inferior...


~dah lama x membebel kan aku. ok fine lah. aku bz. kerana start semester baru. bnyk sngt hal kan. tutor batal petang neh. sooooooo, aku leh bebel dan mempoyokan diri sendiri. padahalll ade je keje len. tapi aku rasa macam nak bercakap pasal sesuatu...

INFERIOR

A person lower in rank, status, or accomplishment than another.

~okayy ye, tuan2 dan puan2 semua. dah tahu kan maksud dye. pernah rasa??? aku pernah sngt...

cerita satu :
bila akak aku dapat result baikkkk punya mase PMR. alaaaa, PMR je pon kan. tapi mase tuh teraseee kot. dye macam keturunan taw. kalau akak ko dpt banyak neh. ko x kan lebih punye dari dye. akak lah yang paling best. seriouss aku pernah rasa. adik aku takut nak masuk matrik sebab aku pernah LULUS BERSYARAT kat matrik so dye takut nak masuk matrik. tapi akhirnya result dye 3.00 ke atas jugak kan. dalam family rase inferior tuh biasa. nak2 bila parents banding2 kan anak2. kalau kadang2 boleh lah jadik motivasi. tapi kalau dah tetiap kali exam dok ungkit menda sama mmg x motivasi adalah. buat raseee inferior uh menebal je ade lah....

cerita dua :
korang dok blaja sesame ngan kawan. kemana2 dgn kawan yg tu je la. dari stadi, kuliah, buat assigment dgn  org yang sama. last2 result exam dye lebih tinggi. perghhh!!!. rase dye mmg terbaikkk lah =,=". macam kita dah buat rules dalam diri sendiri. yg aku x kan lebih punya dari kawan, sebab dye mmg genetik dye lagi pandai lagi dari aku. aku pernah rasa. tapi bila fikir balik guna kepala otak bukan kepala lutut. genetik mmg salah satu faktor penyumbang kpd kepandaian tapi peratus x banyk kot. peratus usaha, cara belajar etc lagi bnyk lah.


cerita tiga :
bila korang di beri satu isu yang kontroversi. diminta beri pendapat. korang lebih rasa nak diam. sebab rasa inferior. sebab takut salah. sebab takut di troll oleh kawan2. takut pendapat korang tuh dikata gila dan x masuk akal. sometime aku ada rasa begitu. kadang2 x juga. aku selalu nak tulis pendapat aku tentang hal2 semasa. tapi aku tahan diri. sebab aku beranggapan aku masih mentah dalam sesetengah isu. padahal aku student sains sosial. itu yang aku hadap hari2. masuk kuliah, buat assigment, buat kajian. isu semasa juga. isu kontroversi juga...

*pause*

aku juga rasa inferior. somehow aku benci dengan rasa ini. buat aku x berkembang. asik mendengar. tadah cerita orang saje. tapi x bercakap. nak bercakap pula aku x main sebarangan bukti. tatkala pensyarah aku bertanya pendapat isu kontroversi. aku mennyegih. garu kepala yg x gatal. ada yang tersirat di benak aku. tapi x terluah. aku rasa inferior. dan bila bercakp. aku cuba rasional. aku juga perlu sedar bila aku berkata2 risikonya. orang cakap jadi student sains sosial senang. x yah buat kira2 teruk math, x yah hafal formula bagai. tapi aku percaya setiap bidang ada cabaran masing2. x sama. dan bidang aku inilah cabaranya. berhadapan dengan manusia. abstrak. berbagai jenis.



~mungkinkah kelas gender, etnik dan kelas boleh mengubah rasa inferior aku??? aku juga berharap begitu. mampu berkata2 dengan ilmu dan akal. bukan membabi buta macam lalang....lalang yg sebenrnya lalang.


2 ulasan:

  1. Kalau bab cerita pertama tu, zwan selaku anak sulong mmg rasa sedikit tekanan sebab nak kena jadi yang terbaik sbb kononnya nak kena tunjok contoh yg terbaek.. btw, cerita kedua tu, mmg agak terasa bila kawan yang slalu dok study ngan kita dpt resul gempak tp kita dpt result haprak.. HUHU

    BalasPadam
  2. still need improvement...., terlalu banyak penggunaan bahasa yg kurang formal.boleh merosakkan kesinambungan penggunaan bahasa malaysia yg betul..fikir2kn lah...

    BalasPadam

nak komen? nak sentap? nak maki? nak puji?
aku tak kisah pon....
theee XD