menjadi bijak dikalangan manusia yang semakin "bijak"


Hai ladies,
Lama dah kan tak mengemaskini blog. Sebelum mula nak menaip panjang-panjang. Aku ada soalan nak tanya. Kenapa kalau nak menulis sebuah entri blog yang santai terasa sangat pelik jika menggunakan bahasa melayu baku?

Cara penulisan kita dipengaruhi oleh cara percakapan kita. Sebab dah dibiasakan bercakap dengan bahasa yang kurang betul dan bahasa rojak, makanya penulisan jadi tidak betul. Sebab aku sedar juga, rosak jati diri bangsa jika bahasanya tiada integriti. Tapi, aku sendiri yang menaip pun rasa janggal.

SARI BERITA UTAMA

~soalan tadi hanya pemanas badan supaya otak mampu mengeluarkan idea bernas semacam mentol menyala di atas kepala. Bila dah tiada rakan untuk mendengar, berdiskusi dan bertanya soalan gila sepertimana di alam universiti, kadang-kadang tumpul juga pemikiran kritis. Segila-gila soalan turut dirai atas dasar belajar dari kesilapan dan berani menerima kesilapan untuk pembaikan diri. 

~Isu nya ialah menjadi bijak dikalangan masyarakat yang semakin “bijak". 

KETAHUI ILMU ANDA
~kadang-kadang rasa tercabar bila melihat orang lain mampu membicarakan sesuatu isu yang timbul dengan baik. Kadang-kadang terlalu bagus sehinggakan kita terfikir “yang dia bijak sangat ni kenapa?.  manusia ke jelmaan sheikh professor google kacukan yahoo?” sebab kita tahu kita tak mampu memetik kata-kata tokoh tertentu, merujuk pada kitab atau artikel tertentu dan lebih sukar kita tak membaca dengan kritis isu tersebut seperti orang lain.

~makanya, atas dasar kita tahu lah makanya buat-buat lah tak tahu. Janganlah pula kita mem”bijak”kan diri dengan segala teori kosnpirasi iluminati yang sengaja dibuat-buat hanya kerana mahu menyertai perbincangan isu tersebut dan mahu dilihat gah.

“Siapa yang beriman pada Allah dan hari akhir, maka hendaklah dia berkata baik atau diam”
(Hadis Riwayat Bukhari – Muslim)

 ~Tetapi jangan kerana kita tak tahu isu tersebut , kita tak mahu tahu isu tersebut. Itu namanya menjahilkan diri. Dan janganlah takut untuk berfikir dan meluahkan pendapat mengenai isu tersebut yang didasarkan dengan akal dan pertimbangan yang sihat.


NIAT
~ perihal hati orang bukan urusan kita. Tapi perihal hati kita adalah urusan kita. Jagalah kain sendiri dan bukan nya menyelak kain orang lain. Memang bukan mudah nak berbaik sangka. Jika katanya mahu menegakkan yang benar, benarkan dahulu tindakan yang baik. Jika mahu memberi maklumat, pastikan kebenarannya sedaya-upaya. Jika mahu menyantuni, ikhlas kan ukhwahnya. 

~tetapi jangan beralasan tidak mahu membenarkan yang baik, dan menidakkan yang mungkar atas sebab diri sendiri masih lagi jahil dan cela. perbaiki diri sambil menyeru kebaikan. macam kopi 2 in 1. 

BAHASA
~kata pujangga mata pena lebih tajam dari mata pedang. Itu zaman dahulu. Tapi dengan dunia di hujung jari bak kata orang Bandar, jari lebih membunuh dari pedang. 


AMBIL MASA & FIKIR
~lagaknya seperti mampu menekan butang PAUSE sebentar dalam kitaran hidup. Macam menonton filem. Sudah tentu tidak. Tetapi sebelum menekan butang ENTER untuk membenarkan segala yang ditaip masuk ke alam maya. Ada baiknya ambil masa dan fikir perkara yang dinyatakan di atas. Adakah layak tahap ilmu kita untuk memberi pandangan, bersihkan niat kita dan molekkah bahasa kita. Dan aku pun berhenti menaip sebentar.

