follower yg gedikkk gila...



sila fahami gambar ini. malas cakap panjang

~jom terjahhhh!! ke blog si gedik ini.....wakakaka


~faham x bila bila org yg ke 200 tuh adalah kawan kiterrr sendiri.  tup2 dah ade bloggg kau nyahhh!! dah la x bising2 tetibe ade blog. dah la blog dye lagi cantik dari kiterrr (sila baca dengan nada jeles). dok msg2 tetiap ari tetibe ade bloggg yep. kelasss kay nyahhh!! kenak nya sik madah sama kamek??

~ye la. member uh dok tgk kiter jep yg sibok2 memblog kan diri. dye pon nak jugak kan. ambikkk lahhh. blogspot neh bukan aku punya kan. wahahaha. tape2. nanti i jadik stalkerr u okayy. 



~ dan aku sangt lah x paham. cun2 je entry aku neh yg ke 300 kan. dengan folower yg ke 200... dan entry ke 300. adakah anda gunakan sebarang formula matematik untuk dapat kan nombor yg bertuah ini?? mentang2 lah blaja major math kan. wakakaka. apa lag. stalkerrr lah blogger neh :P


~ aku dah letak disclaimer kat tepi tuh. sesape yg datng sila2 jenguk2 jap. nak masuk umah org ade adat dye. nye adat umah sayerrr. wakakaka. saya suka orang tegur saya dengan berhemah. sebab otak saya ne pon x betul jugak kan. tapi ego ada sikit tinggi ma...muhahaha :P


ps; jgn tanye nape aku x balas msg korang semenjak 2 menjak neh........

skill mempertahankan diri...


~hari ahad semuaaa!! dah masuk isnin pon. x sedar diri esok nak kuliah dah kau. sebenarnya aku nak amik nota kat morpheus unimas. entah apa masalah nya x boleh masuk aku x tahu. smpi aku boleh nak ber facebook bagai, ber blogger segala. dah tentu bukan masalah line tent kan. nak slahkan siapa aku x tahu. kang x pasal2 kena tettttt. ok cukup....

~meh nak aku mengeluarkan fakta yang "korang nak baca boleh, nak pecaya terpulang"....

DEFENSE MECHANISM
cara untuk mengurangkan rasa takut dalam berbagai cara untuk menidakkan realiti


 ~ aku dapat komen macam neh kat entry sebelum neh. huahua, seriously, aku macam =,=". paham kan maksud aku. pastu, aku pon byk fikir. neh mesti keje member aku yg nak troll aku. sapelah sangat yg baca blog aku kan. lantak arh. tetibe aku fikir, macam mana aku nak respon....

REPRESSION...
~ seseorang itu mengalami trauma yg teramat. smpi lupa kejadian itu pernah nerlaku. kalau aku respon sebegini macam melampau sngt kan. smpi aku lupa yg ade org komen macam tu. huahua. macam lah teruk sngt kan.

RATIONALIZATION...
~ seseorang itu berfikir lebih rasional mengapa sesuatu itu berlaku. mungkin aku respon begini. kalau bukan rakyat malaysia yg nak martabatkan bahasa melayu siapa lagi kan. sebab tuh anon uh komen dan berpendapat begitu kan. 

DISPLACEMENT...
~ seseorang itu akan melepaskan kemarahan nya pada sesuatu yg lebih di terima akal. opkosss aku agak terasa lah weh. aku manusia jugak kot. dan aku melepaskan marah aku pada member aku lah. x kan lah aku nak tumbuk skrin lappy aku pulak. kayee betol aku kan. dan member aku berilah pendapat dye. paling kurang aku rasa kurang beban dye kan.

SUBLIMATION...
~seseorang itu akan menukarkan impuls negatif kepada yang lebih rasional. mungkin aku kan letak disclaimer kat sidebar aku. supaya aku akan menulis dengan style aku skrng neh dengan sesuka ati. muehehehe.


PROJECTION...
~ yang neh jenis nak menyalahkan orang lain. aku pon rasa nak slahkan si pengkomen tuh jugak. nie blog x rasmi. blog suka2. bnyk2 lah nak formal bagai macam tulis surat. huahuahua...(jahat jugak aku kan). but still, i respect other opinion. setiap org ada pendapat sendiri kan.

