malam berinai....


~ ngehhh...ayat x blah. ok la meh ak berterus terang. semalam ade malam berinai. tadi baru abes majlis. penat kot. ramai org datang. naseb lah aku jenis mesra alam. layan je sume kan. alhamdulillah, semua selamat. x caye. tgk gambo neh. merah taww inai saye pakai. nampak x cincin tuh skali. hahahaha. dan jangan lupa tangan yg comel....hahaha. meh cerita lagi nak....


again muka poyo...

~hahahaha...sape percaya cerita kat atas?? sila pegang hidung ( macam ustaz zamri mantopp la plak kan). haahaha. sebenarnya aku je gedikk nak pakai inai. spesis manusia sakai jumpe pokok inai kat umah kak ain. terosss gedikk nak pakai. muahahaha. aku kan kat umah family angkat. ne lah spesis manusia pemalas. nak carik anak tudung pon terkial2. nah ambik sekali aku lipat je tudung begini. lengan panjang da semestinya kan.

~ tetibe teringat zaman bebudak dulu. suke pakai inai. nak2 raye. ngan sepupu sume nak pakai. x men lah yg instant tuh. ak pakai yg ori pnye. tumbuk dengan tangan kau. hahahha. yang tumbuk nye abng aku. muahahaha. bagoss kan abang penyayang. boleh aku cerita tang kawen2 ngan dye. dye cakap aku neh birohhh doh nak kawen. ohhh pehlisss ok. pakai inai je yg birohhh. kawen dok birohh lagi ok.

~macam2 petua nak kasi inai pekat. isi arang lah, nasi lah, teh lah. nak isi ape lg?? jum wat sup inai. then makan...wakakaka. secara saintifik nye aku x taw lah betol x. ade sesape leh tolong saya??. ade gok pantang larang dye. x leh bagi ayam nampak lah, x leh makan budu lah. kang x pekat. aku kesah ape. belasahhh je. siap main tunjuk2 lagi kat ayam bawah rumah. jadikkk je kan...hahahah

~cakap sal hukum inai ini....cekidoutttt,.....zasss...


Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak

Keputusan: 
 
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa:
  1. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.
  2. Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan. Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalahdibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.
  3. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan.
sumber.....disini


baik pilih cepat2.....!!!


~menaip dengan sebelah tangan mmg menyusahkan, sabo je la wehhhhh!!

bunga2 yg kembang dan x reti nak layuu....

ginger man rase nak gigit!!!
~aku wat felt di atas neh untuk CUCU TOKKI. u know what. sometimes bila kita sayang seseorang kita rasa nak give something that would make him or her remember us rite??. i'm always rite kan. muehehehe, ayat keji!!. aku ne x lah kaye nak kasi umoh sebijik. keterrr sebijik ke. i pad or i phone kan. tapi still aku nak kasi something kan. biorrrpon dok mahal kan. tapi ikhlassss kan (ayat puji diri pulak)....

~kalau lah aku ade keterrr, aku nak pusing satu mesia neh nak kutip cucu2 neh g jenjalan. duet ak bnyk aku nak wat trip tok cucu2 neh melancong. kalo bawak g umrah pon ok gak kan. hehehe. sebabnye cucu2 ne x penah nak jumpe. kenal kat fasebook jep. tapi somehow cucu2 neh boleh rapat, kacip lagi. tp bile tgk umo la kan. agak2 cam mimpi je nak jumpe. cucu2 neh da la merate duduk kan. tape lah cucu2 sume. ade jodoh kiterr jumpe kannn....

~cucu2 tokki sekalian. sila pilih mana yg berkenan. sape cepat dye dapat. nanti jgn lupe bitau alamat skali okehhhh. senang nak pos kan yep....:)



kat mekdi buatlah macam rumah sendiri...


~disebabkan pathetic yang melampau aku dah give up. dok lam masjid je la. sambil update blog. erkkkk??? bolehhh???huahuahua. ikotkan dari pagi tadi aku nak terperuk je kat mesjid neh. tapi solat jumaat tadi menyebabkan aku kena keluar gak kan. baru turun bas dari pontian. kat larkin aku tekandas. hehhhh!!! nasib baik aku gagah dan kuat. x men lah melalak.