PELAJARAN HIDUP
~bila mana semakin tua, semakin kurang menaip. Kurang rasa nak bercerita mahupun berkongsi. Tak seperti zaman muda, pasal orang pun nak tulis blog. Kadang kala malu juga bila baca semula entri lama yang ditulis. Mungkin baru sedar akan bahaya alam maya bila sekecil-kecil perkara disalah anggap, kemudian di “print screen” dan diperdebatkan atas nama menegakkan yang benar . tetapi ada yang lupa akhlak di tong sampahkan, maruah dicarik-carik dan seribu satu macam ragam.

~kelelahan melihat manusia yang bijaknya hanya pada akademik, bukan pada sahsiah. dan mungkin kerana itu mengambil pendekatan pemerhatian, fikir dan diam itu adalah yang terbaik kerana mahu menjadi manusia yang mempunyai kesedaran. berkata bila perlu, diam bila mahu.

p/s: selamat mengundi warga UNIMAS. aku suka suasana mengundi sebab gelagat manusia :)

show time

~last week internship. leisurely taking own time and preparing last report while watching few favorite documentary . jenis manusia tak boleh senyap buat kerja, kalau tak memang lentok la kejap lagi. Untung internet laju boleh layan cerita, kalau tak mati katak aku jugak kebosanan.
19 Kids and Counting....

~pertama kali tengok dokumntari ni kat saluran TLC (707). Boleh bayang tak sebuah keluarga dengan 19 orang anak. Ya Allah! Gila besar keluarga dia. Besar mana belanja rumah setiap bulan? Macam mana kalau anak buat perangai?. Bukan ke kualiti anak lebih penting dari kuantiti anak. Kadang-kadang soalan macam yang buat orang muda *macam aku* takut nak berkahwin tahu tak. Bila fikirkan hal belanja, parenting skill, komitmen. Biasalah....fikiran orang muda *muda la sangat* =="

Rahsia
~Duggar Family tersangat PENTING kan kualiti setiap anak. Jim Bob (ayah) dan Michelle (Ibu) tahu apa yang mereka mahu dari anak mereka dan mereka membentuknya dari kecil. pepatah "melentur buluh biarlah dari rebungnya" atau hadis "anak ibarat kain putih, ibubapa yang mencorakkan nya" adalah cara paling bagus untuk menjelaskannya. 

*Pendidikan spiritual antara yang sangat diberatkan tetapi dalam cara yang sangat berhemah dan bukan dalam bentuk pemaksaan ideologi. 

*Kebijaksanan Jim Bob dan Michelle menangani anak-anak bermasalah dari kecil dan mereka akan tangani sebaiknya supaya tidak masalah tak akan merosakkan masa depan anak mereka. Parenting skill mereka sangat superb!. They really know how to "mendidik" anak, bukan sekadar "ternak" anak.

*Menyedari dan meraikan keunikan setiap anak. Anak ramai, boleh ada masa untuk menumpukan perhatian setiap anak?. Semuanya adalah komitmen. Sedar tanggungjawab mereka dan mereka tahu anak adalah anak dari tuhan.

*They do HOMESCHOLL!. Bukan kerana belajar di sekolah tak bagus, tapi mereka sangat prihatin dengan apa yang dimasukkan ke dalam pemikiran anak-anak mereka. Tapi bukan bermaksud untuk menghalang pemikiran dan kebebasan anak. *ada perbahasan panjang mengenai homescholl, tapi lain cerita lah*

Kesimpulan
~KAGUM! Boleh belajar beberapa parenting skill dari mereka. Lepas tu tak payah nak keluar stement "Tapi mereka kapirrrr! Mana boleh didik anak islam dengan cara kapir!" Ade karang aku rejam dengan batu. Ambil mana yang baik, yang tak baik dan tak kena dengan cara kita tak payah ambil. 
A-D-A-P-T-A-T-I-O-N = ADAPTATION



The World Strictest Parents



~pertama kali tengok cerita ni dari BLOG SERIUS. Dokumentari mengisahkan anak-anak yang bermasalah akan tinggal bersama sebuah keluarga angkat yang sangat garang dan disiplin. Anak-anak bermasalah dengan perangai, kurang ajar, alcohol addiction, drug dan basiclly budak yang patut mati sebab menyusahkan orang lain. Keluarga angkat pula datang dari serata dunia seperti India, Turki, Argentina dan South Afrika. Dan sangat tradisional dan garang pada anak mereka.

