dendang perantauan...*ini bukan cerita sedih okay*


~ hai gurls! how raya?? dah raya ke-5 dah kan. sronok dak? mestila kan. aku? seronok! beraya kat rumah kawan. kat mana? kat pusa, sarawak. nape tak balik rumah?. sebab aku buat short sem. kenapa buat short sem. sebab kongkonon tanak extend seba few subjek tak ambik lagi tapi gaya macam kne extend dah woi, gashakkk je lah. ehhhh, macam sesi soal jawab je...

tanya inchik google maps
~seperti yang di bagi tahu oleh inchik google, dari unimas ke pusa ambil masa 3 jam lebih. nan hadooooo kau 3 jam. masa pergi naik kereta incik askar which is balak kawan aku tuh dari jam 9 pagi lebih kurang sampai lebih kurang pukul 4 petang. ada lah dalam 6 jam. yang best nya kereta pack macam sardin. layannn je la. asal sampai. 

budak ni ambil gambar aku, aku ambil gambar dia ~shuwetttt~

~ aku takde la ambil banyak sngat gambar. even gambar pagi raya tu pun kena paksa. kalau tak paksa, takde nya nak bergambor weh. takde. owh ye, gambar tu kat kawan aku. aku tak sempat ambil. esok2 la aku tepek kalau rajin. kehkehkeh *ok tak rajin sbnrnya*, ni sepupu kawan aku. baru 3 tahun. nasib la budak ni paham cakap semenajung sebab dia duduk kat johor. kalau tak aku cakap bahasa isyarat kot dengan dia. *gigih gilaaaa*

rombongan mak kiah beraya
~ raya kat sini lain taw. kalau kat semenanjung malam raya tu dah sibuk nak masak bagai. tapi kat pusa neh lain. malam raya kau rilek je tak masak sebab ada sistem open house. kampung pusa ada 3 bahagian. kampung pusa hulu, kampung pusa tengah dan kampung pusa hilir. raya pertama kampung hilir buat open house, raya kedua kampung tengah dan rumah kawan aku kat kampung hulu so dia orang hanya akan masak masa raya ketiga. jadi raya pertama dan kedua ke hulu ke hilir lah kau berjalan. sekali jalan 2 3 rumah. best lah perut kau kena sumbat...


cuci mata
~ yang best nya masa pagi raya, kau boleh cuci mata. kehkehkeh. gambar ni aku snap masa beraya kat kampung hilir. sekali tengok macam orang nak pergi kenduri kawen. gila meriah jalan dengan manusia. kereta takde okeh. bukan takde tapi jarang sebab jalan sekangkang kera pehal nak bawak kereta. rempit moto baru best. eh!. ni rombongan keluarga hijau lumut nak beraya kat mana aku tak tahu. hahahaha


macam ada kenduri kawen kan
~kampung pusa neh macam kampung nelayan. sebab memang cantik je kat tepi sungai. rumah pulak tuh dekat2. nak raya pon senang woih. apetah lagi kalau nak mintak kunyit kat jiran sebelah. eh!. LOLssss.


kelupis ~ihsan google~

~kalau kat semenajung wajib ada ketupat, lemang dan rendang.  tapi kat sini ada makanan baru iaitu....kelupis *tepuk tangan*. ok besttt gilaaaaaa!!!. dibuat dari pulut iban. cara masak aku tak tahu. hahahaha. yang aku tahu mentekedaroh je. you know what, makanan ni mengeratkan silaturrahim taw. aku nak cakap seghawak memang idokkk la wei. dengar dan pepandai translate kan sediri boleh. tapi nak join the conversation tuh harammmmm. jadi bila nak get to know each other adalah dengan menjemput makan. dan aku redhooo je makan sebab dah takde modal lain nak berborak *memang dasar perut tong sampah*

tips: kalau duduk rumah orang kena pandai bawa diri terutamanya bila dijemput makan. bila makan mesti tuan rumah akan suruh tambah. jadi, masa first cedok nasi tuh ambil sikit je. bila tuan rumah suruh tambah kali kedua tuh kau cedok lagi. biar banyak kali cedok nasi sampai berpuluh kali walaupun sedikit. biar tuan rumah senang hati tengok kita makan bertambah......hebat kan idea aku >,<


menyakai di rumah orang
~time beraya memang best, lagi best bila dapat duit raya. tapi tak sedor diri umur dah tua tak layak dapat duit raya lagi nak terhegeh-hegeh. puihhhhh. masa pergi open house tak macam kat semenanjung. makan dah berhidang kau. tinggal duduk dan makan. pastu blahhh. tuan rumah akan setel. sungguh macam princesss kau. takde nya nak layan diri ke apa. hebat kan. menu takde  nasi minyak or beryani bagai. menunya  nasi putih lauk kari ayam atau daging. kari dia kurang kaw sikit bagi tekak aku. tapi romate aku cakap sedap. ehhhh, tekak lenlain okeh. haha. ada lauk telur dan sejenis sayur yang marbhelessssss. tapi aku tak tahu nama. yang aku sedap dan telan. hehhhh =="


sungai apa aku tak tahu nama...hehhh =="

