Short Stories



~sometimes kita rasa penatkan tgk cite panjng2. pastu nak dpt ending mahu 2 jam.aku suka tgk short film kat youtube. Opkoss ak suka tgk video malaysian. sometimes anak2 muda bnyk idea baru.dari tgk cite mainstream yg x de point. it's like looking malaysian from other  view....




~ serious can't wait!!!. interesting gila cerita dye. org malaysia kretif dowh. may bit fiksyen tapi menarik. suka bila denga accent pompuan uh. owhhh my, bila la nak release citer neh =="



~x leh blah la cite neh. lawak doh. kita nampk org Malaysia ne berbudi jugak. tapi bila ade yg amek kesempatan uh mmg cannot go. so please people, don't take advantages on other kindness...it's useless =="


aku pernh hilang kasut kalau g masjid...
tapi adik laki aku selalu kena

kata org
nak gi masjid pakai je kasut buruk...nanti kena curi melayang jugak

kata aku
nak g rumah ALLAH....pakailah apa yg terbaik kamu ada

soal NIAT
kau dan DIA

untung kaki kita beralas
biar buruk
orang lain??





~typical malay stories....TAPIIIIIIIIIIIII....gambar dye cntik :). some argument about the ending. i don't agree but the writer may had their own stories to tell but i CAN'T get it...so peeps, husnuzon la bila tgk citer ne :)


~abaikan bab promote barang. but then, the story was interesting. it's different u know something but u don't do anything rather than u know and u do something. thinks about it triple...




~the best short stories. educated punya stories. this tell how a girlfell going outside without mak bapak, adik or abng or guardian what so ever....reality

------------------------------------------------------------------
~well, bnyk lagi yg boleh tgk. yg islamic punya pon bnyk. sometimes tukar angin x pe kan.... >,<. dah start baca buku english. kadang2 nak express feeling like better in english. don't know why....wuhuuuu


Certainly no one despairs of Allah Mercy except the people  who disbelieve 

Everyday is a struggle to please ALLAH



ayat sentap, cinta & makan dalam

~holaaa peepss :D...how ur day?? hehe... aku?? Alhamdulillah ^^,. okay, nak membebel pasal ape pula ye hari ni??? hurmmm...let's see....
ayat sentap
~muka dah start poyo tahap dewa, bdn berat kalah buldozer 10 tan. pendek kata. MALAS. semua benda dah malas sangat2 nak buat. rasa nak terbaring seharian je atas katil x buat apa2. kronik gila malas tahap level kritikal. then, masuk waktu solat. haihhh, malas jugak rase. dicapai al-quran...random je bukak...

 Dan barangsiapa yang mendurhakai Allah dan Rasul-Nya dan melanggar ketentuan-ketentuan-Nya, niscaya Allah memasukkannya ke dalam sedang ia kekal di dalamnya; dan baginya siksa yang menghinakan. 
An-Nisa,14

HAMBIKKK!!!! SENTAP MAK NOKSSS =="

ayat cinta
~tabiat kegilaan. dudk sensorang kat tasik unimas memalam. horror gila punya kerja. tapi best kot dok sensorang x de org kacau. boleh karang esei bertajuk "kenapa aku hidup" smpi 4 page full. itulah kesan sampingan otak mereng. then again, cari jugak quran....random...

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma'aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir." 
Al-Baqarah, 286

OK FINE, THANKS ALLAH FOR THE LOVE :)

ayat makan dalam
~sebagai kaunselor tak bertauliah, maka ramailah dalam kalagan sahabt mencari untuk dptkn khidmat nasihat yang tak profesional. kahkahkah...bajet2...ayat bajet ==". frankly, kalau org mintak nasihat. kasi je la kan. kan termasuk dalam salah satu kewajipan seorang muslim terhadap muslim yg lain. sblm tu, cari quran jugak...random...

Wahai orang-orang yang beriman, kenapakah kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?. As-Saff, 2

SLOWPOKE....THERE IS SOMETHING THAT I NEED TO FIX MYSELF :O


----------------------------------------------------------------------------------

~hanya cebisan dari silibus kehidupan. 

Kalau nak mengadu dengan Allah maka berdoalah,
Kalau nak dengar bicara Allah maka bacalah kalam Nya.