Rahsia
~ke mana tumpah kuah, kalau tidak ke nasi itulah peribahasa yang sesuai. bila tengok balik siri ni,kebanyakan anak yang bermasalah datang dari keluarga yang bermasalah atau ibubapa yang tiada parenting skill.  There i said it. Ibubapa yang sekadar ternak anak. Takkan ada anak yang lahir terus bermasalah dengan perangai mereka. Mesti ada punca.

*Tapi ada juga berpunca dari pengaruh kawan. Parents doing their best but environment are sometimes are influenced the kids stronger. Menangani anak-anak yang terlalu jauh hanyut are tough. 

* Keluarga angkat pula tidaklah garang sangat pada pandangan aku and they do have parenting skill. Garang yang bertempat bukan garang yang mendera, pukul tak tentu pasal. Pukul dengan sebab dan pastikan akan anak faham akibat kesalahan yang mereka buat. 

*Mula2 memanglah sukar buat anak terima keluarga angkat baru dan juga orang asing. Tapi bagaimana adopted parents mendapatkan kepercayaan anak yang bermasalah. Supaya anak itu mampu teima perubahan demi kebaikan mereka sendiri

*we can see, how both side are willing to change. Bila si anak mendapat "hidayah" dengan keluarga angkat, it the best time for the real parents to reflecting their own action. "apa salah aku sampai anak aku jadi begini?". komunikasi antara keluarga begitu penting.

*at the end, the kind are getting better. aku tak tahulah kalau format ending cerita ni mesti ada happy ending sebab pengarah yang suruh tapi they do realize how their attitude affecting their future.

Kesimpulan
~everything can be FIXED!. kadang-kadang kita sendiri tak tahu struggle yang dihadapi oleh parents. tapi sentiasa ada jalan kembali after silly mistake. Being parents are tough, tapi pasti ada hikmah pada setiap yang berlaku.

Nanny 911 @ Supernanny
   


~owh ada penambahan siri yang aku suka tengok. Baru teringat sebab aku rajin pulak throwback entri blog yang lama. Siri pertama sekali aku tengok sebelum siri2 yang lain, basically my first eye opener. Masa tu aku zaman matrik lagi kot because i really had a hard time with my little brother. And i do want find help and tips. Nanny 911 dan Supernanny adalah dua siri berbeza tapi konsep dia tak jauh beza. Bagaimana menangani anak2 yang bermasalah dengan bantuan orang ketiga iaitu nanny. 

Rahsia
*kadang-kadang parents are not ready to be a parents. it was like "owhhh, tiba2 mengandung dan kena jadi parents" ataupun "just go with the flow". here one thing when you married, do EXPECT you will have child. so get ready with family life and learn to be parents. even nak merancang keluarga, do learn.

*Ingat, kita didik anak bukan ternak anak. Kalau nak jadi dokter kena belajar, nak jadi polis pun kena latihan so do being parents. That what nanny do, untuk bantu parents yang tiada parenting skill to manage their kids. i just love with the practical tips given. Nanny is trained to understand child behavior and psychology and she really know how to deal with that.

