Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2011

untung da ada sayang baru...muahaha

Imej
~tulih blog versi laju. nak online time org laki solat jumaat. jap2 lagi abng (bace : abng angkat) aku balik teros haram ak nak hadap blog neh. kejam punye abng. huahua. baju x lipat. perot tgh senggugut. kool.....@_@
beralih kasih... ~kan enset ak mati lemas. so ade la abng aku yg sorang neh bek aty kan. nak banje ak enset baru. hahhh. ini die. harge 70 hengget jer. mmg basic abis. tadok camera. uruf ye kecik2 je. kne pakai spek bg orang tua n da rabon. hahaha. tapi an. ak tgk chumelll sangtt. muahahaha. besa tapak tangan je.



suke sangtt!!!! ~mak (bace : mak angkat) suh ak carik yang canggih sket. biar pokai abng aku. hahaha. sian kot. tapi ak da cukup bersyukur kot. ade henset. nak2 org banje kan. x feel la amik duet org nak beli barang sendiri kan. untung ade abng bek ley ejas2 kan. muahaha. makaseh abng. kehkeh. sekali kene hempok ngan abng baru kau taw klu dye bace entry neh. wakakaka
untung ade abang.... ~asal entry jadik entry sal budak tu pulak?? hahaha. nak citr tang aku bengang ng…
Imej
Wednesday Nur Nadia Musa wahai sahabat

aku lupe nk bg ucapan . keh3
akhirnye aku mmg tak wish befday ko langsung kan? hihihihi
okay okay lets start

NUR SAIDATUL JANNAH bt MUHAMAD
semoge sepeningkatan usiamu mnjadi kan kematangan mu juga bertambah. ecewaaah
semoge ketembaman pipimu smakin susut.agaga guraw
wei jannah.terimakasihtakterhingga sbb jadi kawan baik aku.
seriously aku suke dpt jd kawan ko.
maafkan salah silap aku.halalkan makan minum aku.
maafkan kekerasan kepala aku.doakan kejayaan aku.
jaannaaahhh.smoga ko dapat jd orang begune tuk bangse agame dan negare.hihik.jangan cepat ptus asa.
jangan cepat menangis.patut ke utk slalu menangis?tak.
kadang2 nangis itu perlu tp jangan selalu.
nanti makan diri sndiri. 
lastly, smoga ko dan family,sntiasa d dlam rahmat ALLAH.ameen

disini aku sertakan pantun:

ada lagu baru tajuknye ahmad,
die cakap ahmad tu lelaki hebat,
wahai nur saidatul jannah bt muhamad,
aku sayang kau ketat2 macam bju fasha sendat.

hihihihi 
SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRA…

selamattt dahhh...wuuu~~

Imej
kacauu daun tol la. pagi tadi lepas aku sarapan kemas2 dapur. spesis tukang masak pulak jenis sudah masak tinggal. aku pula pantang tengok kotor2 neh. kerja aku pulak bersihkan segala kuali. mungkin tukang masak sudah malas nak bersihkan..(susah sangat kot). lepas tu aku nak update blog. tetibe je ak tengok kain x berjemur lagi. kak nor basuh semalam kot. pikir2. tutop lappy. jemor baju kang ujan. padahal mase tu da malas gile kau. nak sambung. budak2 kecik nak lappy gak. sorokkk!!! da x ley nak tulih pagi. ak tulihh la petang. balikkk sudaaa bebudak...
sad ending...

~handset aku!!! masokk jamban. wuuu~~~.biar la x canggih mana pon kan. tapi enset tu la nyawa aku. kat situ aku letak sume no fone(spesis x kuat memori) besday member2 aku (aku neh da susa gile nak engat besday org). list aku kene wat esok (mlm sebelum tido ak tulih dlm remainder ape ken buat esok dlm fone). amik gambo (tu pasal entry aku skang tadok gambo sndri, sume cilok encik google je) pendek kata sume bende mesty ens…

selamat pendek umorrr....

Imej
22 jun 1992
aritu besday aku. x sempat nak tulih blog. ak gi terengganu-kedah-perlis. gila kau servis baikk punya badan atas bas. seronokk kot. ade org kawen. tolong2. dapat ar duet sket. muahaha. (ikhlass dok ko neh). hahaha. da cukup. ak nak cakap pasal besday ak neh.