Allah knows your struggle,
Allah count every single particle your deeds





Bila kita katakan kita tak buat sesuatu kerana takut riak sebenarya kita memang sudah RIAK,
Simpan kebaikan yang buat seperti mana kita simpan kejahatan yang kita lakukan.

~Ustaz Pahrol Mohd Juoi~


pernah tak???


~heyyy peepssss :) morning!!! 3.12pagi.......=="

BAYANGKAN

30 minit sebelum...
~rasa nak marah2 je. orang usik sikit dah nak melenting. orang buat sikit semua tak kena. merasakan orang sekeliling saja nak cari gaduh dengan kita. rasa macam nak tweet semua perkara yang tak perlu. nak bermalas-malasan.

30 minit selepas...
~merasakan jiwa tenang. orang yang nak cari gaduh, kita boleh senyum dan balas dengan kebaikan lagi. terasa nak share perkara yang baik2 je. x perlu nak lagha2. macam2 plan nak buat sebab rasa nak memberi tak harap balas.

---------------------------------------

pagi....
~memulakan pagi dengan indah sekali. bangun awal. solat dan tadarus n tadabur al-quran lagi. siap boleh baca mathurat dan solat dhuha. siap buat jadual, hari ini aku nak buat apa. rajin terlebih pula buat sarapan untuk housemate lagi.

petang...
~serasa berat mahu laksanakan perkara2 yang di senaraikan pagi tadi. nak suap nasi ke mulut pun serasa berat. nak solat pun siap bersuruh kawan baru gerak. nak layan movie je rasa tanpa buat apa2. al-quran pun tak tak baca walau satu ayat.

--------------------------------------

semalam...
~berkobar2 pergi syurga dunia. dengar talk, ceramah, forum yang membina. siap catat cantik2 pengisian ilmu. kadang kala menagis juga tersentuh dengan pengisian rohani. siap berjanji dalam diri aku memang nak berubah sangt2. tak nak futur dalam jalan dakwah.

hari ini...
~ nak marathon layan movie. tak pergi mana2 walaupun rumah terbakar.  nota2 pengisian semalam tak tahu campak mana dah. semacam lupa janji yang dibuat pada diri sendiri. 


----------------------------------

bulan lepas...
~rasa bulan yang paling berserabut. kerja bertimbun. segala lepas geram laju masuk laman sosial. tulis main lepas je. rasa dah bagus jadi keyboard warrior.

bulan ini...
~rasa nak padam balik je post bulan lepas dalam laman sosial. terasa kebodohan diri menulis dgn perasaan bukan dengan akal. serasa diri sangat menyesal dengan sikap sendiri.


Definasikan Baik : Segala2 yang baik disisi Allah...adalah yang terbaik



Dear Allah...Bless my journey to YOU

^^,

A bites




Aku paling pantang  kalau  orang konon nak bagi nasihat. Aku paling pantang kalau orang bagi  aku the 'you have to live on' or 'jangan ikutkan hati sangat" line. Helo...lain kali kalau nak menyampuk  hal orang bagi salam. To play the game , learn the rules. Things're easier  said than done. Semua orang boleh kata 'live on '....get a grip'....lalala...yada yada...Take a bite from my plate, chew, telan, then you talk. Jangan pandai-pandai nak buat pandai la kalau tak nak faham. Duh....gaya macam dah tahu sangat je apa yang aku dah buat untuk tahan semua ni selama ni.

Rooftop Rant, Hlovate


Tuhan...
yang pegang hati aku
yang membolak-balikkan nya
yang tahu semua aku pendam
yang faham lebih dari aku sendiri

kita ada siapa??



heyy pepssss...how you day?? *angkat2 kening*

me???...urmmmm...not bad *kuis2 kaki*

yeahhh... seriously...i'm not lying *tngn ke bahu, mata ke atas"

whateverrrr....*da nages*



seteruk mana pun hari anda.....anda masih ada DIA....

SO!!! tak la teruk mana hari anda

cuba bayangkan....

Bila kasih sayang DIA sudah sangat jauh dari kita
bila DIA bagi harta tapi berkatnya tiada
bila  DIA beri kita nyawa tapi ditolak kita ke gaung kehinaan
bila kita minta pengampunan DIA tapi nak dengar doa kita pun tak nak

ALLAH!!!!