*nanny juga bagi tips bagaimana menangai anak2 yang memberontak, cara untuk bina hubugan baik dengan anak, cara membuat anak faham akan kesalahan mereka tanpa menjatuhkan maruah anak dan banyak lagi tips berguna. i do like it dan sangat praktikal sebab aku pernah buat kat adik sendiri. hakhakhak :D

*motivasi. kadang2 orang luar tak faham sukarnya jadi parents. macam waktu aku bermasalah dengan adik aku. aku cerita kat kawan and they just like "alahhhhh, biasa la weh. kalau aku bagi penampar je dah beres". i knew that wrong. siri ni memang bagi motivasi bagi ibubapa yang dah tersangat putus asa dengan perangai anak. rupanya ada lagi anak orang lain lagi teruk tapi boleh jadi baik semula.

*fixing husband and wife. anak boleh jadi pengikat kasih sayang tapi bila anak tak jadi seperti yang diharap dan lama-lama hubungan ibubapa pun akan renggang. nanny pastikan kedua2 ibu bapa bersama menjaga anak dan bukan hanya lepas tangan pada si ibu atau si bapa sahaja. tiada istilah menjaga anak kerja orang perempuan. dah buat sama2, jaga anak pun sama.

KESIMPULAN
~cara handle setiap anak berbeza. tak boleh guna approach yang sama untuk setiap anak. sebab tu kne banyak tengok espisode yang lain dalam siri ini untuk adapt to that child. so that parents will get the best approach to settle down with the kids. aku tak boleh cakap, proses aku dengan adik aku berjaya sepenuhnya  seperti yang aku nak sebab waktu tu aku pun masih lagi try and error, experiment segala lagi. tapi bagai aku separuh berjaya sebab ada beberapa yang aku tak dapat buat. and the learning process continues for me. 

#JourneyToBecomeAFutureWifeAndMother
~ hashtag gila panjang kan. trademark kawan aku selalu guna. at first i found it quiet funny because i feel "woiii...kita muda lagi kot. apehal nak fikir jadi bini dan mak orang". hahahaha. but at the end of the day, we realize how life works. dan aku faham kenapa kawan aku beria nak belajar dan lebih belajar ilmu dunia da akhirat sebab she do really want to have better world starting from himself and her family.

~yang aku pula taip je kencang, kalau sembang lagi la ribut. keluar segala bagai parenting tips. hahaha. hidup muda, darah panas, semangat mengila tapi who knows this could a great turning point to be better person. May Allah ease...InsyaAllah :) 

kekasih hati


~sekali lagi bertemu kita di blog saya yang serba marhein. muahahahaha. mulakan dengan bismillah, dengan harapan siap menulis hingga boleh dipublishkan. aku dah tak percaya dah nak tulis blog sekerat lepas tu nak sambung balik. memanggggg tak lah aku nak sambung balik tulis idea tergantung tadi. idea dah lari. baiklahh, taip lelaju sebab kejap lagi ada kelas *menyempat eh kau nak membebel kat blog* =="

*kembali kepada topik*
update Goodreads
~menyempatkan diri update Goodreads. so that aku boleh track in berapa banyak buku yang aku dah baca dan berapa banyak isi buku yang aku dah buat. wohaaaaaa. ayat berwawasan habis. 

buku kategori santai yang banyak sekali baca. terutamanya buku fixi dan indie book. buku yang boleh sekali harung dalam sehari dua atau sejam dua. bagi aku buku santai is not worth to buy and keep tapi kena baca. sebab ada juga ilmu sosial boleh dihadam. jadi, kita pinjam je la dari kawan. muahahahahaha. ayat berjimat-cermat. jadi terima kasih kepada peminjam2 buku seperti erika, beela dan ika dan ramai lagi. jasamu dikenang beb!

buku kategori ilmiah yang payohhhh sekali nak baca. bukan sebab payoh sebab malas tapi isi kandungan buku yang engkau takkan boleh hadam dalam sejam dua atau sehari dua. quality over reading is far more important. kena baca satu satu sub bahagian lepas tu tutup buku. fikir dan dan termenung. tanya pada diri sendiri lepas tu tanya pendapat orang. but yet, isinya sangat bagus for reflection and life guidence. buku-buku camni la aku nak tanak jual dan nak simpan buat harta karun. satu hal lagi nak usung bawak balik semenajung. tapi demi buku terchentaaa ku gagahkan juaa...perghhhh ayat



tahniah dan takziah atas jawatan :)

