Catatan

Tunjukkan catatan dari 2014

menjadi bijak dikalangan manusia yang semakin "bijak"

Imej
Hai ladies, Lama dah kan tak mengemaskini blog. Sebelum mula nak menaip panjang-panjang. Aku ada soalan nak tanya. Kenapa kalau nak menulis sebuah entri blog yang santai terasa sangat pelik jika menggunakan bahasa melayu baku?
Cara penulisan kita dipengaruhi oleh cara percakapan kita. Sebab dah dibiasakan bercakap dengan bahasa yang kurang betul dan bahasa rojak, makanya penulisan jadi tidak betul. Sebab aku sedar juga, rosak jati diri bangsa jika bahasanya tiada integriti. Tapi, aku sendiri yang menaip pun rasa janggal.
SARI BERITA UTAMA
~soalan tadi hanya pemanas badan supaya otak mampu mengeluarkan idea bernas semacam mentol menyala di atas kepala. Bila dah tiada rakan untuk mendengar, berdiskusi dan bertanya soalan gila sepertimana di alam universiti, kadang-kadang tumpul juga pemikiran kritis. Segila-gila soalan turut dirai atas dasar belajar dari kesilapan dan berani menerima kesilapan untuk pembaikan diri. 
~Isu nya ialah menjadi bijak dikalangan masyarakat yang semakin “bija…

show time

Imej
~last week internship. leisurely taking own time and preparing last report while watching few favorite documentary . jenis manusia tak boleh senyap buat kerja, kalau tak memang lentok la kejap lagi. Untung internet laju boleh layan cerita, kalau tak mati katak aku jugak kebosanan.19 Kids and Counting....
~pertama kali tengok dokumntari ni kat saluran TLC (707). Boleh bayang tak sebuah keluarga dengan 19 orang anak. Ya Allah! Gila besar keluarga dia. Besar mana belanja rumah setiap bulan? Macam mana kalau anak buat perangai?. Bukan ke kualiti anak lebih penting dari kuantiti anak. Kadang-kadang soalan macam yang buat orang muda *macam aku* takut nak berkahwin tahu tak. Bila fikirkan hal belanja, parenting skill, komitmen. Biasalah....fikiran orang muda *muda la sangat* =="
Rahsia ~Duggar Family tersangat PENTING kan kualiti setiap anak. Jim Bob (ayah) dan Michelle (Ibu) tahu apa yang mereka mahu dari anak mereka dan mereka membentuknya dari kecil. pepatah "melentur buluh bia…

kekasih hati

Imej
~sekali lagi bertemu kita di blog saya yang serba marhein. muahahahaha. mulakan dengan bismillah, dengan harapan siap menulis hingga boleh dipublishkan. aku dah tak percaya dah nak tulis blog sekerat lepas tu nak sambung balik. memanggggg tak lah aku nak sambung balik tulis idea tergantung tadi. idea dah lari. baiklahh, taip lelaju sebab kejap lagi ada kelas *menyempat eh kau nak membebel kat blog* =="
*kembali kepada topik* ~menyempatkan diri update Goodreads. so that aku boleh track in berapa banyak buku yang aku dah baca dan berapa banyak isi buku yang aku dah buat. wohaaaaaa. ayat berwawasan habis. 
buku kategori santai yang banyak sekali baca. terutamanya buku fixi dan indie book. buku yang boleh sekali harung dalam sehari dua atau sejam dua. bagi aku buku santai is not worth to buy and keep tapi kena baca. sebab ada juga ilmu sosial boleh dihadam. jadi, kita pinjam je la dari kawan. muahahahahaha. ayat berjimat-cermat. jadi terima kasih kepada peminjam2 buku seperti erika, …

MATI

Imej
~dimulakan dengan Bismillah dengan niat mampu menghabiskan tulisan blog kali ini dengan jayanya. dah sebulan tak taip blog kan. bila tengok balik draft blog, banyak yang terbengkalai. ada dalam 15 post draft yag tak habis taip, idea tak jalan, digantung dari dipublish atas sebab berkait dengan orang lain ataupun  terlalu sensititif isu yang ditulis. 
Fiqh ‘Rebel’: Anak Muda Mesti Berdiri ~ baru baca blog ustaz hasrizal tadi, tu pasal rasa tergerak nak mencoretkan sesuatu. kalau aku online ada beberapa individu yang akan di stalk sesungguhnya....because they are simply amazing and inspiring :) 1. kak fynn jamal 2. benz ali 3. nazali noor 4. ustaz hasrizal - instagram sahaja 5. abang lepat 6. kak diana ~berbalik pada tajuk kita iaitu M.A.T.I atau mampuihhhh dalam bahasa kasarnya. sebab aku rasakan terlalu banyak kematian yang berlaku di seliling aku. dari orang yang begitu dekat dengan aku sehingga orang yang jauh tetapi tiada kaitan dengan aku. aku pun tak tahu nak rasa apa. tapi yang …

laman bersawang

Imej
~hai girls. it's been a while. kalau blog aku ni divisualkan sebagai rumah, mesti dah bersawang hampir nak roboh. entah tak tahu kenapa dah hilang minat nak menulis blog. mungkin kerana dah ada instagram nak meroyan. mungkin kerana aku buat alasan tiada masa. mungkin kerana aku terlalu banyak difikirkan dan disampaikan tetapi tak tahu how to deliver it right. arghhhhhhh.....apa-apa pun, harini ini aku dah menulis kembali. sekarang tengah update dari fakulti. tadi baru habis tutor komputer. sejam je pun. tapi kalau dah sejam ko dok menjerit macam nak meletup anak tekak memang sakit la ye. seminggu mengajar 6 jam. hectic. ~i take social media seriously. because it represent who you are. sebab tu aku tak berapa minat nak up status pelik2. lagi-lagi kalau dekat facebook. and i a pretty defensive person. i won't let emotional and feeling over social media. TAPIIIIII....kalau tgk stegram aku memang panjang gila caption dia...haha.kalau dah perempuan tu membebel tak lari wei...tak l…