~membawa diri sekitar stesen bas larkin. muahahaah. bosan hehh awokkss. x beli pape melainkan kedit doploh hegget. dah abes baut tepon2 org. hahahaha. bek aku membebel ke member dari stresss keseorangan. then pegi mekdi. sarapan je. bayo lah segala. tibe kasi duet kaler perak. aku engat duet satu sen. jap2. duet syiling satu sen kan da tade. then aku ingat duet singapore. baselah johor kan dekat ngan Singapore. so ingat akak tuh tersalah kasi duet kot. then aku belek2. nak konfirm kan. hehhh awokkk. duet doplph sen tahon 2012 lah. sengehhh aku sorang. nak eksited sngt x leh. senggeh pon jadikkk lah.  punya lah macam sakai aku kan....muahahaha

depan dye....saiz cam duet sepoloh sen je...lagi kecik kot

kat blakang nya pulakkk...

~dok lah makan sambil online. tgk bateri da nak abes. choww dulu. jenjalan lagi kat larkin. cuci mate je lebeyy. muhahaha. bkn tgk laki ok. then da nak  tengah ari. mekdi lagi. skali lah aku beli. dapat lagi doploh sen baru.. ngehngeh. selokk lagi. ade 2 keping. gila punya aku makan. dok kat situ dah lame. dok tgk fb. atok cakap kat mekdi wat cam umah je. helloooo!!! atok. saya ne segan ok. kuikui. org yg dok bersih2 meja dah pandang aku slackk. aku tahu aku cantik kan. wakakaka. ayat x leh blah. nak cakap lame gila aku kat situ. online pah ceroh tibe bateri abes. tgk plug sume dah dibantai oleh org len. pahtu bace buku. men msg. bley kol2 org lagi....selambe badak je aku. hahaha. naseb aku x tido kat situ kan.

stu orange medium, satu milo large, satu double prosperity, dua french fries, satu curl fries...

~french fries ade stu couple cina kasi aku. dye usik sikit je. nak cepat kot. aku kalau rezeki x leh tolak. muahaha. ayat keji betol. memang mekdi rumah aku lah satu hari neh. muahahaha. then g solat zohor. kena tggu lelaki abes solat jumaat lu. baru ley masok. then smpai skng aku tersadai lagi kat larkin neh. sesiapa boleh selamat kan akuu??? muehehehe. 

~esok balik ganu pulak. seronok tol merantau neh. biarpon sensorang. takut memang takut. tapi tawakkal Allah yg melindungi. seronok bila kita  tengok dunia. refleksi akhirat. memang penat. lenguh badan. nak2 naik public transport. bukan selesa cam ade kete sendiri kan. kepayahan idop buat kita kuat. merantau melihat dunia dengan mata hati. kesusahan org jadi iktibar, kesenagan orang jadi teladan. x lah sememeh ngat sikit x boleh sume x boleh....

~aku teringin. nak mengembara. alah yang pakai beg besar. travel bag pack. yg org putih dok slalu wat tuh. yang ada peta. atau yang canggih sikit GPS. hahaha. merantau dengan barang yang sekadar keperluan asas dan berjalan. menimba ilmu. x perlu nak plan hotal berbintang segala. jika perlu masjid saja. menaiki kenderaan awam je. kadang2 di situ kekuatan kita diuji. tapi memikirkan sape lah aku kan. pompuan lagi tuh. nak sensorang memang x lah kan. sape nak join aku travel bagpack bila ada kesempatan??? neghngeh

uncle google kasi pinjam...mcm ne lah rupe dye :)


Dan Dia telah menundukkan untukmu apa yang di langit dan apa yang di bumi semuanya, (sebagai rahmat) daripada-Nya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang berfikir. 
(45 :13)

~berjalan sambil memikirkan maksud disebalik ayat ini....

segmen : Qalam Illahi....


~first of all, aku ne x lah pandai mana nak tadabur Qalam Illahi. tetapi alhamdulillah Allah masih kurniakan aku akal untuk berfikir mengenai Qalam Nya. mungkin kita hanya baca Qalam Nya sekadar itu saya. Tafsirnya baca sekadar lalu. dan mungkin kadang2 x baca langsung. dan alhamdulillah, aku ada bulatan gembira  untuk berbincang mengenai Qalam Nya. aku nak share satu ayat yang selalu aku dok ulang2....

tekan sasaran untuk menjoin :)

Dan untuk (memenuhi perintah) Tuhanmu, bersabarlah. (74:7)....