~owh yee, isu dah lama. tapi nak jugak tulis. tahniah pada perwakilan PSS 2014/2015. Pilihanraya pSS 2013/2014 sebelum ni pun aku ada tulis kat blog. baca disini . ada few student TMX aku menang and i think they deserve it because i know them. sebab aku ni sangatlah pengikut setia pilihanraya fakulti. dari tahun satu sampai lah tahun tiga. setiap tahun aku mendengar janji manis mereka ini. secara keseluruhan aku melihat...

tahun satu: isu berkisar kebajikan pelajar. isu yang tak pernah basi untuk manifesto. tapi itulah matlamat utama PSS kannn. isu merapatkan jurang pihak pentadbiran dan pelajar, buat ayat manifesto "Dimana pihak pentadbir bila kita bermenifesto?". sengih je aku dengar, padahal sebelah aku je staff pentadbir tu duduk dengar menifesto dia.

tahun dua: calon yang lebih berilmiah. isu yang diketengahkan lebih intelektual tetapi masih dalam konteks yang "dibenarkan". owh yeeee, aku suka semangat mereka. walaupun ada few janji yang aku tggu tak dapat tapi takpe lah. halal berhalal je la. aku cuba faham situasi mereka yang dah mencuba sedaya-upaya kan.

tahun tiga: semangat yang tersangat lah berkobar-kobar. aku rasa progress yang tersangat bagus. lebih intelektual dan agak "liar" sedikit ideanya. tapi aku suka. cabaran la katakan. tapi kali ini aku menuntut janji mereka yang berkaitan dengan buku. yang ni aku kira taknak halal-berhalal dah. sebab berkaitan dengan kekasih hatiku iaitu BUKU!. mana boleh buat main2 beb. sampai lubang kubur aku tuntut *over gila*. ada dua calon cakap pasal buku...pertama pasal buku jalanan dan kedua pasal sudut bacaan yang boleh meminjam dan pulangkan buku secara terbuka.

tahun empat: sedar diri kena extend. kita tengoklah nanti macam mana ye. haahaha. k bai :D

Nak masuk kelas OSHA yang owsem gila,
Assalamualikum :) 

p/s: akhirnyaaaa siap menaip. Alhamdulillah :)




MATI

koleksi terbiar
~dimulakan dengan Bismillah dengan niat mampu menghabiskan tulisan blog kali ini dengan jayanya. dah sebulan tak taip blog kan. bila tengok balik draft blog, banyak yang terbengkalai. ada dalam 15 post draft yag tak habis taip, idea tak jalan, digantung dari dipublish atas sebab berkait dengan orang lain ataupun  terlalu sensititif isu yang ditulis. 

Fiqh ‘Rebel’: Anak Muda Mesti Berdiri
~ baru baca blog ustaz hasrizal tadi, tu pasal rasa tergerak nak mencoretkan sesuatu. kalau aku online ada beberapa individu yang akan di stalk sesungguhnya....because they are simply amazing and inspiring :)
1. kak fynn jamal
2. benz ali
3. nazali noor
4. ustaz hasrizal - instagram sahaja
5. abang lepat
6. kak diana
~berbalik pada tajuk kita iaitu M.A.T.I atau mampuihhhh dalam bahasa kasarnya. sebab aku rasakan terlalu banyak kematian yang berlaku di seliling aku. dari orang yang begitu dekat dengan aku sehingga orang yang jauh tetapi tiada kaitan dengan aku. aku pun tak tahu nak rasa apa. tapi yang pasti dia dah kembali pada yang maha pencipta. tempat yang lebih baik dari dunia. dah aku pun terfkir bila aku pula nak mati. 
 “Setiap yang bernyawa (berjiwa) pasti akan merasai mati.” 
(Surah Ali ‘Imran ayat 185).