REACTION FORMATION...
~ respon ini akan menyebabkan aku terus tulis blog dengan bahasa yang baik dan tatabahasa yang betul dan seterusnya. huahuahua. boleh bayang x?? tapi nampaknya aku x respon macam neh kot. masih sama lagi cara aku taip...muehehehe..(jgn marah ye anon  ^,^)

DENIAL....
~ yang neh jenis menidakkan. aku x lah menafikan apa yang si pengkomen tu cakap. betul lah tuh. aku guna bahasa pasar, men rojak2. huahuahua. jd aku x respon macam neh la yep. then, ur rite anon!! syabass mera beta!!

REGRESSION...
~ seseorang itu akan mencari perlindungan setelah berlaku sesuatu. aku bertindak sedikit lah macam neh. huahua. adat manusia nak rasa selamat. aku diam dulu. tanak ar kecoh2 pastu komen membabi buta macam org x belajar kan. rasional x aku??? wakakaka..(nak puji diri pulakkk dah)

KESIMPULAN...
~ cara aku respon bercampur2 lah. amik sikit2. huahua. tapi setelah aku berfikir. aku ada cara aku sendiri. ini blog personal. bukan blog ilmiah. aku akan tetap dengan cara penulisan aku skrng sebab lebih mudah difahami pembaca. bagi aku inilah dunia maya, i'm ready for it. dan aku juga hormati si pengkomen. sngt membina. tapi mungkin kalau aku buat blog lain yang ilmiah lah kan. dan aku mungkin prlu letak disclaimer kat tepi....(tgh nak fikir ayat neh)


p/s: nmpk nye berguna jugak aku blaja psikologi neh...muahahaha :P

inferior...


~dah lama x membebel kan aku. ok fine lah. aku bz. kerana start semester baru. bnyk sngt hal kan. tutor batal petang neh. sooooooo, aku leh bebel dan mempoyokan diri sendiri. padahalll ade je keje len. tapi aku rasa macam nak bercakap pasal sesuatu...

INFERIOR

A person lower in rank, status, or accomplishment than another.

~okayy ye, tuan2 dan puan2 semua. dah tahu kan maksud dye. pernah rasa??? aku pernah sngt...

cerita satu :
bila akak aku dapat result baikkkk punya mase PMR. alaaaa, PMR je pon kan. tapi mase tuh teraseee kot. dye macam keturunan taw. kalau akak ko dpt banyak neh. ko x kan lebih punye dari dye. akak lah yang paling best. seriouss aku pernah rasa. adik aku takut nak masuk matrik sebab aku pernah LULUS BERSYARAT kat matrik so dye takut nak masuk matrik. tapi akhirnya result dye 3.00 ke atas jugak kan. dalam family rase inferior tuh biasa. nak2 bila parents banding2 kan anak2. kalau kadang2 boleh lah jadik motivasi. tapi kalau dah tetiap kali exam dok ungkit menda sama mmg x motivasi adalah. buat raseee inferior uh menebal je ade lah....

cerita dua :
korang dok blaja sesame ngan kawan. kemana2 dgn kawan yg tu je la. dari stadi, kuliah, buat assigment dgn  org yang sama. last2 result exam dye lebih tinggi. perghhh!!!. rase dye mmg terbaikkk lah =,=". macam kita dah buat rules dalam diri sendiri. yg aku x kan lebih punya dari kawan, sebab dye mmg genetik dye lagi pandai lagi dari aku. aku pernah rasa. tapi bila fikir balik guna kepala otak bukan kepala lutut. genetik mmg salah satu faktor penyumbang kpd kepandaian tapi peratus x banyk kot. peratus usaha, cara belajar etc lagi bnyk lah.


cerita tiga :
bila korang di beri satu isu yang kontroversi. diminta beri pendapat. korang lebih rasa nak diam. sebab rasa inferior. sebab takut salah. sebab takut di troll oleh kawan2. takut pendapat korang tuh dikata gila dan x masuk akal. sometime aku ada rasa begitu. kadang2 x juga. aku selalu nak tulis pendapat aku tentang hal2 semasa. tapi aku tahan diri. sebab aku beranggapan aku masih mentah dalam sesetengah isu. padahal aku student sains sosial. itu yang aku hadap hari2. masuk kuliah, buat assigment, buat kajian. isu semasa juga. isu kontroversi juga...