BUFDAY GURL....!!!!
~bagi org yang kenal ak. ak spesis yang X RETI nak wish orang or org wish aku. kalau besday member2 rapat ak. tadokk nye ak nok ckp feeling2 slamt ari lahir what so ever. ak wat derkk je. tibe2 ckp" besday ko kerr??" ngan selambe badak je. sape dok kenal ak mmg saket aty ar. bkn ape ak x reti nak feeling2 neh. nages sorang2 ak ley. ngan laki aku je feeling2 neh. muahaha.. 

NAK HADIAH....!!!
~ak tak dapat pape pon sbnrye. hehehe. x kesah pon sbnrye. makin besa, makin besar kotak pemikiran. hari kita dilahirkan bukan hanya pasal hadiah.ley mintak org banje or what so ever. think big. bermakna aku makin besar. tangungjawab makin berat. cabaran makin berliku. fikiran perlu matang. tapi ak dapt adia…

Segmen : Andai Itu Yang Terbaik...

Imej
boleh join disini...sang penyair senja
genap aku bernafas di bumi nian, suka aku tertawa di awan, menangis aku dalam kesepian, menongkah aku kelemasan
aku hanya insan kerdil, hanya berjuang untuk seketul daging di dada, hati yang tercalit sedikit iman, dipanahi gelombang dugaaan.
menjerit perit aku meronta, jeritan bisu dan kosong, sepi angin lalu menghembus, hanya aku dan diriku yang mengerti
dalam tangisku terhadap Mu, mencari hikmah di sebalik luka, melakar kembali lukisan iman, dihimpunkan sejuta harapan
pasrah aku semai, cinta padaMu aku bajai, Andai itu yang terbaik buat hamba Mu, Redhai lah ujian ini buat aku...

cebisan rasa 22 jun 2011 rumahku syurgaku 2.31 am

Wordless Wednesday : My Hobby

Imej
Wordless Wednesday = On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.
answers.com



short notes...

Imej
penat modify belok ak neh... nak tukar width je padahal. sorokkan shoutbox. kasi lawa ruangan komen. lantak a cam pompuan ponn kan.
i tell u bout this cat....

~ak x penah ade kucing okeh. bukan spesis takot kucing. lg ak bantai kuching ad la. tp tah cne kucing neh ley ade kat umah ak. x reti nak jage kuching. tade mkn kuching jadi ape ak makan yg tu kucing makan. x penah mencuri. sbb ayah ak da aja kot. kuching neh bek. x berak merate2. ak ase ade org buang kucing neh kat umah ak. tp ak pon x kesah pon asal kan ko x menyepahkan umah aku...phm???

~suke tido kat bakul baju. neh aku x gemorr neh. suke meleset kat kaki aku. okeyy. itu lumrah kucing kot. time bengang ade mkn penyepak free ak an. tp kesian gak kadang =,=". tp kucing neh jage umah ble ak sorang. al maklom ak sorang okay. pantang ade bunyik len sket. teros mencarik. muke berjaga2 uh. tibe2 plak ak syang kat kucing neh. ak x taw nak kasi nama pe. huahuahua.

~baru abis bertugas kat kem sekola. al maklom la RELA kot. okey. fine…

what a misreable life....aaaaa!!!!!

Imej
aku sangat benci. benci bile takde keje kne buat. x suke melangokkk je kat umah. siyes idop aku kucar-kacirr gle skang. penantian mmg penyeksaan. nak tgu masuk u mmg sekse. nak2 spesis aku yang takde wat keje ape2. erti kata lain ternak lemak je kat umah. 
Plan Aku!!!

~hengat nak blaja jahit. hahh kau. cekgu jahit aku plak saket. nak blaja ngan sape??? ngan tailor?? nak sebulan rm300?? tu7 x masok bas, makn, meronggeng lagi. aku blaja kat kemas pon rm5 je sebulan. tmbh bas makan ade la sehari dlm rm10. kire aku jimat da tu taw. tambang bas da rm4++ pergi balik?? makn?? aku bantai je kat pasar tani uh.
Nak Keje??
~spesis anak solehah doe. parents x kasi. ikot jer ar. lagi pon kat kampong ne ade pe la sngt keje an. nak keje kat bandar uh sepoloh kali mikir doe. first of all, tazkirah kaw2 kne. hahhh, malas aku layan.
Praktikal Surirumah...!!
~kalu member ak tanye. aku jwb nie ar. ak tgh parktikal surirumah. ape tak nye. aku lah segala2 nya. mak ayah aku jus balek goyang kaki. aku dah masak. u…

aku da tahu da.....

