kaunselor cinta tidak bertauliah..

selamat pagi pukul 2.17 semua!!! aku gagahkan diri untuk menulis. tape2 demi kawan. selagi aku tak tulis aku x sedap aty. mengingatkan aku pada...

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
“Manusia yang paling dikasihi Allah ialah orang yang memberi manfaat kepada orang lain dan amalan yang paling disukai oleh Allah ialah menggembirakan hati orang-orang Islam atau menghilangkan kesusahan daripadanya atau menunaikan keperluan hidupnya di dunia atau memberi makan orang yang lapar. Perjalananku bersama saudaraku yang muslim untuk menunaikan hajatnya, adalah lebih aku sukai daripada aku beriktikaf di dalam masjid ini selama sebulan, dan sesiapa yang menahan kemarahannya sekalipun ia mampu untuk membalasnya nescaya Allah akan memenuhi keredhaannya di dalam hatinya pada hari Qiamat, dan sesiapa yang berjalan bersama-sama saudaranya yang Islam untuk menunaikan hajat saudaranya itu hinggalah selesai hajatnya nescaya Allah akan tetapkan kakinya(ketika melalui pada hari Qiamat) dan sesungguhnya akhlak yang buruk akan merosakkan amalan seperti cuka merosakkan madu.”
 
Story the mory...
~kawan ak kasi msg bertaip berikut....

Salam jannah, nk mintak pndpt ko ley? patut ke ak patahkan simkad no sblom ak ke ****** nanti?? ak x taw la,ak xnk khidupan kat mtrik lg..siyes kt matrik selalu rindu bagai nk giler ke ex ak, tiap mase ingat dye.. simkad ni bnyk kenangan sngt..nk patahkan syng, tp lau x patahkan,everytime every second,berharap dye msg or kol.. ko an selalu komen status ak pasal hal nie..buntu..


~memula sekali. aku mintak maap. coz ak x reply msg ko. siyess aku kering kedit mase tuh. second aku mintak maap lagi coz lmbat jawab soklan ko. soklan neh memaksa neuron otak aku berkerja keras setelah pasif selama 5 bulan la kot. third aku mintak maap lagi coz kalau pendapat aku neh x kena ngan pendapat ko. aku sebgai kawan cuba bagi nasihat yang terbaik untuk kau...

Analogikan seperti ini...
~zaman serba canggih manggih neh telah mewujudkan FACEBOOK (ayat skema tuh weh). adelah segelintir manusia yang KETAGIH nak beronline segala (aku penah masok ketegori ne kot). pantang free nak je hadap mende tuh. x engat dunia dah. BAYANGKAN, tiba2 manusia yang ketagih itu terpaksa pergi ke tempat yang TIDAK BOLEH online. tadek internet connnection, komputer pon tarak guna dah. APAKAH yang bakal dibuat oleh manusia itu??

JENIS A...
~x ralat sngat pon. ade tenet online lah puas2. tadek tenet buatlah keja lain.

JENIS B...
~sanggup bergolok gadai supaya dapat online jugak. tumpang orang ke. berenang ke. buat muke tebal pinjam broadband orang ke. padahal nak online fb je. gosip2 tah pape je.

Persoalannya ialah....

NAK PATAH SIMKAD KE TIDAK???

KALAU PATAHKAN....
~kalo jenis A, x ralat pon patahkan simkad tuh. tak carik balik nye laki tuh. x mengharap pon laki tuh tepon or kol segala.

~kalo jenis B, biarlah patahkan simkad tuh. tetap jugak nak laki tuh kol ko kan?. mase tuh mule la nyesal sebab patahkan simkad tuh. mula lah memaksa otak ingat balik no laki tuh or memang dah apal no tuh.mule la selongkar balik segla mende kat umah tuh sebab nak carik no laki tuh balikkan.

KALAU TAK PATAHKAN...
~kalo jenis A, x ralat pon. simkad tuh ade bnyk no kawan lain kan. boleh msg kwn2 len. kalo patahkan sian kat member lame2 nak kontek aku balikkan...

~kalo jenis B, stil mengharap, mengharap dan mengharap!!!.  bilalah si laki tuh nak kol aku ar??

KONKLUSI....
~tanya sama hati la. kalau jenis A, anda meang dah lupakan dia. terima seadanya bahawa dia bukan jodoh anda. life must go on. memang sakit ditingglkan tetapi anda belajar bahwa setiap yang berlaku ada hikmahnya...

~kalau jenis B, anda memang berharap dia akan jadi milik anda semula. sayang itu masih ada. anda x mampu nak carik penganti selain dari dia. kalau dah hati begini, apa pon x boleh tolong. ajar hati anda dahulu. rasional bahawa dia bukan jodoh anda. lepaskan si dia pergi...

BUAT SAHABAT....
~semua bermula dari hati. jika anda masih mengharap kan si dia. buatlah apa saja. patahkan simkad ke. bakar gamba dia ke. block fb dye ke. anda akan tetap cari dia semula. memang perbuatan itu nampak membantu tapi jauh di sudut hati anda, anda mengharap dia kemabli pada anda. lama2 jadi dendam, kerana hakikatnya dia x akan kembali pada anda semula. terimalah bahawa dia bukan untuk anda. lapangkan hati untuk terima takdir. memang perit, tetapi keperitan itu yang mengajar erti manisnya hidup....

  "Janganlah kamu terlalu menyayangi sesuatu, boleh jadi kelak kamu akan membencinya. Dan janganlah kamu membenci sesuatu, kerana boleh jadi kelak kamu akan menyayanginya..."
Sayang seadanya, bencilah seadanya.


p/s: ak harap ko x patahkan simkad uh. sebab ak tanak msg ko ngan no maxis. mahal kot. ak pakai celcom je (tibe2 sabit ke sini)....hehehe

Ulasan

  1. hahahaha....patahkan je la..muhahah :P

    BalasPadam
  2. huu suke2~

    *macam kene ngan batang idung aku.huhu

    aku sbg org yg mpunyai msalah agak2 same, mcadangkan, tak payah patah. keadaan akan tetap jadi same. lelaki tu ade dalam otak or hati. bukan pade sim tu smate2
    kalo patah,useless je lah..ingatan kat laki tu tetap ade.

    =)
    hoho.aku pon nak jd kaunselor cinte.
    =p

    BalasPadam
  3. akoo pae....

    ~kite ley berlatih sesam amik kos percintaan nak?? theee XD

    BalasPadam
  4. wah.. pndainye kaunselor ne hehehe

    BalasPadam
  5. ye la kan..pandai kelentong kan...huahuahua :P

    BalasPadam

Catat Ulasan

Leave Your Comment

Catatan popular daripada blog ini

hidup mesti kreatif!

ayat sentap, cinta & makan dalam

self-destruction