Catatan

Tunjukkan catatan dari 2012

Short Stories

Imej
~sometimes kita rasa penatkan tgk cite panjng2. pastu nak dpt ending mahu 2 jam.aku suka tgk short film kat youtube. Opkoss ak suka tgk video malaysian. sometimes anak2 muda bnyk idea baru.dari tgk cite mainstream yg x de point. it's like looking malaysian from other  view....



~ serious can't wait!!!. interesting gila cerita dye. org malaysia kretif dowh. may bit fiksyen tapi menarik. suka bila denga accent pompuan uh. owhhh my, bila la nak release citer neh =="


~x leh blah la cite neh. lawak doh. kita nampk org Malaysia ne berbudi jugak. tapi bila ade yg amek kesempatan uh mmg cannot go. so please people, don't take advantages on other kindness...it's useless =="

aku pernh hilang kasut kalau g masjid... tapi adik laki aku selalu kena
kata org nak gi masjid pakai je kasut buruk...nanti kena curi melayang jugak
kata aku
nak g rumah ALLAH....pakailah apa yg terbaik kamu ada

soal NIAT
kau dan DIA

untung kaki kita beralas
biar buruk
orang lain??




~typical malay storie…

ayat sentap, cinta & makan dalam

Imej
~holaaa peepss :D...how ur day?? hehe... aku?? Alhamdulillah ^^,. okay, nak membebel pasal ape pula ye hari ni??? hurmmm...let's see.... ayat sentap ~muka dah start poyo tahap dewa, bdn berat kalah buldozer 10 tan. pendek kata. MALAS. semua benda dah malas sangat2 nak buat. rasa nak terbaring seharian je atas katil x buat apa2. kronik gila malas tahap level kritikal. then, masuk waktu solat. haihhh, malas jugak rase. dicapai al-quran...random je bukak...
 Dan barangsiapa yang mendurhakai Allah dan Rasul-Nya dan melanggar ketentuan-ketentuan-Nya, niscaya Allah memasukkannya ke dalam sedang ia kekal di dalamnya; dan baginya siksa yang menghinakan.  An-Nisa,14
HAMBIKKK!!!! SENTAP MAK NOKSSS =="
ayat cinta ~tabiat kegilaan. dudk sensorang kat tasik unimas memalam. horror gila punya kerja. tapi best kot dok sensorang x de org kacau. boleh karang esei bertajuk "kenapa aku hidup" smpi 4 page full. itulah kesan sampingan otak mereng. then again, cari jugak quran....random.…

pernah tak???

Imej
~heyyy peepssss :) morning!!! 3.12pagi.......=="
BAYANGKAN
30 minit sebelum... ~rasa nak marah2 je. orang usik sikit dah nak melenting. orang buat sikit semua tak kena. merasakan orang sekeliling saja nak cari gaduh dengan kita. rasa macam nak tweet semua perkara yang tak perlu. nak bermalas-malasan.
30 minit selepas... ~merasakan jiwa tenang. orang yang nak cari gaduh, kita boleh senyum dan balas dengan kebaikan lagi. terasa nak share perkara yang baik2 je. x perlu nak lagha2. macam2 plan nak buat sebab rasa nak memberi tak harap balas.
---------------------------------------
pagi.... ~memulakan pagi dengan indah sekali. bangun awal. solat dan tadarus n tadabur al-quran lagi. siap boleh baca mathurat dan solat dhuha. siap buat jadual, hari ini aku nak buat apa. rajin terlebih pula buat sarapan untuk housemate lagi.
petang... ~serasa berat mahu laksanakan perkara2 yang di senaraikan pagi tadi. nak suap nasi ke mulut pun serasa berat. nak solat pun siap bersuruh kawan baru gerak. …

A bites

Imej
Aku paling pantang  kalau  orang konon nak bagi nasihat. Aku paling pantang kalau orang bagi  aku the 'you have to live on' or 'jangan ikutkan hati sangat" line. Helo...lain kali kalau nak menyampuk  hal orang bagi salam. To play the game , learn the rules. Things're easier  said than done. Semua orang boleh kata 'live on '....get a grip'....lalala...yada yada...Take a bite from my plate, chew, telan, then you talk. Jangan pandai-pandai nak buat pandai la kalau tak nak faham. Duh....gaya macam dah tahu sangat je apa yang aku dah buat untuk tahan semua ni selama ni.
Rooftop Rant, Hlovate

Tuhan... yang pegang hati aku yang membolak-balikkan nya yang tahu semua aku pendam yang faham lebih dari aku sendiri

kita ada siapa??