~ aku duduk sampai raya ke 4 je. pastu nak balik dahhhh T.T kalau kat semenanjung balik raya kejap je. balik malam raya. sampai kampung dah dekat2 pagi raya. pastu nak berkejar balik kerja semula raya kedua. kat sana balik kampung beraya mahu seminggu kau. takde istilah balik beraya 3 hari. takde. yang bebudak yang nak sambung sekolah buat cuti sendiri. kawan aku dok goda aku duduk lama lagi sebab bnyk lagi plan nak meronggeng tapi apakan daya...exam woi. exam =="



kejakunan naik sampan nak balik
~ ada dua jalan nak gi kampung pusa neh. satu jalan darat yang jauhhhh gilaaaa. second jalan air which is naik sampan. masa pergi guna jalan darat. bila balik guna jalan air. sampai seberang baru naik van balik unimas. tambang 35 hengget kau. tapi van uh hantar cantik sampi depan rumah kau. van neh kira macam bas kat semenanjung la kan. ok festime punyaaa pengalaman...harusss lah kejakunan >,<

enjoice the trip
~around 5 to 6 jam perjalanan bukan mudah kau dgn condition jalan nya. yang penting kena enjoy. macam mana?? kau cas henset kau sampai bateri penuh. earphone atau headphone gedabak mesti ada. kau letak lagu best2 yang layan punyaaa. kau dengar lagu all the way trip dan kau lembut kan badan dan muscle serta bontot anda. kehkehkeh.  jangan keraskan bdn nanti kejang.hahahah. turn up the volume to the max. dan enjoy. aku layan lagu Gerhana Ska Cinta kauuuu...lejen kan aku. diselang seli dengan Altimate. tak2, dr muhaya dan selawat tak lupa okeh..... XD

yang baju itam tuhhhh XD
~ tu haaa mak kawan aku. buat muka seposen nak makcik ni ikut aku hantar balik. kehkehkeh. terima kasih makcik kite dok uma makcik. heee~~ kepada kakak2 yang gojes kat rumah tu. terima kasih jugak. InsyaAllah, nanti kita jumpa lagi. tak kat sarawak kat johor pon boleh kan...hehehehe. rase macam princess dok uma dia org ni. aku tak buat kerja apa pun. maluuuu itewww. kalau raya sebelum neh aku macam kuli je, tapi raya kali ni aku macam princess kau. kalau mak mentua tengok perangai aku memang failed weh. failed gilaaa,......FAILED *penegasan* =="

jangan kacau...ni incik askar punyaaa okeh :P
~ni kawan aku. sila baca caption gambar okeh. hahahaha. housemate aku masa first year kat unimas. nanti kau datang pahang gtaw eh. kita beronggeng kat pahang pulakss. hekhekhek. dok marah2 aku sebab snap gambo dia tak pakai mekap. puihhhhh. kesah kan aku. hahahaha. yeeee!!, aku tak tepek kat facebook tpi kat blogg itu harusss okeh. eh, bukan harus. tapi dah sampai tahap wajib dah....*ke laut sudah*





someone tanya aku soalan ni kat ask.fm


dan aku tanya balik soalan tu kat dia

~ kalau nak tanya pape kat aku boleh tanya kat ask.fm aku. promote jap eh. aku tak makan org. so jangan takut. tanya je. kalau takut aku bash balik being anonymous is the best choice. kehkehkeh. http://ask.fm/AnaJannah (tekan sini).




 ~ so,dah faham kan kenapa aku tak perlu pun nak sedih2 bagai beraya di perantauan. emo sikit post aku kat facebook sblm neh....hahahah =="


motip
~aku tak tahu nape beria sngat aku nak ambik gambo neh dan tepek kat sini. hahahha. kang org cakap aku rumah biru kannn. kehkehkeh. tapi aku tak jumpa bendera lain dan itu buatkan aku tertanya-tanya *wondering*

Have a blessed Syawal ^^,