*pause*

aku juga rasa inferior. somehow aku benci dengan rasa ini. buat aku x berkembang. asik mendengar. tadah cerita orang saje. tapi x bercakap. nak bercakap pula aku x main sebarangan bukti. tatkala pensyarah aku bertanya pendapat isu kontroversi. aku mennyegih. garu kepala yg x gatal. ada yang tersirat di benak aku. tapi x terluah. aku rasa inferior. dan bila bercakp. aku cuba rasional. aku juga perlu sedar bila aku berkata2 risikonya. orang cakap jadi student sains sosial senang. x yah buat kira2 teruk math, x yah hafal formula bagai. tapi aku percaya setiap bidang ada cabaran masing2. x sama. dan bidang aku inilah cabaranya. berhadapan dengan manusia. abstrak. berbagai jenis.



~mungkinkah kelas gender, etnik dan kelas boleh mengubah rasa inferior aku??? aku juga berharap begitu. mampu berkata2 dengan ilmu dan akal. bukan membabi buta macam lalang....lalang yg sebenrnya lalang.


what can I say??


~Alhamdulillah~

tu yang mampu aku katakan. Ya Allah seksenye =,=". buat untuk aku dan kawan.konfem aku mintak SCR sponser sebulan dengau lepas neh member. x kire arh.wakakaka. harap2 x de yg salah or kena betul kan g. kalau x melepas lah kau. inilah hasil dye....


aku punye


macam biasa aku selalu berfikir. bajet macam org pandai nak berfikir. x kire arh. ade akal guna lah kan. muahahahaha....

~firsly, subjek ape nak amek. subjek core n generik haruslah ambil kan. tgk buku panduan. sila ambil subjek sekian...sekian...sekian. ok ambil. tapi nak fight tok subjek generik... Allah!! sekse kau. result last sem aku not bad. bagi org macam aku yg datng kuliah tok tido. then dapat result begitu, bak kata kawan2 aku..."quite impressive"...org yg x tido n blaja tp kena repeat. Alhamdulillah, aku lepas. walau ada kata2 yg sakit aku dengr. aku terfikir nak penuhkan 22 kredit atau tidak. aku bukan cerdik pnadai. tapi aku x nak membebankan. lastly aku decide, aku amik 19 kredit je. nak amik full mungkin aku x snggup. tapi hosmate aku amik full, dia mampu.....adakah aku buat alasan x mampu?? atau tahu keupayaan sendiri??

~secondly, there are few people yng bg pandangan. yg junior x yah eksaited nak amik generik. bagi kat senior. bg mereka2 itu grad dulu. yeppp, aku macam setuju. tapi ulah manusia kadang2 jadik selfish. macam aku. muahaha. iyee aku mmg kesian tapi satu pandang lain kita akan berfikr mengenai kita juga kan. keluarlah ayat "siapa cepat dye dapt"...."kalau nak usaha sendiri".....aku x nak salahkan sesiapa. nak cakap takdir? klise ayat kan....pape pon setiap yg berlaku ada sebab dan musabab dye kan....

~third, aku sedang menyeksa badan. nak daftar neh aku x tido seharian. seriously, lebih dari 24 jam aku x tido. ok fine, mcm x lama. baru je sehari kan. nak cakap apa. kalau aku x rasa susah nak bljar aku x kan belajar. when aku stress, lg sian kat badan. aku x makan. lepas habis daftar tadi baru aku makan. that stupid ok. sekarang sakit belakang, kalau aku stress mmg itu aku rasa. sakit yg amat. somehow aku x reti nak manage stress -.-

*teringat time aku stadi week, aku x makan nasi. aku makan megi. 3 hari berturut2. smpi aku sakit perut. somehow aku dah seksa perut aku. aku gagahkan diri makan nasi jugak. belakang aku sakit sngt. aku kena tido dgn bantal bawah lutut tok kurangkan sakit. aku paksa diri makan panadol. memang skil seksa badan tol aku kan. aku stdi waktu malam, siang aku tido. waktu tido aku dah tunggang langgang. aku penat, tapi aku tahan menagis. aku cakap aku kena kuat. that time aku realize, stress memang terok. baru ak paham kenapa cha muntah kalau dia stress...jgn aku smpi tahap muntah sudah lah pasni. kalau x kena jumpa kaunselor lah pasni....-,-"

