kita berjaya bergusti dengan EGO kita sendiri. EGO versus MENGALAH. ego yang kalah!!! yeahhh!!!(sila amik tali pinggang anda ye). sembunyikan salah kawan anda, tetapi!! kawan yang baik pastiya akan menegur dengan HIKMAH kan. Allah itu Maha Pemaaf bg hambaNya yg meminta :)

~terlalu perit untuk aku maafkan dia..
Dan balasan suatu kejahatan adalah kejahatan yang serupa, maka barang siapa memaafkan dan berbuat baik[1345] maka pahalanya atas (tanggungan) Allah. Sesungguhnya Dia tidak menyukai orang-orang yang zalim. Asy Syuura : 40



(yaitu) orang-orang yang menafkahkan (hartanya), baik di waktu lapang maupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan mema'afkan (kesalahan) orang. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan. Ali 'Imraan :134

~korang tahu x ape perkara yang paling sakit di dunia ini?? cocok jarum? kena baling duster dalam kuliah? salah!! memaafkan adalah perkara yg paling sakit. kan3x. tapi put effort to forgive it. to forget it maybe harder rite. tapi maafkan dia. cubalah. once korang maafkan rasa lapang dada. macam lam cite tintanic kat atas  kapal uh. smbil nyanyi lagu.(ok!! ini hiperbola). mahukah jadi orang yg ZALIM?? mesti tanakkan mesti nak buat KEBAJIKAN kan. buat baik saja. no bad bad ok! dosa dengan manusia mesti minta maaf dengan manusia...


~aku dah  maafkan dia, tapi dia yang tanak maafkan aku..
Mudah-mudahan Allah menimbulkan kasih sayang antaramu dengan orang-orang yang kamu musuhi di antara mereka. Dan Allah adalah Maha Kuasa. Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Al Mumtahanah : 7


~u already put an effort on it rite. dah BERUSAHA then TAWAKKAL lah kan. doakn sahabat itu akan terbuka hati untuk menerima maaf kita. jom kita aminkan ramai2...AMINNNNN...:). tapi kalau aku lah kan. selagi x clear kes uh macam air paip...selagi uh aku x senag aty. hahaha. kena setel jugakkk!!


~dah penat berusaha untuk berbaik...
Katakanlah: "Hai hamba-hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa[1314] semuanya. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Az Zumar:53


~lumrah kita manusia. cepat mengalah bagi x kuat semnagt. nak putus asa je kan. pujuk hati korang dengan ayat ni plak. sejukk je kan rase. Allah memahami kan perasaan kita yg kacau bilau kan...ne sayang ALLAH lebihhh neh...>,<


~dan takutlah wahai diri...
dan orang-orang yang menghubungkan apa-apa yang Allah perintahkan supaya dihubungkan[771], dan mereka takut kepada Tuhannya dan takut kepada hisab yang buruk. Ar Ra'd:21


~korang takut kan bila cikgu or lecture report salah kite kat parents kite kan. pergghhh. da tebayang muke ayah yang garang kan. korang takut x bila malaikat report dose kita kat Allah??? haaaa....pk2 kan lah ye. baik korang hubungkan silaturrahim. bukan memutuskan. sahabat neh bukan macam kawen boleh cerai2 ok! once ur frend then forever ur frend.


~maafkan je la saya ini...

[771]. Yaitu mengadakan hubungan silaturahim dan tali persaudaraan. Mereka tidak memelihara (hubungan) kerabat terhadap orang-orang mukmin dan tidak (pula mengindahkan) perjanjian. Dan mereka itulah orang-orang yang melampaui batas. At Taubah:10


~saya tanak jadi orang yang melampaui batasan. saya takut Allah marah saya bila saya gadoh ngan awak. jom lah kita jadi kawan semula macam dulu. gelak same2. awak kejut saya subuh sebab saya liat sngat nak bangun. kita blaja erti menghargai diri masing2. saya sayang kat awak kerana Allah. macam entry saya yg sblm neh.....(yg neh buat aku baik semula dengan nadia)



~SELINGAN~

AKU : cane kalo kite putus kawan??

NADIA : Aaaaaaa jangaann!! So saddd

AKU :Haha. Syng jgak ko kat ak! Haha

NADIA : Nape? Ko nk putus kwn dgn ke? Ha Ha Ha

AKU : Haha, Ko nk ke? Ok! putus kawan doploh saat :P

NADIA : Wah! Xnak! Xsuke! Walau sesaat!

AKU : Haha. X yah nk wat ayat tacink sngt lah kan

*u put the smile on my ugly face ^,^





~jum layan lagu encik mimpi :)


p/s: this entry wasn't mean to hurt anybody. seriously, but if really had sumebody hurt.i'm sory a lot. this is reality but the person is secret....i won't betrayed my frend. just my another opinion from my point of view...>,<

Ulasan

  1. Ye la kan...sedangkan lidah dalam mulut pun boleh tergigit, inikan pulak kawan-kawan... Org dulu2 kata carik2 si bulu ayam, akhir waktu bercantum juga..

    BalasPadam
  2. insyaAllah semua akan baik jika mengikut panduan Al-quran...:))

    BalasPadam
  3. aisey,main puutus2 kawan plak..haha..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Leave Your Comment

Catatan popular daripada blog ini

hidup mesti kreatif!

ayat sentap, cinta & makan dalam

self-destruction