E.G.O



~lately, aku bnyk terfikirkan one word EGO. aku percaya setiap diciptakan adalah neutral sifatnya. maksud aku, kite ambil contoh 

pisau 
akan jadik mende baik kalau guna untuk memasak. pisau juga jadi mende jahat kalau guna untuk membunuh. 

cemburu
 kalau kita cemburu org boleh solat sunat malam itu sanagt bagus. tapi bila kita cemburu sebab balak kau msg dengan kakak dia sendiri, itu sudah kronik namanya.

anjing
anjing itu adalah haram untuk di makan tapi berpahala apabila anda beri makanan padanya kan. (rujuk kisah pelacur  masuk syurga sebab beri minum air pada anjing)

~dan aku tak pasti samada sifat neural ini boleh disamakan dengan EGO. memetik kata2 ustaz pahrol

dunia ini pasti akan akan lebih tenang jika manusia tiada sifat ego


~aku tak nak lah letakkan ego pada definasi neutral tak tentu hala. macam meletakkan ego itu adalah baik jika anda selalu belanja kawan makan tapi kawan anda itu sangat lah kedekut untuk belanja anda makan semula. jadi adalah "baik" untuk anda ego dengan kawan anda supaya dia belajar memberi. teringat pulak kata2 ustaz hasrizal

erti hidup untuk memberi

~kita memberi pada orang bukan sebab nak org tu balas kebaikan kita. tapi kita buat sebab kita tahu Allah nampak apa yang kita buat. so, tak valid lah nak letakkan kan ego itu baik pada situasi tersebutkan. Dr muhaya selalu tanya

Kita manusia ni hidup sebab apa? sebab nak manusia sanjung kita atau kita nak Allah ambil kita masuk syurga?


~soooo, balik pula persoalan utama. ada tak istilah ego yg baik? 


motip gamba ottomen???

 sebab nampak gambo neh dalam komputer dilukis naqiuddin. no bad la jugak an
:P



bila jiwa kacau


jiwa kacau

bukak twitter

skroll timeline
baca tweet orang lain

retweet and favourite tweet orang lain

tutup twitter

life must go on

--------------------------------------------------------------------------------------------------

bila kita follow org yg baik

dia akan tulis perkara yang bermanfaat

kita baca perkara yang positif

kita akan dapat semangat luar biasa

--------------------------------------------------------------------------------------------------

sumber
--------------------------------------------------------------------------------------------------


kita berhak menentukan persekitaran kita
~dr muhaya~


~people might think "twitter aku, suka hati akulah nak tulis apa". but yet, what ever you do. Allah will question it. sanggup dak nak jawab depan Allah "twitter aku, suka hati akulah nak tulis apa"?


random and alone

 Air Asia ----> Causeway Link ---->  Transnasional ---->  Rapid Kuantan
4 pagi - 7 petang  = 15jam
Alhamdulillah...safely at home
~org cakap aku katang gile. jalan sensorang. dok berangkut barang luggage gedabak nak balik. naik public transport pulak tu. kalau org lain konfem dah melalak. Kalau aku na jugak org berjemput ala2 princess siap red karpet. Puuuiiihhhhh. berangan woih.
~Tapi bila berjalan dan musafir. Kita dapat lihat apa yg kita PATUT lihat. realiti hidup sbnr. selalu duduk kat zon selesa kita je kan. nmpk hidup senang. tapi lihat org lain lagi susah. so, jangan jadi LEMBIK!. baru suruh naik bas, bersesak2 sikit dah nak melalak. macam dunia nak kiamat. apekahh?? frankly, aku menyampah dengan spesis gini. monoloq dalaman..."dear jannah, apa kata kau husnuzon kan baik. buat apa nak meyampah kat org. mungkin dia dah biasa hidup gitu. tak payah nak samakan org lain dgn kau"...(tampar pipi sendiri kuat2)...haihhhh =="
~masa exam sociology work. aku kuar on time. 2 jam duduk hadap kertas. tulis memang tulis. tapi tulis menda len. padan muka!. ada org kalau dah mmg x leh jawab akan kuar awal. buat apa menganga dalam dewan exam an. tapi aku. boleh tak boleh jawab tetap duduk smpi saat2 terakhir. cewahhh, ayat kauuu. so, nak mengisikan masa aku dok conteng dlm exam paper uh list to do on cuti semester. alah, sebulan je kot kann...
List to do...
1. Adik Project....upacara nak brainwash Muhamad Naquiddin...ayat kakak solehah....Puihhh =="
2. Home Project...merenovate bilik dan barang...for sure lot to do T,T
3. Telekung Project...sasaran masjid gelugor n paya bungor...dan tak dilupakan UNIMAS terchenta :D
4. Jalan2 Project...reunion with matriksss and balik terengganu...kopak poket =="
4. Books Project....mangsanya adalah..........
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
0wh saya tahu, tebal gila kan buku. sebulan nak habiskan. ok la kan. kalau seminggu mahu hadap doploh empat jam. ini buku sarah ok, bukan buku saya. kang tak pasal2 ada yg msg nak pinjam pasni plok. aku rasa dah putus fius jugak aku baca buku genre gini. kahkah. owh sarah, thanks a lot dear. bnyk an pahala kau dapat sbb bg pinjam buku kat org. jeles aku --"
misi paling penting adalah....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

RAHSIA

~mesti korang rasa nak lempang aku laju2 kan. dah la bnyk skroll bwh. last x de pape. kahkah. mmg itu niat aku. buat korang menyampah. LOLs :P

~aku curik gamba neh dari profil beela. n yet caption dye epic ar beela...haha ==". nice saying. aku nak wat citation sumber dari beela. kang die cakap aku plagiat plok. kahkah. 
words to avoid today. If Only, what if, why can't you be like me, you should have, not my fault, its my bad luck, I wish I had, move to , I am glad I did, absolutely, YES, Awesome, Of course I am sure, etc. Change your words and change your thoughts and you change your life ~Dr Muhaya~
~buka facebook dok stakler Dr muhaya. koreksi diri dari setiap kata2 beliau. dan jangan lupa! arini Rabu kan. kul 10 nanti bukak IKIM.FM. dengar Dr Muhaya reset minda.....apekah tajuk arini ye @,@