~bagi manusia yang baru menapak kearah kebaikan. kadang2 melaksanakan perintahnya sukar. bila kita di sibukkan dengan dunia. assigmentr, dokumen, kuliah. nak tunaikan perintah solat kadang2 sukar. tetapi kita tetap lakukan jua sebab kita yakin dengan janjiNya kan. 

~ayat yang aku ulang bila aku down. kadang2 kita lemah. kadang2 kita malas. kadang2 kita lalai. hebat x ayat Nya. dengan sepotong ayat saja dah buat kita bersemangat semula. dalam kita mencari kekuatan semula sukar juga rasanya. aku pernah terasa down, tersangat down. menagis je. aku ulang2ayat ini. sungguh aku perlukan kekuatan ketika itu. hanya Dia aku bergantung....

sangat insecure sekarang....*main letak je title kan*


~pathetic gila skarang. ok dah balik semenanjung. tapi x sampi rumah lagi. nak berjalan 3 negeri konon. tengokkk lah patah riuk tulang kauuu baru nak menyesal kan. hahahaha. tape2 saya kan kuat dan gagah. ayat yang x boleh diblahhh...

berbalik kepada topik yang kita bincangkan ya saudara saudari.....(ayat essay pulakkkk)
~pernah tak rasa insecure gila. rasa x selamat. rasa macam buat salah. aku pernah rasa. selalu rasa. tapi dalam konteks lain lah. tah hape aku rasa neh aku pon x tahu. kehkehkeh....

~ada sekali tu aku nak cuci baju dengan mesin. al maklum lah study week study je. nak basuh baju pon x de mase (statemnet yang paling menipu). laundry tuh kat area aparment girlss je pon. x jauh mane sangt. aku pon bersiap2 lah. pakai baju. pakai seluar. pakai tudung ekspressss. ambil baju keluar lah rumah dengan selamberrrr nye. berjalan2 turun tangga dari tingkat 2 dengan selipa jepon. bila dah sampi tangga  bawah skali aku terperasan. aku x pakai stokin. ok fineeee. saya sangat malas sebenaryaaa oke nak panjat tangga semata2 nak pakai stokin. lama jugakkk aku tercegat. nak naik ke x. ikot aty malas. tapi rasa x selamat. rasa macam x pakai pape. seriously, aku rasa macam berat nak gila nak jalan ke laundry. aku pon ambik lah stokin jugakkk. 

~ade jugak sekali tuh aku gi beli makanan kat kafe. member ajak makan kat situ je. aku okeee je. dah ambikk nasi segala aku nak makan lahhh kan. sekali lagiii, aku lupa pakai handsock. aku makan dah macam robot dah. terkepit2. kauuu, rase macam pakai baju x de lengan ok. aku pulak spesis neuron otak yang kurang cergasss. ade je yang lupe. setiap kali nak kuar umah hosmate aku selalu wat spot check tgk dah lengkap ke x. kalau x lengkap ade lah suara2 merdu aku yang rase insecureee neh. padahal salah aku kan. x sabet ngan orang lain. tapi tersabet jugakkkk kan....huahua

~semalam aku jenjalan kat jay beee. mase nak beli tiket kat larkin tuh ade lah 3 orang mamat. akak aku nak beli topup. gilaaa rase nak lempang je mamat uh sekor2. yang first tuh cakap kat member akak aku yang cunnn gila. "awakkk!! awak neh cun gilee lah. saya cair dengan awak. awak nak saya jadik boipren awak x" yang second uh cakap kat akak aku "awak neh cun jugak tapi muka dah ade pakwe lah. tapi x pe. kalau dah clash awak boleh carik saya semula ok". men gelak2 pulakkk dah. aku blah awal2 lah. kang ade sebijik penampo singgah muke. yang third tuh cakap kat aku "awakkk, kenapa nak pergi cepat sngt. sombong nye awak". ok fineeee. faham x perasaan aku mase tuh?? aku x kesah nak cakap aku sombong ke ape. but behave urself boleh?? cuba kalau ada mamat mana2 buat kat adik kau ke, kakak kau ke, mak kau ke macam tuh. ape kau rasa??