Imej
sape bace entry aku smalam??? angkat tangan!!!...fuu~~ tade pon. hahaha. tape2. aiman x kesah. tp smlama aku sedih sngat. engat x statement aku yg neh??? x engat sila bace ka bawah ye.... ~pastu aku nages. terok! knape?? kawan aku sudah meniggal dunia. Ya Allah!! aku menagis kerana bila  masa aku akan pergi?? aku nages kerana aku kehilngan kawan tapi aku yakin dia lebih baik disana. dia sngat baik. terlalu baik. aku harus redha. tapi persoalannya. aku!!! bukan aku takut mati, tapi aku takut bekalan untuk aku bawa mati x cukup. bukan aku syang dunia tapi aku syang iman di dada yg tipis x mampu nak bawa aku ke syurga..~pas tu aku baring nak tido. cam bse aku bace buku sebelom tido. pah ceroh dok ulang muke surat same. baco tp x paham. last aku denga radio ikm.fm. mase uh ade talk show. tajuk dye pasal KEBIMBANGAN. aku denga je la. tadohh. tertarik dengan ulasan penceramah itu...
 kenapa orang takot mati?? syangkan dunia. itu salah satu sebab. kerana kita tahu kita bersalah. macam budak ke…

stu blog lg aku jahanmkan...hahaha

Imej
~td aku angin jap. tah hape member aku. tiber nak sensitip an. lantak la kau. aku memang keras aty. dan aku tase aku x bersalah. huahua. ful stop.
~pastu aku nages. terok! knape?? kawan aku sudah meniggal dunia. Ya Allah!! aku menagis kerana bila  masa aku akan pergi?? aku nages kerana aku kehilngan kawan tapi aku yakin dia lebih baik disana. dia sngat baik. terlalu baik. aku harus redha. tapi persoalannya. aku!!! bukan aku takut mati, tapi aku takut bekalan untuk aku bawa mati x cukup. bukan aku syang dunia tapi aku syang iman di dada yg tipis x mampu nak bawa aku ke syurga..
Cerita gila aku....
~ lepas master piece aku yang pertama siap. ade la plak minah lg sorang wat special request kat aku. suh aku wat blog dye plak. aku buat. muahaha. entah la. layan2 je aku buat neh. da memang aku dok melangok je kat umah. neh menambah keje yg da banyak kan.
~aku wat stu hari dari kul 10 mlm smpi 5 pagi tedo bgn blek kul 8 pagi smbung plak wat smp kul 1.00 petang. gile2 x?? hayat aku wat keje smpi …

parenting...it big deal..!!!

Imej
gerammm!!! what to do. aku cube cool down. gi solat. fuh!! mase solat dye buat hal..sabo je la. abes je salam. hahh kau..!! aku gi tutup tb. cabot suis tb. pegi kat dye. amik kau aku bagi sedass kat peha. sape suh nakal. x denga ckp aku kan. hambik kau melalak la satu umah kan. siap mencarut2 lg kat aku. Angah jahat!!. ade aku kesah mase uh?? aku masok bilek sambung bace quran...
abes bce quran..aku plak yang melalak kat sejadah tu. aku pk balik kan. betul ke cara aku?? atau adik aku yang terlalu dimanjakan??tapi ikot aty aku mase tu. aku mmg x penyabar sket. aku hanya nak adik jadi MANUSIA bukan ORANG. kadang2 ak pk, ak nak adik jadi budak baik tapi aku?? x penah nak tunjuk contoh yang baik. kadang2 aku kesal dengan diri sendiri. bagaiman adik aku itulah aku....=_="


aku jage adik aku dari dye kecik lagi. ibu gi smbung blaja. adik lagi biasa dengan aku. bila aku masuk asrama aku da jaoh. da x ley nak observe adik. adik anak bongsu. mmg dye dimanjakan. kadang2 aku nak marah ngan mak…

Majulah sukan untuk negara!!!!