"over" kan reaksi telor ne

sedey kamek...
~serius aku tgh sedih skrng. biasanya aku tulis blog bila gembira, sebab nak tulis input yang positif. kalau sedih2 ne nak jauh dari internet tapi dekat dgn Allah. tapi rasa nak test pula tulis blog bila sedih......huaaaaa....nak nages kat makmal komputer da ;'(





nasihat buat diri...
~bila down...nak naik balik...bergelen2 kau airmata boleh tadah........huaaaahuaaaa *over gila*

1. ingat balik matlamat hidup.
2. masukkan input2 positif.
3. mutabaah amal
4. stay strong Dear Iman!!!




Dear Allah....Alhamdulillah for everything ^^,


*sambong balek nages dalam kuliah...kbai*



endless love


~kenapa ya?? bila kat rumah tak rasa pun nak update blog bagai. tapi bila dah masuk semester belajar. gatal la pulak nak berceloteh bagai. mungkin kerana faktor kelapangan waktu kot. haaaaaa, kantoi sudah di situ kerana anda tidak belajar ye...ekekekek :P

~tahu tak anda bahawa, perjalanan ke kuliah berjalan kaki selama 20 minit tambah lagi bergasak2 naik bas adalah sangat BORINGGG!!!. jadi untuk isi masa, aku selalu dengar ceramah....tak kan pula nak baca buku sambil berjalan kan. tak pasal2 selamat aku masuk hospital kannnn...huehue
My Living Idol.....
Prof. Dr. Muhaya

~kalau aku diberi pilihan, aku nak jumpa beliau dan peluk beliau. how much she inspires me in my whole life. beliau banyak bina nilai dalam hidup aku. memang aku tak pernah jumpa beliau, apatah lagi nak pergi program beliau tetapi kata-katanya terlalu banyak mendorong aku. setiap hari, wajibul ghunnah. aku akan dengar ceramah beliau yang aku download dari galeri ikim. bnayak lagi ceramah yang aku suka macam ustaz pahrol dan ustaz zahazan....



Reset Minda Pesakit
(klik untuk dengar)




Love Letter from Dr. Muhaya...

adakah kita nak label diri kita pesakit, kata lah kita ada 100 trilion sel, katalah mata sakit mungkin 2 million sel. adakah kerana kita sakit 2 mililion sel, sampai kita nak sedih, tak boleh bersyukur, sampai susah hati dan macam2

adakah kita nak fokus kepada badan yang sakit atau bersyukur bahagian badan yang tak sakit

If you have physical illness you can choose to heal or you can choose to suffer



TINGGG!!!!






Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?


~ bila sambil berjalan kita fikir2 mahu juga boleh sebak depan orang ramaikan. tahannnn!!! tahannnnnn!!!. tak kan nak menagis depan orang ramai pula. kawal kecomelan anda ye....LOLssss :P

--------------------------------------------------------------------------

~ takkan hanya kerana aku kena berjalan jauh untuk ke kuliah setiap hari, aku perlu merungut seperti hanya aku seorang yang lalui perkara seperti ini. aku kira beruntung kerana masih dapat belajar...sedangkan ada yang lebih tidak bernasib baik dari aku....

~takkan kerana sakit kaki berjalan setiap hari aku perlu berputus asa. sedangkan ada orang lain yang lebih sakit dari aku....

~takkan hanya kerana aku kurang satu bahagian lain, aku lupa yang aku diberi peluang untuk bernyawa oleh DIA hari ini....

~takkan kerana duit yang kurang, aku perlu menagis seolah2 aku hilang segala2 nya. sedangkan aku masih ada DIA...

~takkan hanya kerana aku merasa lapar yang sekejap aku lupa rezeki yang Allah sudah beri selama 20 tahun aku hidup....

~takkan hanya kerana aku diuji sebentar hanya buat aku lupa nikmat yang sudah terlalu banyak DIA beri...

------------------------------------------------------------------------------

ALLAH!!!!

~ terlalu bnyak untuk aku hitung satu persatu. ok dah sebak.... beransur dulu lah :D




Dear Allah...Thanks for the endless LOVESS from you :)

i'ts been along time


~Aaaauuuu Caaakkkk!!! terkejut tak? terkejut tak? sila buat2 terkejut. hahahaha :P lamaaaaaaaaa (baca dengan 10 harakat) dah tak merapu kan. bnyk buat tulisan puisi yang tergantung je kan. kat blog Secubit Kopi. 