~tadi aku balik pontian dari senai. 2 bas, 1 teksi aku amik. mase tuh aku soranggg kau. jauh jugak la kan. nak2 aku festime nek bas ting tong kat johor neh. masa tuh tawakkal gila aku. ramai2 orang. rasa nak pakai purdah je. sebab ape. sebab baju yang aku pakai menjadikan aku rasa secure. bila aku nak tggu bas aku bukak tafsir jap. orang pandang aku semacam. bila orang pandang kita rasa x selesa kan. nak2 kalau laki. kalau aku pakai purdah rase secure sikit kot. sabet ke purdah tu??. ok fineeee, aku x cantik pon. x de sesape pon nak tgok aku. tapi sebab aku x cantik ke boleh tayang2?. coz x de sesape yang nak pandang kan. kalau aku cantik pon perlu ke tayang2. we are what we believe. itu lah aku. ini yang aku percaya dan aku banggakan. menutup aurat bukan untuk orang yang cantik atau x berapa nak cantik. tap untuk semua kan. cantik rupa itu subjektif kan. 

~nak share ada satu ayat yang buat aku sebakk tetiba masa baca tafsir tadi. tapi harus aku kaver nak nages kan. bus stopp kot kan. hehehe. bila berjalan kita tengok dunia. banyak orang lagi tak bernasib baik. kita rasa kita banyak kekurangan tapi sebenarnya kita yang jarang bersyukur. tiba2 aku rindu rumah. masa tuh aku harap Allah mudahkan perjalanan aku balik ke rumah atok sensorang. Alhamdulillah aku selamat smpi.....

 tentang dunia dan akhirat. Dan mereka bertanya kepadamu tentang anak yatim, katakalah: "Mengurus urusan mereka secara patut adalah baik, dan jika kamu bergaul dengan mereka, maka mereka adalah saudaramu; dan Allah mengetahui siapa yang membuat kerusakan dari yang mengadakan perbaikan. Dan jikalau Allah menghendaki, niscaya Dia dapat mendatangkan kesulitan kepadamu. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. (Al-Baqarah...ayat 220)

~sekarang aku dok umah atok aku. atok aku pulak aja budak mengaji. memang mimpi ah nak dok lek2 pakai baju lengan pendek pastu dok telentang depan tb kan. mau nye aku pakai tudung sepanjang masa. kejap2 ade je orang nak mengaji. aku pon join jugakkk la kan. masa aku sampi umah atok tadi jiran sebelah ingat aku ustazah mane nak tabligh2 dari rumah ke rumah. hahahaha. ok no offense, aku selok gelak. menag lah tudung aku labuh kan. baru beli semalam kaler pinkkk kau. hahaha. macik kedai tuh kasi saiz M aku tanak. kecik sikit.  aku nak L jugak. member kawan aku cakap beli lah yang M. murah sikit. aku buat muka poyo. hahaha. otomatik dye suh beli yang L. tengkiu kerana memahami aku ye.....



~gambo di atas memang fail. muka penat. smpi umah atok teros menyapu segla masak, x sempat duduk lek2 kau. orang tengah mengaji kat depan. kau snap tetiba pulak. aku nak tayang bunga felt tu. hahaha. cantik kan aku jahit. wewewew. aku dok lam umah men rembat je tudung. anak tudng x sempat. akhirnya jadik lah lipatan tudung zaman macik2. hahaha. dok kat umah je kan. x la jakun sangt. effect spek yang cun. agak2 kalau aku pakai spek cini sume pandang kan. hahaha. tudung pink yang aku beli semalam. nak tayang jugak. x menyempat basuh teros pakai. cool kan aku. hahaha. aku x pakai purdah ok. tapi segan la pulak nak tayang2. ini lah dia purdah instant....kehkehke....conclusion....GAGAL!!!