~ayat macam minta mati cepat je kan. siapa pernah dengar lagu Muhasabah Cinta oleh EdCoustic. alaaaa....lagu ni haaaa

Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Reff. :
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

Back to Reff.


~satu-satunya lagu yang aku tak pernah bosan dengar. lagu yang tak pernah gagal buat aku menagis dan lagu mengembali semangat aku kerana ianya pasal KEMATIAN. bagaimana satu lagu berkisarkan kematian boleh mengembalikan semangat aku. sebab kita yakin adanya sebuah penghidupan lain selepas kematian. bila ada hari yang rasa bengang sangat dengan orang lain atau ada hari rasa jiwa kacau sangat, mulalah nak pusing lagu ni sebanyak 150 juta kali. refleksi diri. aku pun manusia biasa yang ssngat pesimis orangnya. bila aku dengar eden meninggal, aku terduduk. tak menagis tapi terkesima. 

~bila melihat kematian banyak berlaku, aku perhatikan orang lain punya reaksi. banyak. kelakar pun ada. lawak pun ada. kecewa pun tak kurangnya. manusia. bila tak bersandarkan tuhan hatinya, banyak perkara tak tercapai di akal mu *menyayi lagu elyana* boleh jadi seperti...

1. menjadi "tuhan"
selalu dengar kan ayat macam "konfem neraka budak ni, mengucap tak pernah apa lagi solat. macam mana la nak hadap tuhan" ---> CONTOH. sedarkan kita ni siapa? manusia yang satu hari akan dinilai juga oleh tuhan bukan oleh majoriti manusia. adakah kita tuhan nak me"neraka"kan atau men"syurga"kan manusia?. seburuk mana pun dia di dunia, pengakhirnya tuhan saja yang tahu. sebaik mana pun dia di mata manusia lain, akhirnya tuhan juga tahu. dosa pahala dia, tuhan yang tahu. jadi yang masih bernyawa kerana tuhan masih berikan peluang, doa yang baik-baik. aib dia kita simpan, baik dia kita ingat-ingatkan. 

2. detektif "konon-konon"
apa rasa ya menjadi detektif tak bertauliah?. apa rasa ya menjadi orang pertama mengetahui segala cerita gosip?. mungkin rasa diterima oleh orang lain. bila berita kematian diterima mula dia mencari segala bukti2 untuk dibuat teori iluminati dan konSpirasi.  tak salah nak tahu punca kematian atau cerita kematan tetapi biarlah berpada-pada. ada perbezaan fakta dan "orang kata".  habis punggah semua laman sosial si mati dan mula membina pelbagai ayat yang bermula dengan "orang kata" atau "aku rasaaa la kan" atau pun "patut la dia macam (isikan tempat kosong), sebab dia macam (isikan tempat kosong). otak manusia bijak, gunakan sebaiknya ye sayang-sayang semua :)

3. mata hati VS bebola mata 
bila ada kematian, ada yang mengambil pengajaran dan ada yang ambil sekejap lepas tu lupa. ada yang lagi "bagus" terus tak rasa apa-apa. mohon jauh la dari gelap hati.yang melihat dengan mata hati, tercuit rasa cinta pada Tuhannya. yang hanya melihat dengan bebola mata sekadar memandang zahirnya. bila si mati post perkara yang tak berapa nak baik di alam maya, dibuat konklusi "ini azab tuhan". bila si mati post perkara yang baik, dibuat konklusi "nampak sangat dia dah tahu masanya akan mati". kalau lah aku mati lepas publish entry ni, apa yang korang akan buat konklusi?. adakah korang akan men"neraka"kan atau men"syurga"kan aku?. demi tuhan, kita hanya manusia biasa saja!