~lastly,server busy.  nak upgrade server mau duet kau. tapi biasanya  srver jd gitu masa nak daftar subjek je. masa lain x lah seteruk neh. what can i do? sabar dan guna otak. mungkin aku patot belajar. mase mula2 buka talian tayah nak eksaited nak daftar sngt. sebab nak tembus server sngt tipis.duduk depan komputer dari buka talian kul 12 noon. mau 2 3jam nak bukak x dpt. gara2 server busy ya amat. smbong petang. pon same jugak. putus asa menunggu. smbong malam pulak. yg neh dah pagi. pukul 4 pagi. lagi lah rase nak menjerit. tapi Alhamdulillah aku berjaya....  tapi memikirkan subjek nak ambil takot kena kebas dek org lain, aku gagahkan juga. tanak aku menimbunkan subjek yg boleh fleksibel ke tahun akhir. menggila aku kang tahun akhir.... 


~pray 4 my incoming day will be better :D

this is crap....


~somehow aku rasa all of this is crap. nampk sangt aku tired with all of this kan. dear god!!! i hate this. urghhhh!!! tarik2 rambot. lompat2 x tentu hala. jerit macam org gila. itu lah aku rasa. somehow i need somthing to make myself normal. erkkkk??? normal??

NORMAL is not in my DNA

~yuppp!!! semenjak 2 menjak neh aku berfikir. bnyk sngt. firstly DUIT! dgn duet PTPTN aku. ade lah lam 2+++. nak kena tolak YURAN, KOLEJ, BROADBAND, TIKET FLIGHT, MAKAN, BAJU PERSATUAN, bla...bla...bla... Guess what!!!! baki dye RM -500. ade ke baki negatif?? yupp...that means duet x cukup. mane aku nak cekau. iyeahhh!!!....dengan muka yg macam ----> =,="

~somehow aku terfikir. duet yg x cukup or nafsu kita yg terlalu besar or aku yg x reti bersyukur. let's say makan lah kan. aku bajet sehari rm10. yg neh dah termasuk aku yg masak sekali sekala. sarapan dah berape. degan gila makan askem aku sehari mau 2 3 batang nak sebat. monster ke ape aku neh? okeyyy. lets cut to half lah. rm5 sehari. okay what. makn untk idop. bukan idop tok makan. but somehow aku FOOD BINGE =,=". aku rasa aku yg x reti bersyukur. x penah kenal apa erti cukup...-,-"

~second thing is imma going to study???. cut this out. back to topic. yeah!!!  aku mmg tgh study. berfikir nak amik subjek ape, brape kredit. dgn jaduall, bla...bla...bla... pergilah kau setan2 kecik yg menggangu otak aku berfungsi.. macam kawan aku yg satdi kat universiti...tetttt. sume dah ade list. tinggal kau sahkan then masuk lah ke kelas dengan berlenggang kangkung nyer. untunglah tayah berfikir lebih kan. dengan nak dafter subjek online. tenet macam siput...berebut nak amik subjek ape....macam kau nak beli makanan tapi dengan ramai org..tolak sane tolak sini...bila smpi kaunter ko x dapat beli makan....it's a bless rite -,-"

~third thing is about frens. oyeahhh!!!! i had a lottttt of frens. huahua. buat stament macam aku disayangi ramai kan -,-". everyday fren text me. i relpy then the cycle begin. i dont have boyfie or what so ever. i dont care about boyfie but i care about husband,,,ngehhh :D. i tried to be a gud frens. try not disapointing them. it's like when i hurt my frens it's like i'm hurting myself. mostly i had to text until 5 frens at same time. oyeahhh!!! bnyk kredit aku kan. it's like i'm giving my time to others rather than myself. pathetic kan.

~this make myself like a crazy to think. what should i do?? buat aku berfikir. apa salah dengan memberi kalau boleh buat org gembira?? tapi ko layan org tapi diri sendiri macam tah hape2. they text u beause they care. ye ke they care pasal aku...entah2 dia org boring sebb uh msg ko. kau asik pk kau bagi kat orng, masa kau. tapi pernah x kau fikir apa yg dia org kasi kat kau, masa mereka, support mereka...ever u think about that---->> semua neh mainan otak aku dan bnyk lagi. buat aku berfikir

erti hidup pada MEMBERI
v
v
v
dengan ikhlas

~nak faham ayat neh.  aku tetap memberi pada rakan tapi rasa macam harap dibalas. aku persoal kan semua sebab aku x belajar erti ikhlas. for sure aku tahu perkataan ikhlas kan. tapi aku x faham. kalau aku faham dah lama aku x pertikaikan masa untuk rakan etc. melaksanakan ikhlas. however i tried my best to be a gud frens.