Imej
heyy pepssss...how you day?? *angkat2 kening*
me???...urmmmm...not bad *kuis2 kaki*
yeahhh... seriously...i'm not lying *tngn ke bahu, mata ke atas"
whateverrrr....*da nages*


seteruk mana pun hari anda.....anda masih ada DIA....
SO!!! tak la teruk mana hari anda
cuba bayangkan....
Bila kasih sayang DIA sudah sangat jauh dari kita bila DIA bagi harta tapi berkatnya tiada bila  DIA beri kita nyawa tapi ditolak kita ke gaung kehinaan bila kita minta pengampunan DIA tapi nak dengar doa kita pun tak nak
ALLAH!!!!
sedey kamek... ~serius aku tgh sedih skrng. biasanya aku tulis blog bila gembira, sebab nak tulis input yang positif. kalau sedih2 ne nak jauh dari internet tapi dekat dgn Allah. tapi rasa nak test pula tulis blog bila sedih......huaaaaa....nak nages kat makmal komputer da ;'(




nasihat buat diri... ~bila down...nak naik balik...bergelen2 kau airmata boleh tadah........huaaaahuaaaa *over gila*
1. ingat balik matlamat hidup. 2. masukkan input2 positif. 3. mutabaah amal 4…

endless love

Imej
~kenapa ya?? bila kat rumah tak rasa pun nak update blog bagai. tapi bila dah masuk semester belajar. gatal la pulak nak berceloteh bagai. mungkin kerana faktor kelapangan waktu kot. haaaaaa, kantoi sudah di situ kerana anda tidak belajar ye...ekekekek :P
~tahu tak anda bahawa, perjalanan ke kuliah berjalan kaki selama 20 minit tambah lagi bergasak2 naik bas adalah sangat BORINGGG!!!. jadi untuk isi masa, aku selalu dengar ceramah....tak kan pula nak baca buku sambil berjalan kan. tak pasal2 selamat aku masuk hospital kannnn...huehue My Living Idol.....
~kalau aku diberi pilihan, aku nak jumpa beliau dan peluk beliau. how much she inspires me in my whole life. beliau banyak bina nilai dalam hidup aku. memang aku tak pernah jumpa beliau, apatah lagi nak pergi program beliau tetapi kata-katanya terlalu banyak mendorong aku. setiap hari, wajibul ghunnah. aku akan dengar ceramah beliau yang aku download dari galeri ikim. bnayak lagi ceramah yang aku suka macam ustaz pahrol dan ustaz zaha…

i'ts been along time

Imej
~Aaaauuuu Caaakkkk!!! terkejut tak? terkejut tak? sila buat2 terkejut. hahahaha :P lamaaaaaaaaa (baca dengan 10 harakat) dah tak merapu kan. bnyk buat tulisan puisi yang tergantung je kan. kat blog Secubit Kopi. 
Kenak kamek sik klaka apa2??
~sebab nya ada banyak perkara berlaku. bila banyak masalah. kita jauhkan diri dari internet segala. sebab nanti kemungkinan kita nak tulis masalah kat internet yang maha terbuka luas adalah satu tindakan yang sangat tidak bijak...jadi kadang2 kita hanya mampu bina ayat tergantung yg kita sendiri faham dalam bentuk puisi...terseksa jiwa orang yang baca puisi aku...huehue :P
Kamek ok jak la
~entah sekarang aku rasa nak pusing belakang semula dan terfikir. bagaimana aku boleh lalui itu semua. aku nak menangis pun. aku hanya menagis bila dah sakitkan orang. bila aku sakitkan diri sendiri ok je pulak kan. aku belajar dari sakitnya hidup agar aku tahu erti syukur. percaya tak aku pernah doa begini...
"Ya Allah, aku minta tariklah nikmat dalam hidup…

nak buat pahala tak???