kamu tidak cool kalau tidak berkapel
kamu xup to date dgn fesyen kalau menutup aurat dengan sempurna
xrock la bro kalau xmerokok
poyo je la ko nk dakwah2 kiteorg
kamu dikatekan kolot kalau malu melihat gelagak remaja sekarang
relex r kiteorg buat yg ringan-ringan je

bersyukurla jika kita dikatekan xcool,xrock,xup 2 date,poyo,kolot kerna kita sudah berada dijalan yg benar.
sabda Rasulullah S.A.W " Islam asalnya terpinggir dan akan kembali terpinggir"
jaga solat jage iman akhlak terpelihara..renungan bersama:))
sumber kamuih dewan pesbokkk dan twiter....:D




memang fail...


bangun pagi. dah mandi dah solat dah kemas dah online
studi je lah x lagi
perut lapar mana nak stadi bukan masuk pon
nak makan kafe x bukak lagi
tengok laci takde makanan
semua tak bangun lagi dan aku seorang
takde sesape nak bercakap
layan perasaan sensorang buat aku gila
rase nak nages je kejap lagi
pasang nasyid kuat2 jangan layan perasaan sngat
pening kepala 2 3 ari lepas x ok lagi
orang cakap stress ehh
camni eh teruk dye stresss
ikot ati nak terbaring je atas katil
malas nak layan sangat
pakse diri makan ubat
aku bukan x suke makan ubat
tapi tak nak biasa kan diri dengan ubat
makan jugak kalau tak kerja x jalan
tadi housemate pergi church
kirim barang suh beli
dan aku selongkar lappy dan
bukak tafsir dalam lappy neh

taip kata kunci TENANG...

Dan apabila dibacakan Al Quran, maka dengarkanlah baik-baik, dan perhatikanlah dengan tenang agar kamu mendapat rahmat (Al-A'raf : 204)

taip kata kunci SABAR...

Hai orang-orang yang beriman, jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu[99], sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.  (Al-Baqarah : 153)

taip kata kunci UJIAN...

 Maka apabila manusia ditimpa bahaya ia menyeru Kami, kemudian apabila Kami berikan kepadanya nikmat dari Kami ia berkata: "Sesungguhnya aku diberi nikmat itu hanyalah karena kepintaranku". Sebenarnya itu adalah ujian, tetapi kebanyakan mereka itu tidak mengetahui. (Az-Zumar : 49)

taip kata kunci SAYANG...

 Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal saleh, kelak Allah Yang Maha Pemurah[911] akan menanamkan dalam (hati) mereka rasa kasih sayang.  (Maryam : 16)
 taip kata kunci BENCI...

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Al-Baqarah : 216)

taip kata kunci MENANGIS...

Maka hendaklah mereka tertawa sedikit dan menangis banyak, sebagai pembalasan dari apa yang selalu mereka kerjakan. (At-Taubah ;82)


banyk lagi kalau ikutkan aku nak  post
tapi apa kata kalau anda carik juga
bestttt....thumbs up
perkataan2 uh yang bermain dalam otak aku
aku carik dalam tafsir
aku jumpa jawapan
Alhamdulillah Ya Allah
*tahan hujan di bibir telaga*


p/s: amik angin sensorang kat luar kolej pon ok....siappp....chiowwww!!

meh aku nak cakap pasal laki pulak neh.....


~kesan sampingan apabila gila menjawab exam. yeeee. saya berjaya menghentam dan menembak jawapan dengan jayanya. kena x kena lain cerita ar. ok mengigau buat entry begini. kuikuikui...nak citer pasal abang pendek....

~aku neh ade penyakit. penyakit sukekatlakisekejapje. itulah penyakitnya. baru dikenal pasti semenjak aku lahir. dan membiak dengan jayanya sehingga bila aku tak tahu. kuikuikui. aku x berminat dengan serious relatinship what so ever with different gender for the time being. tapi biasalah aku perempuan yang normal lagi. so haruslah aku tengok lelaki kan...hahahan :D. adelah seorang budak neh aku suke tengok....iaitu...abang pendekkk...:P

~dia dalam ketegori lelaki yang pendek, sebab tu aku panggil dye bang pendek...hahaha =,="
~dia seorang yang snagt bersungguh2 kau.....markah test kemain lah best...
~muke budak berjurusssss ehhh....@,@
~banyak mende yang aku suke tgk kat abang pendek ialah...