~siapa ada impian?. aku ada banyak. salah satunya aku nak mandikan dan menguruskan jenazah. pergi kursus pengurusan jenazah, kita kena la praktikkan pula segala teori tu kan. sebab? supaya aku ingat mati. tapi ayah tak bagi, takut anaknya lemah semangat kot. tak apa lah bapak hoi, esok2 ada lah rezeki anaknya ini kannn. insyaAllah :)



Pssstttt: Alhamdulillah!. akhirnya berjaya juga aku habiskan tulis blog ni. wehuuuuu. semua dengan izin tuhan juga kan :)

laman bersawang



~hai girls. it's been a while. kalau blog aku ni divisualkan sebagai rumah, mesti dah bersawang hampir nak roboh. entah tak tahu kenapa dah hilang minat nak menulis blog. mungkin kerana dah ada instagram nak meroyan. mungkin kerana aku buat alasan tiada masa. mungkin kerana aku terlalu banyak difikirkan dan disampaikan tetapi tak tahu how to deliver it right. arghhhhhhh.....apa-apa pun, harini ini aku dah menulis kembali. sekarang tengah update dari fakulti. tadi baru habis tutor komputer. sejam je pun. tapi kalau dah sejam ko dok menjerit macam nak meletup anak tekak memang sakit la ye. seminggu mengajar 6 jam. hectic.
~i take social media seriously. because it represent who you are. sebab tu aku tak berapa minat nak up status pelik2. lagi-lagi kalau dekat facebook. and i a pretty defensive person. i won't let emotional and feeling over social media. TAPIIIIII....kalau tgk stegram aku memang panjang gila caption dia...haha.kalau dah perempuan tu membebel tak lari wei...tak lari...HAHA = ,="

here i few things social account i had.....dan kata kan lah aku mati esok2...mohon report aku punya akaun okeh...memang la once ko dah post kat internet, memang takkan hilang data kita. tapi at least cuba la yg termampu kan...mohonn yeeee ;D


 
personal use only: anajannah.muhamad{at}{gmail}{com}
businnes and official use only: jannah_muhamad{at}{hotmail}{com}

  





Google talk: ana jannah
Skype: ana_jannah
Yahoo Messenger: ana_jannah

Windows Live Messenger: nur saidatul jannah muhamad

~bila aku tengok balik...gila banyak social media aku ada. buat apa? up to date la beb. hahaha. poyo ayat. last week ada kawan suruh aku padam satu entry dalam blog ni yg aku tulis pasal dia. aku ok je. setel. bila guna media sosial ni aku ada few rules for myself. sebab aku tahu, aku ni manusia jenis kuat meroyan dan menjoyah dari sebelum taufan berlaku baik bersedia...kengkonon precaution step la...wakakakak :D

1.Think...fikir dulu sebelum post. penting ke? betul ke? perlu ke? tujuan post? 
2. alam maya ini kena taip bukan cakap. biarlah guna ayat yang baik. tak yah nak sindir, marah atau nganjeng org. tapi bagi aku nak guna ayat fully bahasa melayu atau bahasa inggeris is still a struggle for me.haihhhh = ="
3.berpijak di dunia realiti bukan alam maya. bilamana nak post fikir kesan akan dibawa ke dunia realiti. marah kat org dunia realiti, lepas tu marah di alam maya. bila suruh setel depan2 dunia realiti lari pulakkk. 
4. NO keyboard warrior. do what you say, do not bashing other. pleaseee, jadikan alam maya aman. 
5. sensitive on other...yesss, kita boleh nak luahkan opinion kita tetapi berpada2. isu on agama, politik, ideologi selalu jadi tajuk.
6. berlapang dada....selalu bila berbeza pendapat cuba fahami. tak perlu pun terima pendapat dia tetapi kita sendiri kena "agree to disagree". tak perlu nak bash org.
7. BASIC nya ialah....kita sendiri. kita jenis bagai mana. facebook anda adalah diri anda. takde istilah "facebook lain, aku lain". but yet, we behave according to surrounding kannn.

a good things to reflect from my friend

Adakala terasa FB menyebabkan saya semakin tahu, adakala terasa FB menjadikan saya semakin dungu. 