Imej
~hye peepsss!!! morning sunshineee...*sila depa kan tangan anda sambil menghirup udara pagi yg nyaman*...muehehehe...grengggggg!!! bnyk betul sound effect kan... nak share dgn kamu semua yang tersangat dan paling awesome ^^, few books that read recently.....
pesanan khidmad masyarakat : sila buka otak, minda anda untuk terima sesuatu yang baru....ngehngeh :D
Contengan Jalanan By Hlovate 

~again and again. baku ini pinjam dari lovely cousin Kak N. selalu je dengar member cakap hlovate bagus gila penulisan dia. da nmpk buku ni kat rumah Kak N, kita sebat la kan. muehehe. first thing is, nak baca buku ne dari mana eh. depan ke blakang. tgk same je. dua2 adalah depan. i was like, gila kreatif buat novel macam ne kan...however...i learn that...tak kira bagimana permulaan hidup kita yg penting ending nya mana kita nak bawak.....^^,
~second is...rasa macam baca kisah pasal diri sendiri. dalam novel tu macam watak K Square.... nasib K Square tu laki je dalam novel tu n those part yg seni n muzi…

chill je la kan

Imej
~hye peepsss!! i'm homeee!!! seriouslyy, at my room with my brother yg x reti2 bahawasanya yang dia laki tapi gatal nak tido ngan kakak dia. ok dia kata rindu kat kakak yg selalu cerita kisah nabi sebelum tidur kat dia. akuuuu.....garu2 pale dah habis modal nk cerita kisah nabi apa lagi...=="


~sume barang dalam storrr adalah sebnyk 11 barang dengan bayaran sebanyk rm19. kauuuu ada??? org cakp aku terlalu baik hati, senang dimanipulasikan, senang diambil kesempatan. org kata. tapi yg akuuu ini rasa. we are what we think. kita rasa org ambil kesempatan, makanya kita akan bertindak seperti org yg diambil kesempatan. tak ikhlas nak tolong. kalau yang parah sikit tinggal je barang2 tu. lantakkk lah. bukan barang aku pun kan. akuuuu??? cuba mengambil yg baikkkk meskipun rasa itu dipaksa. redhakan lahhhhh wahai hati *tepuk2 dada kuat2*



~ again n again. org aku cakap aku selalu diambil kesempatan. tipulah kalau cakap aku x rasa papekan. aku juga terasa. tapi bagaimana aku sendiri yg a…

musim imtihan...

Imej
heyyy peeps :) tadi update blog kedua.... 
~terkaku di pintu ilmu~
idea...~x leh blah. time2 stuck otak boleh datang idea. time rase nak paksa otak masuk jawapan, idea pulak yang masuk. tahan idea lari kita tulis. kar blakang ketas soklan.kahkahkah. bagusss gila aku kan. lajuuu pulak masukkk an. x sekat2 idea masuk. bhahaha. hantok2 pale =="
masa itu platinum...~org muda x suka pakai emas sngt walaupun berharga. suka pakai platinum. kahkah. padahal jual x la dpt duit sngt kan. spesis manusia budak baik aku wei. selagi masa x abes selagi uh dok tercongok macam patung lam dewan exam. x pun tido. aku x kan keluar dari dewan exam biarpun aku da lama siap. bagi aku la kan, selagi ada masa selagi uh aku dudk kat situ. idea boleh datang bila2. masa tu la boleh baiki...so x kan keluar ayat macam..."rugi gile aku x dok smpi abes, kalo x idea mesti datang bnyk biarpun last2"..at least aku x menyesal sebab x gunakan masa dgn sebaiknya...
selalu kan jadi....
tangan mendagu, mata terlayu,

orang yang kata...

Imej
buat kesekian kali nya...aku ada blog lagi satu..kahkah...x de keje tambah keje an...wkakaka
~org kata aku boleh jadik kaunselor~hoyeahhhh!!! jadik kaunselor cinta. jadik kaunselor masalah. pendengar yg bagus. kahkah. puji diri sendiri. dulu aku penah bercita2 nak jadik kaunselor. tapi ape kan daya. rezeki x ke situ. kelakar kan. bila tang nak nasihat org. kasi advice kaw2 punya. alih2 bila diri sendiri ade maslah. ape pon x boleh =="
~org kata aku patut jadi fasion designer~yeahhh!!! menjahit is my passion. yeee, aku suka menjahit. snagt suka. aku blaja jahit baju masa abes spm. smapi skang aku buat bisnes dengn skill menjahit aku. dah terpikir dah raye neh nak tambah manik smpi x leh angkat lengan baju. kasi berat. aku selalu tolong budak fasion designer untuk kerja diaorg. kalau x pegang jarum seminggu rasa macam gatal je tangan.
~org kata aku patut jadik komputer programmer~woahhhhh!!! yeppp. aku suka komputer. aku gila internet. assigment laman web aku buat sendiri. nak pecah p…

buku dan pakwe baru

Imej
this is quick entry....

