Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2013

E.G.O

Imej
~lately, aku bnyk terfikirkan one word EGO. aku percaya setiap diciptakan adalah neutral sifatnya. maksud aku, kite ambil contoh 
pisau  akan jadik mende baik kalau guna untuk memasak. pisau juga jadi mende jahat kalau guna untuk membunuh. 
cemburu  kalau kita cemburu org boleh solat sunat malam itu sanagt bagus. tapi bila kita cemburu sebab balak kau msg dengan kakak dia sendiri, itu sudah kronik namanya.
anjing anjing itu adalah haram untuk di makan tapi berpahala apabila anda beri makanan padanya kan. (rujuk kisah pelacur  masuk syurga sebab beri minum air pada anjing)
~dan aku tak pasti samada sifat neural ini boleh disamakan dengan EGO. memetik kata2 ustaz pahrol
dunia ini pasti akan akan lebih tenang jika manusia tiada sifat ego

~aku tak nak lah letakkan ego pada definasi neutral tak tentu hala. macam meletakkan ego itu adalah baik jika anda selalu belanja kawan makan tapi kawan anda itu sangat lah kedekut untuk belanja anda makan semula. jadi adalah "baik" untuk anda …

bila jiwa kacau

Imej
jiwa kacau
bukak twitter
skroll timeline
baca tweet orang lain
retweet and favourite tweet orang lain
tutup twitter
life must go on
--------------------------------------------------------------------------------------------------
bila kita follow org yg baik
dia akan tulis perkara yang bermanfaat
kita baca perkara yang positif
kita akan dapat semangat luar biasa
--------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------

kita berhak menentukan persekitaran kita~dr muhaya~

~people might think "twitter aku, suka hati akulah nak tulis apa". but yet, what ever you do. Allah will question it. sanggup dak nak jawab depan Allah "twitter aku, suka hati akulah nak tulis apa"?

random and alone

Imej
 Air Asia ----> Causeway Link ---->  Transnasional ---->  Rapid Kuantan 4 pagi - 7 petang  = 15jam Alhamdulillah...safely at home ~org cakap aku katang gile. jalan sensorang. dok berangkut barang luggage gedabak nak balik. naik public transport pulak tu. kalau org lain konfem dah melalak. Kalau aku na jugak org berjemput ala2 princess siap red karpet. Puuuiiihhhhh. berangan woih. ~Tapi bila berjalan dan musafir. Kita dapat lihat apa yg kita PATUT lihat. realiti hidup sbnr. selalu duduk kat zon selesa kita je kan. nmpk hidup senang. tapi lihat org lain lagi susah. so, jangan jadi LEMBIK!. baru suruh naik bas, bersesak2 sikit dah nak melalak. macam dunia nak kiamat. apekahh?? frankly, aku menyampah dengan spesis gini. monoloq dalaman..."dear jannah, apa kata kau husnuzon kan baik. buat apa nak meyampah kat org. mungkin dia dah biasa hidup gitu. tak payah nak samakan org lain dgn kau"...(tampar pipi sendiri kuat2)...haihhhh ==" ~masa exam sociology work. aku kuar …