Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2012

buku dan pakwe baru

Imej
this is quick entry....

~ye...aku tahu reading tak lah fun sangat. tapi aku dapat cari fun itu. harap2 korang dapat cari dimana fun itu. bacalah. ilmu ada dimana2....
statistik budaya membaca...
statistik pada 1997 menunjukkan rakyat hanya membaca satu muka surat buku dalam setahun, ia hanya 'meningkat' kepada dua muka surat pada 2002

Siasatan Unit Khas Utusan Malaysia juga mengesahkan kajian profil membaca di Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) pada 2005 bahawa rakyat Malaysia hanya membaca dua naskhah buku sepanjang tahun
sumber : utusan malaysia

“(Wahai Muhammad bacalah) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian mahkluk), Dia menciptakan manusia dari sebuku darah beku, bacalah dan Tuhanmu yang Maha pemurah, yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, Dia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya”. (Al-'Alaq :1-5)
*jangan kita lupa pesan dari-Nya


goodsreads
interesting widget!!! korang join laaaaa!!!. huahua. promote baik punyaaaa. dengan laman web neh. korang boleh…

novel dan jujur

Imej
~hoi...hoi...hoi...gatal nak tulis blog...gi solat subuh tu dulu...*tampa diri sendiri*
*pause*
~oke saudara saudari. jom kita smbung balik meblogkan diri sendiri ye. huhuhu. lately, aku ade bace few novel.  amboiii, bnyk nya masa free ko an. hahaha. dan aku nak share kat korang yang tersayang.
~Pei Pan, Ramlee Awang Murshid~


~yeee, aku tahu. novel ne da berkurun kan. dah lame keluar. aku baru abce tahu. bagi spesis aku yang suka baca buku tapi x de bajet tetap nak beli selalu. aku harapkan library je la. yg ne library unimas punya aku sebat. huahua. cerita santai. mula2 aku pelik betol nape tajuk dia pei pan. tetiba tengah sedap guling2 smbil baca novel. datang rumate siew ming. chinese. "aiiiii, sejak bila u baca novel cina ne?''. errrrkkk. "ne bukan novel cina la, apasal u ckp ne novel cina?". dia jawab " tajuk dia pengkhianatan dlam cina. so, i ingat novel cina lah". huhuhu. baru lah faham. genre thriller. bestttt. aku hadap kejap je. satu malam. maca…

Keluarga Bahagia UNIMAS....

Imej
Ini Saya




Ini AYAH saya


Ini ABANG saya





Ini KELUARGA saya
 ~ nak tahu macam mana saya dapat keluarga yang besarrrrrrr sangat ni??? jom2 kita bercerita....hakhak :D

V
V
V
V
V
V
~inilah sebabnya. huhu. sebagai seorang pelajar yang cemerlang, gemilang dan terbilang. kami sebagai warga UNIMAS GEMILANGGG....kena pilih satu keluarga. Dan saya pilih satu keluarga dan itu pun setelah dibodek oleh Zura....iaitu
Event Management
~nak jadi ahli keluarga ini bukan senang tahu. kena kuat mental dan fizikal. kuat fizikal macam aku. angkat speaker, khemah, PA System, kerusi, meja.....dan sebagainya (hebat kan aku...kehkeh). kena kuat mental. tahan dengan sifat2 manusia. aku gagal sikit lah bab ni. kena menuntut lebih dengan ABANG ni...aihhhh =="
~dah lulus syarat baru boleh jadi ahli keluarga kami. baruuu dapat pas macam ni....

Kisah Payung...




~hahahahaha...(gelak guling2). ok stop. jahatnya aku. kahkah. gambar ini mmg buat keluarga kami gelak besar tahu. hujan pun tak tapi berpayung. panas itu ya,…

sila terasa!!!

Imej
~aku x tahu nak taip apa. siyes. td berkepuk2 idea masuk. masuk je part nak taip. kosong. mana hilang idea2 aku.
*pause...hantok2 pale ke dinding*
~siyes aku lupa...nah ambik je la yang ini...malas paksa diri nak ingat...
V
V
V
V
V
V
V
V


~SILA TERASA~
pesan buat adik...
~ dia ckp suh tgk bakal adik ipar. owh ya. konon2 nak restu aku. nak berkat. pirahhh!!. sila tanya dengan Allah mana berkat itu. Sila tanya dgn ayah ibu mana restu itu. yeee, aku kasar kan bahasa. aku kenal adik aku bagaimana. dan aku harapkan gadis itu me"mahal"kan dirinya. kerana aku tahu seorang gadis itu sngat berharga. bagi aku lah kan, aku x rasa ini cara yg betul. siyes x betul. tapi aku masih santuni kata2 Hilal Asyraf....

Sebelum Aku Bernikah - Cinta Sebelum Berkahwin?

Cinta sebelum berkahwin, atau cinta sebelum nikah, amat popular ayat ini. Bahkan kebanyakan orang mengharamkannya kerana menyatakan ianya membuka ruang kepada zina. Saya tidak menyalahkan orang yang mengharamkannya, kerana jelas bahawa cinta hari in…
Imej
~selamat subuh semua!!! hahaha. ok sekali lagi. anda semua dalam segmen sentap mak nyah. kikiki. opsss. sudah mengarut disitu. itu intro yang tah pape. abaikan. tadi ak skaipe lagi. dengan totttttt....hahaha. rahsia. ekekeke. kawan tapi jauh. tapi dekat di hati. hoho. kalau dekat buat ape nak skaipe kan. sebab dye jauh la skaipe bagai. kekekeke. cakap pasal....entry aku yg lepas. alaaa...entry yng menunjukkan aku neh seorang yg rebellious. yep i am. mmg aku ne rebel sikit. satu side of my self yang aku cuba kawal. tapi x nak la sorokkan. 
Judging people....~ aku selalu ingatkan diri. pandang orag dengan pandangan rahmat. bak kata hilal asyraf...(semagat aku gi godek2 wall beliau untuk dapatkan balik status ini)....huahua
Memandang Dengan Pandangan Rahmat.

Hari ini dia mungkin penzina,
esok lusa dia mungkin 'abidah mukhlisah ilallahi ta'ala.

Hari ini dia mungkin tidak bertudung,
esok lusa mungkin dia adalah yang paling ikhlas sekali menutup auratnya, dan paling menjaga kesopanan musl…