saya pilih untuk mengundi~


~sila jawab salam dulu baru baca okay. muahahaha. what a exhausted day!!! td iolss pergi timbang berat uolssss tawww. terkejut iolsss taw uolssss *ok, rase nak lempang laju2 je muka sendiri. merosakkan bahasa sungguh. sume sebab nishangggg yg ajoooooo*. 

hang pilih mengundi ke dak??


~owh ye, panas ye tajuk hakuuuu...hahhaha. ye aku mengundi woih. iklan mengundi....

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v

v




~yeeeeee...baru pilihanraya fakulti sains sosial dowhhhh. hahahahah. tensen dok korang baca??. Lulsssssss. aku tak cukup umo nak mengundi pilihanraya umum bagai lagi okehhhh. Alhamdulillah, ye aku sempat membuang undi tadi. keluar kelas terus mengundi...sugguh berdedikasi......

*facepalm*
~bila tgk semula aku macam..."KENAPA??". kalau pilihanraya sekecil ini x boleh, apakah sebesar bulan mei akan begini?. owhhh ye, aku semangat tengok manifesto mereka semua. tercongok lah aku mendengar kata2 mereka selama 2 jam. dah tersengguk-sengguk gak aku wei. kenapa semagat???. sebab semua calon aku tak kenal sangt pon. dan adakah aku nak mengundi dgn membabi buta main pangkah je?. owhhhhh, tidak sama sekali. kalau nak buat reseach pasal sengsorang calon memang dok lah. assigment aku menggunung berapi dah woih. the only way, by judging semasa mereka itu menabur janji lah. cara bercakap, keterampilan, cara menjawab soalan semua take account okay. hanyalah cara aku yg tak seberapa nak mengenali mereka.....



ingat ye janji-janji anda. mungkin manusia tak persoal tapi tuhan akan tanya

 ~owh yeeeee....inilah keputusannya. tahniah dan takziah kepada yg menang. ade yg aku aim menang, menag jugak. harap2 jadilah ye janji2 yg ditabur ye calon2 semua ye :).

`



~kelassss bak hanggggg kalau kawan aku dah membebel pasal politik. ye, aku setuju jugak la dgn minah ni. sebagai manusia yg tak cukup umur mengundi pilihanraya umum lebih baik aku diamkan ye. kalau aku dah cukup umur mengundi pun baik aku diam kan. don't you think our politic stuck on same level?. better aku hadap keje an....

p/s:yeeeee...memang aku lalang. masalah?...lulssssss :D




journey thousand miles *thinking*

~hyeeee koranggg!. rindu kamek sikkk :P. wakakaka. ok perasaan je lebih kan. cuti mid semester yang exhausted gilaaa. orang lain dok exhausted tidooo sepanjang minggu. aku dok ber"sakan" program dan jalan2 cuci mata kasi cerah otak.stressss muka burn berbelak gilaaaaa =="
 
~bila dah jalan somehow otak neh berfungsi sikit untuk berfikir. bila musafir jauh2. owhhh, sempat tulis puisi desperate jiwa sengsara. sempat konon lukis bendang rupa macam hutan, sempat main crossword puzzle dalam bas dgn kepala pening. sume kerana bosan =="
OK SETTLE!!!
ini adalah trademark untuk post kali ini
ehhhh...

~masa dalam bas tetiba teringat petikan dari artikel dari blog ustazah fatimah syarha...seperti dibawah
ikuti teladan  betapa berhati-hatinya Saidina Umar untuk mengenali peribadi seseorang. Saidina Umar semasa cuba menyingkapi keperibadian seseorang, beliau sudah meletakkan piawaian tertentu. Beliau tidak mudah tertipu melihat postur dan penampilan seseorang. Beliau meletakkan kayu ukur tertentu bagi menilai agama dan akhlak seseorang itu. Ketika datang seorang lelaki yang memberikan kesaksian untuk seseorang, Umar bertanya kepadanya:
            Umar               : Adakah kamu mengenal orang ini?
            Sahabat           : Ya.
Umar               :Adakah kamu berjiran dengannya dan mengetahui saat dia keluar masuk?
            Sahabat           : Tidak.
Umar               :Adakah kamu pernah menemaninya dalam satu perjalanan (musafir) dan mengenal kemuliaan akhlaknya?
            Sahabat           :Tidak.
Umar               :Adakah kamu pernah berinteraksi dengannya yang melibatkan dinar dan  dirham (duit), sehingga kamu mengenal sifat hati-hatinya?
            Sahabat           :Tidak.
Umar               :Mungkin kamu pernah melihatnya berdiri dan duduk solat di masjid, mengangkat kepalanya pada suatu ketika dan menundukkannya pada saat yang lain?
            Sahabat           :Ya.
            Umar               :Pergilah. Sungguh kamu tidak mengenalnya.