This vids for my frens who care for me, who love me, who support me....heyyy...aku lah perempuan gila itu :)






~somehow bila aku tulis semua kat blog pon. it relieves. but in few minutes only. aku x tulis kat fb. bukan nak jadik baik. just aku rasa it nothing. kat blog yep sometimes aku jadik crap like this. this is what  feel now.... munkin aku patut diam dan bercerita pada tuhan saja kan.... :))




Nota Pensel Patah : 2 feb valentine day ke?? aku dah lupa. wakakaka. kesah aku kan...renungkan status kak fynn jamal --->>

weird.

tak nak sambut valentine.
bagus.

tapi.
kalau sampai sepuluh kali nak letak di status tentang aktiviti akan dibuat pada hari valentine sambil memberitahu aktiviti itu dibuat kerana geli / benci / terrer sebab tak mahu sambut valentine--

itu symptom defensive.

bermakna sebenarnya dalam kepala memang hendak.
cuma tak boleh.
atau dalam kepala PERNAH ada hendak.
atau just out of curiosity-- macam ada secalit hendak.

mcm perempuan yang fak gadis2 shopaholic bershopping sakan di coach.
atau zara europe.
kalau bopren dia nak belanja.
menghegeh juga.

kan?

maksud aku.
kalau betul kita nak berhentikan budaya valentine ini--
BERHENTI bercakap tentangnya.

menyebarkan ilmu adalah berbeza dengan menunjuk2 kita lebih tahu.

kan?
:)



~today is the best day ever happen in my life. bila kita berjauhn dengan rakan baru rasa how much kita sayang mereka sangt2.....kesat air mate jatuh. hahahaha. awal2 da tacink. on offense. aku tgh tacink ne pon. jiwa kental pon ade jugak sensitip lagi.nak cerita dari pagi ke?? oyeahhh dayah. ko da tgk drama aku dengan akak aku kan. sadis x? wakakaka. ade jugak aku nak kutuk akak sendirik kn. wakakaka.

~nak tggu si ame konon2 x nak datang. nak balas dendam kat ayob ar tuh kan. ok fineeee. aku yang men spoilll kan amende tuh. baru nak tgk ayob cuak kot. bagi tempahan felt si ame neh. sori lah ame. arap2 kena ngan taste kau. soronok ye dayah n tirah ko wat drama kan. aku tanye nak wat saiz brape. dye cakap free size. fine lah. first time aku buat free size ngan felt kan. siap bagi contoh seperti kat bawah lagi kau. photoshop uh. aja sayeee oleh?? muahahaha. kan bagos kalau sume yg tempah bagi design sendirik. x payah aku pk susah nak letak ape. kang mule x kena ngan taste kan. nk2 kalau design laki. memagggg payahhhh kot -,-"

hak cipta terpelihara milik amir....ngehhh :P




same x ngan kat atas?? nak potong labah2 tuh 3 kali aku buat =,="


hardisk akak aku then aku punye then umah punye...aku main agak je free size nyee

~then tengok wayang. dayah dengan segala usahanya memaksa kak zu datang jugak pada masanya. siap tgu depan eskaltorr kau. dari jaoh boleh kenal lambaian tgn perasan prinses kak zu kot. budak2 neh terkejut tgk kak zu yg len secara fizikal nya. aku x pon heran kan. sebab aku dah tgk selalu. wkakaka. ayob saje buat saspen. rase nak cili2 pn ade kot.fine lah dayah n trah semagatt gile tgk cite chonicleee ape tah. layannn kan jelah.sikin dok sebelah aku nak manje2 pulakk. tahu lah bukan cite cintunn kan. x payahh lah nak menyorok kat aku yg sememang nya dah besa kan. baru sikit je kot bapak budak tuh belasah budak tuh. chilll lah. x jiwa kental betol lah....muahahaha. cite slow sikit. sakett jiwa aku tgk. menunggu. overall okey lah...fine lah...3 bintang...pepandai je aku kan.