~ye...aku tahu reading tak lah fun sangat. tapi aku dapat cari fun itu. harap2 korang dapat cari dimana fun itu. bacalah. ilmu ada dimana2....
statistik budaya membaca...
statistik pada 1997 menunjukkan rakyat hanya membaca satu muka surat buku dalam setahun, ia hanya 'meningkat' kepada dua muka surat pada 2002

Siasatan Unit Khas Utusan Malaysia juga mengesahkan kajian profil membaca di Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) pada 2005 bahawa rakyat Malaysia hanya membaca dua naskhah buku sepanjang tahun
sumber : utusan malaysia

“(Wahai Muhammad bacalah) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian mahkluk), Dia menciptakan manusia dari sebuku darah beku, bacalah dan Tuhanmu yang Maha pemurah, yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, Dia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya”. (Al-'Alaq :1-5)
*jangan kita lupa pesan dari-Nya


goodsreads
interesting widget!!! korang join laaaaa!!!. huahua. promote baik punyaaaa. dengan laman web neh. korang boleh…

novel dan jujur

Imej
~hoi...hoi...hoi...gatal nak tulis blog...gi solat subuh tu dulu...*tampa diri sendiri*
*pause*
~oke saudara saudari. jom kita smbung balik meblogkan diri sendiri ye. huhuhu. lately, aku ade bace few novel.  amboiii, bnyk nya masa free ko an. hahaha. dan aku nak share kat korang yang tersayang.
~Pei Pan, Ramlee Awang Murshid~


~yeee, aku tahu. novel ne da berkurun kan. dah lame keluar. aku baru abce tahu. bagi spesis aku yang suka baca buku tapi x de bajet tetap nak beli selalu. aku harapkan library je la. yg ne library unimas punya aku sebat. huahua. cerita santai. mula2 aku pelik betol nape tajuk dia pei pan. tetiba tengah sedap guling2 smbil baca novel. datang rumate siew ming. chinese. "aiiiii, sejak bila u baca novel cina ne?''. errrrkkk. "ne bukan novel cina la, apasal u ckp ne novel cina?". dia jawab " tajuk dia pengkhianatan dlam cina. so, i ingat novel cina lah". huhuhu. baru lah faham. genre thriller. bestttt. aku hadap kejap je. satu malam. maca…

Keluarga Bahagia UNIMAS....

Imej
Ini Saya




Ini AYAH saya


Ini ABANG saya





Ini KELUARGA saya
 ~ nak tahu macam mana saya dapat keluarga yang besarrrrrrr sangat ni??? jom2 kita bercerita....hakhak :D

V
V
V
V
V
V
~inilah sebabnya. huhu. sebagai seorang pelajar yang cemerlang, gemilang dan terbilang. kami sebagai warga UNIMAS GEMILANGGG....kena pilih satu keluarga. Dan saya pilih satu keluarga dan itu pun setelah dibodek oleh Zura....iaitu
Event Management
~nak jadi ahli keluarga ini bukan senang tahu. kena kuat mental dan fizikal. kuat fizikal macam aku. angkat speaker, khemah, PA System, kerusi, meja.....dan sebagainya (hebat kan aku...kehkeh). kena kuat mental. tahan dengan sifat2 manusia. aku gagal sikit lah bab ni. kena menuntut lebih dengan ABANG ni...aihhhh =="
~dah lulus syarat baru boleh jadi ahli keluarga kami. baruuu dapat pas macam ni....

Kisah Payung...




~hahahahaha...(gelak guling2). ok stop. jahatnya aku. kahkah. gambar ini mmg buat keluarga kami gelak besar tahu. hujan pun tak tapi berpayung. panas itu ya,…