Kenal orang...
~Hidup bersosial memerlukan kita peka dan sensitif mengenai individu sekeliling. Kalau otak ngam sekepala boleh lah stick. Kalau tak ngam confirm tak stick dgn dia. Tapi, persoalannya ialah bagaimana KITA sendiri cuba mengenali  org lain?. Kalau ikut cara Saidina Ali pasti beliau akan:
~Mengambil tahu urusan sehariannya
~bermusafir dengan individu tersebut
~berurusan jual beli
 
people like you because your pretty is rubbish :) *harsh words*
Kita??
~adakah kita cakap kita kenal seseorang itu hanya melalui
*menstalker facebook dia
*mengetahui dari rakan yang tidak rapat dengannya
*hanya melihat dari jauh dengan tanggapan "baiknyaaa dia"
*minta biodata nama, alamat. hobi, mkn kegemaran dan sbgainya
~sungguh kita tak kenal lagi dia siapa yang sebenarya. yang kita nmpk hanya kulit bukan hati dia.
 
just be yourself because there is someone out there that fit with you :)

Aku?
~sungguh aku selalu cuba bersangka baik. sukar dowh nak sangka baik dgn org yang tak rapat dgn kita tapi mencuba bersangka baik selalu satu pilihan kan. Bagi yg dah kenal aku tahulah bertapa jahat, annyoing, tak senonoh dan "comel" nya aku. bhahahah. stok puji diri seyhhh. kalau aku lah nak kenal seseorang tu in term of kenali lelaki, aku akan...
*suh dia ikut adik laki aku merantau seminggu ke mana2 saja.
*suh dia ikut bapak aku masuk hutan menyuluh
*jadi tok imam kat mesjid kampong aku seminggu

~bwahahahahaha....gila kejam punyaaa syaratkan. Lulssss. :P.  Stok bajet orang beratur nak kat kau kan jennnyyy...kehkehkeh (gelak guling2). sebab tu aku kalau ngan laki aku takot sikit. letak gap yg besar.   "jumpa laki macam jumpa monster"....huhhhh =="

yg ni boleh pakai jugak kottt....hahahah =="

~nak tepek gambo sepanjang aku menggelapkan kulit, memenatkan badan, mengumpul mutiara hikmah dan sebaginyaaaaa.....hekhekhek :D
Santai MAMPAN @ Borneo Highland 

~gilaaaaa bak hang jalan kaki 5 jam. keremmm kaki woihhh. jalan kaki 10km jalan bukit tinggi gilaaa sama dengan 30km jalan rata. spesis manusia tak fit guaneee tak melalak tengah2 jalan dowhh. penghujung jalan dah hujan lebat macam citer industan. memang lencunn ar baju. tapi sepanjang 5 jam jalan memang muhasabah diri habisan ditemani doktor muhaya :)


House of Tarbiyyah @ Kampung Budaya, Matang Family Park, Merdeka Plaza

~yang ini seronok :). jalan dengan gegurls my housemate. what can i say. gurls dengan gurls sekepala memang sakit arh gelakk. petang tu jalan dgan beela and the geng kat merdeka plaza. malam tu makan kat station 12. bestttt gila nasi daging penyet die. lembut daging seyhhhh. over citer bab makan kan. kehkehkeh. makanan didahulukan, perut diutamakan....:P
Berambeh @ SMK Bahasa Malaysia, Saratok

~ guys!! meet my adik2. *tengok lemak kat lengan*. tobat tak larat angkat. wakakakaka.kami dari Unisza!!!. Kami menang nombor 2!! ehhhh, kami kumpulan je unisza tapi still lagi student smk bm kan. kalau masuk unisza pon bagus adik2. boleh jadi ustad dan ustajaaa sensorang. ehhhh. huhu :D. they special. special in my heart :). i never know other world without them. i learn something through their smiles and happiness. adik2 sila belajar untuk berjaya bolehhh *nagesss*


Berambeh @ Kg. Alit, Saratok
~dapat mak baru, atuk baru, nenek baru, abang baru, adik baru semuaaaaa baru. muahahaha. What a beautiful day when we sharing loves right :). Abg didi a.k.a abng soleh, sungguh soleh dan sabar melayan budak2 ye abang. Mungkin genetik aku kakak garang so tak lah se"soleh" abng kan. Abng Arif a.k.a abng settle. suruh dia sume setel kan. Kak  Wana yg sngat manja dan comel. Sungguh la macam jd bini org kak wana kan. Kak Asz yg gojesss bak hang. Untung dapat org sana ye kak. hahaha. Adik Intan yang layan perangai kakak2nya. Sungguh penyabar ye adik. muehehhe :P. Kak Jannah??? no komennnn =="


  ~semoga Allah jaga hati ini~

 



Beelaaaa sila baca ini....
~memang perlu aku mention nama beela kat sini kan. muahahahaha (konfem belang serang aku pasni). tadi masa kelas dgn beela boleh pulak cakap cheesssy thingsss. pasal kawen and laki. boleh pulak suh aku pilih antara dua. konfiussss aku nak memilih. kahkahkah. geli dowh...tapi setelah mendapat nasihat dari pakar dokter cinta iaitu kak emma...i came out with this answerrr...

~knowing my priority is the key. my only effort right now is Dhua. Allah will take care of my heart~

Cukup dak beela?? hakhak :P


i don't talk chessy things but i'm matured enough to face it