>>>>kelas hari isnin sanagt pack. nak solat zohor n asar memang berkejar lah. kadang2 uh kena keluar dari dewan kuliah tok solat. waktu asar abes je kelas terus gi surau nak solat. kalau nak tggu balik bilik mmg dah masuk maghrib lah. kat sarawak maghrib kul 6.30. abes kelas kul enam. jadik carik lah surau yang terdekat. aku dan  kawan selalu lah berkejar nak solat. boleh buat explore race gamak je kan. dan dalam banyak2 budak lelaki yang aku terperasan ialah abnag pendek. bukan bnyk pon dak laki. dia sorang je aku perasan yang berkejar nak solat. time goes on, tengok abang pendek dari jauh la kan. gileeee ape nak terjah2. buat ayat gedikk dengan kawan mase dalam surau....

"awak abang pendek yg kat depan, awak jadik imam solat ye"
~ok gedikkkk gileee ayat kau jannah~

>>>>gurauan dan mengedik ngan kawan je. nak gedik depan abang pendek mmg x lah. aku pulak dengan pompuan je ganas semacam. depan laki tah mane aku x kenal. terosss bisu mulut. terkunci rapat. last2 yang jadik imam solatnye adlah aku atau kawan aku. hahahaha. gilir2 ar kan. 

~kire aku suke jarak jauh lah kan...ehhhh?? ade ke?? buat2 ade ok. then aku menerjah blog abng surau yang sngat baik pekertinya. dan terjumpa lah ayat begini...

Tapi cantik yang ada pada dia bagi saya kecantikkan yang sangat kosong kerana dia tidak menjaga aurat. Kecantikkan yang ada pada dia bagi saya sangat kosong, kerana bila bergaul, islam tidak dijadikan manual. Kecantikkan yang ada pada dia sangat kosong, kerana dia tidak berjaya menjaga pandangan. Kecantikkan yang ada pada dia bagi saya sangat kosong, kerana dia tak pinang saya. (Statement paling last sumpah cannot go! ha).

Kecantikkan yang kosong. You get it?


*sumber disini...bace ok...x bace x sayang saya...kuikui*

~ok sentap mak nakkk!!! sumpah tanak tgk abang pendek dah. tanak pandang laki dah. wuwuwuw~~ then thinking over n over n over n over. bape bnyk over dah lah. then aku dpt tahu dye ade aweksss dah. ok keciwa doploh empat saat. kejap je. buat ape nak lame2 kan. bukan laki aku lagi kan. kuikuikui :P

Perempuan yang baik tidak akan memandang dan tidak akan dipandang

~ayat neh buat aku terpikir. dah lama dengar. tapi baru fikir. hahaha. bukan nak cakap jadilah muslimah yang berjalan tunduk smapi langgar tiang. bercakap serupa cakap dalam selimut. x payah keluar berjalan dan terperuk dalam bilik. bukann!!! maksud dia yang betul anda carik sendiri. kerana mungkin definasi anda berbeza dengan saya....:)


p/s: exam politik dan sejarah....wuwuwuwuw T,T

jangan baca kalau tengah makan....


sebelum


selepas

~tahukah anda bahawasanya mulut saya sangat leser. dah berjuta entry saya tulih dan kebayakan nya masok tong sampah. sebab apa?? setiap kali saya tulis penuh dengan emosi dan ayat yang sangat "lunak". tpi saya fikir balik. tapis sikit ayat tuh jannah. dan bila baca tulisan entry saya yang lepas2 masih lagi "lunak" ayat nya. tu pun dah cut almost 70 persen. yang 30 persen dah tertulis kat blog ini. dan kawan2 aku dah tahu mulut aku tersangat lah "lunak"...

~tahukah anda bahawasanya menahan diri untuk menulis ayat2 yang "lunak" adalah sangat terseksa. saya tulis ayat yang ditapis bukan untuk hipokrit. jauh sekali nak tunjuk saya baik. saya fikir kalau saya buat begini2 apa yang Allah akan buat pada saya. that the only point, and now i trying to make it bcoz of Him...