Imej
waa~~ hadap pulak aku ngan sukan2 ne an. td tgk Piala FA. KELANTAN vs  TERENGGANU. akuuu?? Aku orng PAHANG mix JOHOR okehh. tp untokk nie ak sokong TERENGGANU. sbb, aku da biasa ngan org trggu. parents aku yg ke 2 org sane. ak ckp pon da serupe org sane. tp sedo diri lg ar org PAHANG kan..huahua
Story Begin...(jeng3x) ~ak x brape nak engat ngat arini ade match nie. tibe2 my sis lina msg. Lina : Hijau Aku : Pink
Tgk bola mlm ni..Sokong kelantan tau...hee~
Hehe. Tgk2. Tp orang sokong trgganu. Huhu. Tgk sape menang. hehe...
Haha..Wokey! Gomo klate gomo..!!
Amboih dye. Kte tgk spe mng ye. Haha.
GOL!! gomo klate gomo..haha..(mase neh kelntan gol 1)
Haha. Tahniah buat daku. Huhu. Makaseh2..:)..(mse neh da menag trgganu)
X aci! Mng x mmbanggakan.. Hahaha....Sepatutnya klate menag !!
Ye la. Xpe. Org pahm. X pe org mengalah :P
Cheyh.. Xpe2...Sedih nie..:(
Well.. X pe. Sabo2. Sukan x putuskan persahabtan kite =)
Haha. yup! Ukwah fillah abadan abada...:)
haa.. That my dear. lme da x upadate blog eyhh..

~nak gak …

bile jadik pemusnah blog orang lain...

Imej
~sekarang mood aku kucar-kacir. sama seperti ait terjun. yg laju meghempas. lepas tu tenag dan laju bila di jeram. Disetiap sujud aku menagis. bak kata cha...jannah. nie spsis manusia menagis 5 kali sehari. serabut sngat..!!

BERTUKARR!!!..(ala2 tarnsfomerss)
~aku dah berjaya..!! merosakkan blog member aku. hangin ape nak suh aku modify blog dye neh. aku engat nak wat ala2 cam ganas sket. alih2 jd gini. mcm girly sket an. lantak arr. aku suke kot. sedap mate ak madang. mate org?? huhu. entah. hahaha

~siyes pemilik blog nie mengade. hekhek. nak itu nak ini. naseb aku penyabr. tang dye suke kim bum kat tepi uh. aku neh cerewet nak mapos. pas brape kali ak tuka layout. kat sepoloh kali ak tukar. las2 ak amik kat blogspot dye gak.

Small deeds Great rewards..:)

Imej
We say a simple Salaam to anyone, we’re rewarded..
We smile at someone, we’re rewarded.. We treat someone with kindness, we’re rewarded.. We pray in Masjid with Jamaah, we are rewarded 27 times more than those who pray alone.. We begin anything with Bismillaah, that action of us is rewarded.. We end our activities with Alhamdulillah, we’re also rewarded.. We think of doing a good deed, we’re rewarded.. We control our temper, we’re rewarded.. We eat and drink with our right hand, we’re rewarded.. We pray for forgiveness and health for our fellow Muslims, we’re rewarded.. We forgive, we’re rewarded.. We think positive towards Allah and other people, we’re rewarded.. We keep our promises, wer’re rewarded.. We seek knowledge for the benefit of others, we’re rewarded.. We share knowledge to others in need, we’re rewarded.. We walk towards the Jum’ah prayer, our each step is very greatly rewarded.. We take wudhu’, we are rewarded.. We treat our mothers and fathers with humbleness, kindess and respect, we’re…

jom scan blog anda..ade viruss x??

Imej
inilah faedah blogwalking. ley taw ilmu baru dan aku nak share kat korang. penah x masuk satu laman web or sumething blog ke ape ke pahtu dye ade kuar gini..
WARNING!!! HARMFUL VIRUS DETECTED ON THIS SITE!!
jadi korang ley la test ngan mende ini. so pastikan korang punye blog is clean baru org nak datang komen n bace korang punyer blog...
http://ana-jannah.blogspot.com is CLEAN FROM VIRUS!!!

~kadang2 kite sndri pon x taw ble blog da kne VIRUS atau pape kan. kerja2 HACKERS yang mmg tade keje nak sibok hal orang kan. jadi ambil la langkag berjaga2..huhuhu~~

A guide to proper hijab for ladies...^_^

Imej
~simple guide for gurl and proud of it..:)







”Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan (kemaluan) mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan. Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan (kemaluan) mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya, dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju mereka dengan tudung kepala mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka
 diriwayatkan oleh al-Bukhari dan Ibn Jarir daripada ‘Aishah r.a.:
“Allah merahmati wanita-wanita Muhajirin yang pertama, apabila turunnya ayat (yang bermaksud) “…dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju merek…