ayat sentap, cinta & makan dalam

~holaaa peepss :D...how ur day?? hehe... aku?? Alhamdulillah ^^,. okay, nak membebel pasal ape pula ye hari ni??? hurmmm...let's see....
ayat sentap
~muka dah start poyo tahap dewa, bdn berat kalah buldozer 10 tan. pendek kata. MALAS. semua benda dah malas sangat2 nak buat. rasa nak terbaring seharian je atas katil x buat apa2. kronik gila malas tahap level kritikal. then, masuk waktu solat. haihhh, malas jugak rase. dicapai al-quran...random je bukak...

 Dan barangsiapa yang mendurhakai Allah dan Rasul-Nya dan melanggar ketentuan-ketentuan-Nya, niscaya Allah memasukkannya ke dalam sedang ia kekal di dalamnya; dan baginya siksa yang menghinakan. 
An-Nisa,14

HAMBIKKK!!!! SENTAP MAK NOKSSS =="

ayat cinta
~tabiat kegilaan. dudk sensorang kat tasik unimas memalam. horror gila punya kerja. tapi best kot dok sensorang x de org kacau. boleh karang esei bertajuk "kenapa aku hidup" smpi 4 page full. itulah kesan sampingan otak mereng. then again, cari jugak quran....random...

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma'aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir." 
Al-Baqarah, 286

OK FINE, THANKS ALLAH FOR THE LOVE :)

ayat makan dalam
~sebagai kaunselor tak bertauliah, maka ramailah dalam kalagan sahabt mencari untuk dptkn khidmat nasihat yang tak profesional. kahkahkah...bajet2...ayat bajet ==". frankly, kalau org mintak nasihat. kasi je la kan. kan termasuk dalam salah satu kewajipan seorang muslim terhadap muslim yg lain. sblm tu, cari quran jugak...random...

Wahai orang-orang yang beriman, kenapakah kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?. As-Saff, 2

SLOWPOKE....THERE IS SOMETHING THAT I NEED TO FIX MYSELF :O


----------------------------------------------------------------------------------

~hanya cebisan dari silibus kehidupan. 

Kalau nak mengadu dengan Allah maka berdoalah,
Kalau nak dengar bicara Allah maka bacalah kalam Nya.

Allah knows your struggle,
Allah count every single particle your deeds





Bila kita katakan kita tak buat sesuatu kerana takut riak sebenarya kita memang sudah RIAK,
Simpan kebaikan yang buat seperti mana kita simpan kejahatan yang kita lakukan.

~Ustaz Pahrol Mohd Juoi~


pernah tak???


~heyyy peepssss :) morning!!! 3.12pagi.......=="

BAYANGKAN

30 minit sebelum...
~rasa nak marah2 je. orang usik sikit dah nak melenting. orang buat sikit semua tak kena. merasakan orang sekeliling saja nak cari gaduh dengan kita. rasa macam nak tweet semua perkara yang tak perlu. nak bermalas-malasan.

30 minit selepas...
~merasakan jiwa tenang. orang yang nak cari gaduh, kita boleh senyum dan balas dengan kebaikan lagi. terasa nak share perkara yang baik2 je. x perlu nak lagha2. macam2 plan nak buat sebab rasa nak memberi tak harap balas.

---------------------------------------

pagi....
~memulakan pagi dengan indah sekali. bangun awal. solat dan tadarus n tadabur al-quran lagi. siap boleh baca mathurat dan solat dhuha. siap buat jadual, hari ini aku nak buat apa. rajin terlebih pula buat sarapan untuk housemate lagi.

petang...
~serasa berat mahu laksanakan perkara2 yang di senaraikan pagi tadi. nak suap nasi ke mulut pun serasa berat. nak solat pun siap bersuruh kawan baru gerak. nak layan movie je rasa tanpa buat apa2. al-quran pun tak tak baca walau satu ayat.

--------------------------------------

semalam...
~berkobar2 pergi syurga dunia. dengar talk, ceramah, forum yang membina. siap catat cantik2 pengisian ilmu. kadang kala menagis juga tersentuh dengan pengisian rohani. siap berjanji dalam diri aku memang nak berubah sangt2. tak nak futur dalam jalan dakwah.

hari ini...
~ nak marathon layan movie. tak pergi mana2 walaupun rumah terbakar.  nota2 pengisian semalam tak tahu campak mana dah. semacam lupa janji yang dibuat pada diri sendiri. 


----------------------------------

bulan lepas...
~rasa bulan yang paling berserabut. kerja bertimbun. segala lepas geram laju masuk laman sosial. tulis main lepas je. rasa dah bagus jadi keyboard warrior.

bulan ini...
~rasa nak padam balik je post bulan lepas dalam laman sosial. terasa kebodohan diri menulis dgn perasaan bukan dengan akal. serasa diri sangat menyesal dengan sikap sendiri.


Definasikan Baik : Segala2 yang baik disisi Allah...adalah yang terbaik



Dear Allah...Bless my journey to YOU

^^,