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Tidak lurus (istiqomah) iman seseorang hamba itu sehingga hatinya lurus dan hatinya tidak akan lurus sehingga lurus lidahnya.”
Riwayat Ahmad 

p/s:setiap gambar ada ceritanya sendiri....kan aku dah cakap, jangan baca kalau tengah makan...sekarang tanggunglah sendiri...wekkkk :P

brjihad lah sangat kan....






dekat u aku ade wifi. Alhamdulillah x laju dan x siput. tapi aku terpakse gop beli broadband kan. adelah seorang hosmate aku. kegemaran dye  ialah mendownload citer. dan haruslah cerita korea. abes segala korea bagai dye download. mmg dye la stock citer korea. no offense, aku pon layan sikit2. perghhh, sikit lah sangt kan kau layan. aku pulak spesis suka men laptop dye. kuikui. ikuti sorotom kisah kami....

aku : ko tgh download citer eyhh??
dye : ha'ah....ce ko tgk bape lame lg nak abes download??
aku : jap2....(menekan2 perut tikus)....gileee kauuu...(efekkk muke kejut)
dye : nape???
aku : gile banyak kau download citerrr!!! mau sekali 4,5,6 sekaligus...
dye : base doh uh...nape nye??
aku : laju plak line wifi ye nak download...
dye : mmg laju pon...
aku : patot ar aku nak gune wifi x dpt connect...kau gune line bnyk ngat....grgrrrr!!!
dye : aku base doh....wifi kan aku punye...
aku : tensen aku nehhhh....ko ar kan...bapak ar berusaha kan download...
dye : yeahhh!!! berusaha gileee...mcm kepuasan yg x terhingga...
aku : macam berjihad mendownload je...bapak berusaha...
dye : yeahhh!!! haruss berjihad!!! wakakaka :P
aku : memang x lah kan....hahaha =,="

~sabo je lah nak oi. skng aku nak ambil kesempatan. aku yg berjaya mencuri line wifi. hasilnya, hosmate aku punye line jadik lembab. rasekannn kau!!! haaha. jahat nye ayat aku. harharhar. ape yg aku buat?? aku jadik stalker ustaz azhar idrus...huahuahua :P. aku download ceramah ustad azhar mase tahun baru yg semalam uh. boleh gelak2 sambil blaja kan. hahaha. aku tuka sikit layout blog neh. x cantik tapi ok lah. bace sikit sal Adam Adli. saje nak tahu isu semase. x de lah noob sangt kan jadik dak sains sosial. kena tahu isu gini an. penat dah sumbat otak ngan pandangan2 org. perghhhh...dunia mencabarr kot =,="

ps: Jihad =  Dalam istilah bahasa, jihad datangnya dari perkataan ‘jahada’ yang bermakna "menggunakan segala usaha dengan bersungguh-sungguh untuk mendapatkan sesuatu". Dengan istilah ini, kita mungkin berjihad ketika belajar dengan menghadapi peperiksaan. Tetapi "Jihad" dalam definisi shari’ah hanya boleh membawa satu makna iaitu "menentang orang kafir di medan pertempuran dan menghapuskan segala rintangan terhadap da’wah bagi menjadikan kalimah Allah (Islam) itu tinggi setinggi-tingginya". 


sumber : bicaramuslim

puisi suka2....nak berjiwang2




mencari dalam kegelapan
bernafas dalam kesesakan
melangkah dalam kelumpuhan
menulis dalam kesakitan

mengharapkan sekeping hati ini cekal
mengharpkan sisa iman ini bertambah
mengharapkan semangat ini tak luntur
mengharpkan aku yang tabah

aku tahu jalan Nya itu ada
aku tahu kasih Nya sangat indah
aku tahu rindu Nya menggila
aku tahu ukhwah Nya sangt mekar

syukran murrobi,
tatkala aku ada sebagai ujian,
syukran keran x lelah sabar denganku
tatkala aku lemah
syukran kerana menyokongku
tatkala aku berbagai alasan
syukran kerana memahami aku

kerana
ku masih perlukan kalian,
aku masih lemah
bantu aku kenali diri ini
jangan berputus asa dengan diri aku
kerana aku sangat perlukan kamu semua
untuk membawa aku dan kamu semua ke Syurga Nya



Ukhwahh Fillah Abadan Abada



sincerely from....                      special to...
Ana Jannah....                                                                             Murobbiku...

                                                        

Jangan risau dengan azam 2012M,

kalau sudah berazam untuk 1433H. :)

Via Hila Asraf (official)


p/s: agak2 murobbi bace x?? hehehe ^,^