Saya semakin tahu apabila melihat perbincangan-perbincangan kritikal daripada sahabat-sahabat ilmuwan yang jauh lebih memahami bidang-bidang mereka dan perselisihan daripada mereka menjadikan perkembangan ilmu semakin bercambah. Tetapi seringkali yang naik di dinding FB saya ialah dalam kalangan pseudo-ilmuwan yang merasakan bahawa diri mereka sudah bijak dan saling bertelingkah; saling jatuh-menjatuhkan; saling kafir-mengkafirkan; saling label-melabelkan; walaupun perbincangan itu sebenarnya boleh diurus secara toleran sehingga akhirnya yang berlaku adalah sumpah seranah dan maki-makian.

Sampai saya mula merasakan bahawa mereka tidak benar-benar ikhlas membincangkan ilmu, tetapi mereka sekadar menunjuk-nunjuk ilmu yang ada pada mereka agar orang dapat melihat betapa tingginya ilmu yang ada pada mereka dan mereka disanjung-sanjung kerananya.

Semakin meningkat umur dan semakin bergaul dengan sahabat-sahabat yang jauh lebih faqeh menyebabkan saya mula memikirkan bahawa orang yang benar-benar berilmu akan sentiasa tawadduk dan hanya berbicara apabila perlu. Mereka tidak akan terlibat dalam perselisihan faham yang tidak berkesudahan dan tidak diurus dengan hikmah. Ketidaksetujuan mereka terhadap orang lain tidak akan sampai kepada tahap menghukum dan melabel orang lain. Mereka mampu mengesan siapa yang paling faham terhadap apa yang diucapkan, dan siapa yang sekadar mengambil maklumat atas angin sahaja. Tetapi apabila mereka bersuara, akan terlahir butiran-butiran hikmah yang meresap ke dalam jiwa.

Saya mula memikirkan bahawa saya sudah perlu fokus kepada pembacaan dan perbincangan serta gerak kerja membumikan idea daripada melihat golongan-golongan yang tidak habis-habis berdebat menegakkan benang yang basah ini. Tetapi dalam masa yang sama FB tetap adalah medium saya untuk mengetahui perkembangan semasa dan membaca wacana rakan-rakan.

Saya perlu bermuhasabah kembali akan diri saya untuk mencari jalan yang terbaik buat diri saya.

Ya Rabb, tunjukkan kepadaku jalan kebenaran.

Sampai saya mula merasakan bahawa mereka tidak benar-benar ikhlas membincangkan ilmu, tetapi mereka sekadar menunjuk-nunjuk ilmu yang ada pada mereka agar orang dapat melihat betapa tingginya ilmu yang ada pada mereka dan mereka disanjung-sanjung kerananya.

Semakin meningkat umur dan semakin bergaul dengan sahabat-sahabat yang jauh lebih faqeh menyebabkan saya mula memikirkan bahawa orang yang benar-benar berilmu akan sentiasa tawadduk dan hanya berbicara apabila perlu. Mereka tidak akan terlibat dalam perselisihan faham yang tidak berkesudahan dan tidak diurus dengan hikmah. Ketidaksetujuan mereka terhadap orang lain tidak akan sampai kepada tahap menghukum dan melabel orang lain. Mereka mampu mengesan siapa yang paling faham terhadap apa yang diucapkan, dan siapa yang sekadar mengambil maklumat atas angin sahaja. Tetapi apabila mereka bersuara, akan terlahir butiran-butiran hikmah yang meresap ke dalam jiwa.

Saya mula memikirkan bahawa saya sudah perlu fokus kepada pembacaan dan perbincangan serta gerak kerja membumikan idea daripada melihat golongan-golongan yang tidak habis-habis berdebat menegakkan benang yang basah ini. Tetapi dalam masa yang sama FB tetap adalah medium saya untuk mengetahui perkembangan semasa dan membaca wacana rakan-rakan.

Saya perlu bermuhasabah kembali akan diri saya untuk mencari jalan yang terbaik buat diri saya. 

Ya Rabb, tunjukkan kepadaku jalan kebenaran.

taken from facebook : source
k bai...nak masuk kelas OSHA yang ohsem gilaaaaa.... :)
Assalamualikum