~abess tgk cite uh makan. aku dah kebulorrr. tapi dh bosan ngan kay epp cey, mekdi or pizza. then makan lah Chiken Rice Shop. Tetibe teringat Singapore Chiken Rice(SCR). besttt woooo gua cakap lu. hahaha. kemain lah pesan. last2 aku bukan makan pon. tauhu dye masin ketelampauan. sayur dye manis ketelampauan. aku x taw lah taste bud aku yg silap ke. org tuh x reti masak ke or memang spesis taste bud aku yang beserdehana. huahuahua. dan al kisah tekak aku yang berdarah semalam buat aku lagi x selera. sakettt wooo nak telan. smpai skng masih sakit------> memandang 2 bungkus streplis yg dah kosong -,-"

sebat ame n ayob punye popkorn....kebulorrr sngtt dah

aku dah cakap....ayobbb dah itam!! erkkk....bukan2 gelap sikit jep :P

~ok mase makan nehhh aku tensen. asek dok gelakkkk jerrr. dah terkeluar aku punye eksercise pipi. bukan ape. asek dok gelak je. mane x naik pipi aku. konon nak kever. letak lah tangan kat pipi mase gelak. x melentikkk lah anak dara gelak kuat2 kan kat public. wakakaka. dah jadik trademark aku kan. dengan sikin cerita sal jam tangan dye yg rare gile n ladiesss kan. god know how much it turn crazy. dah lame kot aku x gelak sakan macam tuh. pastu nak guna vaoucher buku. smpi MBS dah tadek pape. urghhhh, tensen aku. sume barang dah tadek....stationanry dah abess...tingal lompong2. gila heart brokennn tahu??


~then aku ken balik lah. aku nek bas kot. umah aku paling jaoh skali kot. untunglah org len berhantar berjemput ade moto sendirik kan. aku je tadek. muahahaha. kul 4.30 aku jalan dari ecm ke terminal. tengah2 carik bas maran tetibe ade org panggil aku. Ya Allah!!! jejak kasih dengan kawan skola rendah kau. aku dgn dye dok kg sebelah2 je. tapi kan sebab dye kat perlis aku ka sarawak. masak kau nak jumpe kan. ble dah nak balik tuh sikin bitau yg dye punye gule2 pada aku dan buku aku kat dye. wakakaka. x dpt lah nak pulangkan. aku dah bye2. x pe lah. kalo ko nak bg gak sikin ko pos lah kat aku. i really appreciate it...muhahaha :P
thanks for da candies sikin...muahahaha :P

~teringat aku mase nek bas. dah dekat2 nak smpi umah. aku cakap la berenti kat maju ternak. pastu ade pak cik yg kutip tiket tanye aku...

pak cik : kau buat ape kat ladang neh??
aku : rumah lah...atas bukit tuh...(smbil tunjuk2)
pak cik : ko buat ape skang??? blaja maahad kan...
aku: blaja kat unimas dah...
pak cik : org pompuan baik blaja maahad je pastu dok umah dendiam. jage umah, jage anak jage laki.
aku : owhh yeke....(masih lagi senyum yg fake gilerr)
pak cik : pompuan x yah blaja tinggi2...alih2 dok umah jugak...

~berapi kot aku denga. asihhhh. sab jela lah. tetibe teringat kata2 lecture psikologi ...

"awak x boleh nak expect orng lain faham dan fikir seperti yg awak faham n fikir"

~means aku hanya boleh berbaik sangka...terima perbezaan pendapat....:D

conclusion 4 da day

v

v

v

v





~sambil2 aku membebel aku carik tgk few vids n read few articel....interesting to sahre...:))




~tengok vids neh dan tepuk dahi smpi lebam....terkena diri sendir....*dush....dush*

Al Jazeera & K pop
~baca dan tgk vid yg selanjutnya...sometimes aku kesian kot kat mereka...yess i do love k pop but everything in life has limit isn't?

The story of TAWAKUUL------> pretty much interesting :D
Written by Yasmin Mogahed...one of my Islamic idol
Part 1
Part 2

p/s: tepuk dada sendir smbil berkata..."jiwa mesti kental...."...demam again n sakit again....sabaorrr je laaa... =,="