Kenak kamek sik klaka apa2??

~sebab nya ada banyak perkara berlaku. bila banyak masalah. kita jauhkan diri dari internet segala. sebab nanti kemungkinan kita nak tulis masalah kat internet yang maha terbuka luas adalah satu tindakan yang sangat tidak bijak...jadi kadang2 kita hanya mampu bina ayat tergantung yg kita sendiri faham dalam bentuk puisi...terseksa jiwa orang yang baca puisi aku...huehue :P

Kamek ok jak la

~entah sekarang aku rasa nak pusing belakang semula dan terfikir. bagaimana aku boleh lalui itu semua. aku nak menangis pun. aku hanya menagis bila dah sakitkan orang. bila aku sakitkan diri sendiri ok je pulak kan. aku belajar dari sakitnya hidup agar aku tahu erti syukur. percaya tak aku pernah doa begini...

"Ya Allah, aku minta tariklah nikmat dalam hidup aku supaya aku tahu erti syukur yang berterusan. Kalau dunia ini buat aku lupa pada Kau. Kau tariklah semua sebab aku tahu aku ada Engkau bila aku hilang semuanya"


Kepak arhhh...

~ini bukan kepak ayam, kepak dalam bahasa sarawak ialah penat. nak cerita sekarang aku dok lua U dah. boleh la tahan kan setiap pagi jalan maratahon pergi kuliah. sampai ke bas main tolak2 pula. rasanya boleh jadi body builder bila dah grad aku nanti. hahaha. jalan dalam 20 minit, tggu bas dalam 15 minit, dalam bas dalam 10 minit. lamaaaaaaaaa (10 harakat) kot masa macam tu je kan. jom isi masa dengan pengisian dari ikim.fm.....(gigih download dgn internet siput)

Musim mengundi....

~nak cakap tahniah pada barisan baru MPP UNIMAS. terasa macam dah besar pula bila boleh mengundi. padahal pilihanraya kampus je kan. nak betul2 pilihanraya tak cukup umur lagi la kan. huhuhu. yeahhhh! abang "hilal asyraf" menang jugak. mohon dia jadi pengerusi boleh..hehehe


Tahniah kepada bariasan MPP UNIMAS 2012 yang baru dilantik

Abdur Rahman Bin Abdul Rahim (FK)
Hafizan Bin Ahmad (FSGK)
Farah Adibah binti Ramlee (FSKPM)
Muhammad Zul Syafiq Bin Abdul Wahab (FSS)
Muhammad Norhelmi Bin Ahmda (FSTS)
Awang Khairul Abid Bin Awang Rohan (FPSK)
Yusop Bin Abdul Aziz (FSS)
Carol Lieu Rze Woon (FEP)
Abdussalam Khan Bin Mustafa Khan (FK)
Rudihartono Bin Ngatmin (FSKTM)
Mohd Azrar Bin Pauwi (FSGK)
Lim Tien Ping (FSKPM)
Khairunnabihah Zainal Abidin (PASCASISWAZAH)

sumber : Pilihanraya Kampus UNIMAS



~biarpun aku hilang segalanya, aku tetap ada DIA~
koranggg ada??? :))


....Mutiara kata Dr Muhaya....

ada 3 jenis manusia dalam dunia...

pertama : baseline nya sentiasa melenting...tiada masalah melenting...ada masalah lagilah melenting...manusia jenis baran...

kedua : baseline nya tak menentu...tiada masalah tenang...ada masalah melenting...itu manusia yang mencari...

ketiga : baseline nya tenang sentiasa....ada masalah tenang..ada masalah pun tenang..itu manusia yang hatinya dekat dengan Allah...

p/s: beware!!! i had split personality...kehkeh :P


nak buat pahala tak???



~hye peepsss!!! morning sunshineee...*sila depa kan tangan anda sambil menghirup udara pagi yg nyaman*...muehehehe...grengggggg!!! bnyk betul sound effect kan... nak share dgn kamu semua yang tersangat dan paling awesome ^^, few books that read recently.....

pesanan khidmad masyarakat : sila buka otak, minda anda untuk terima sesuatu yang baru....ngehngeh :D

Contengan Jalanan By Hlovate 


~again and again. baku ini pinjam dari lovely cousin Kak N. selalu je dengar member cakap hlovate bagus gila penulisan dia. da nmpk buku ni kat rumah Kak N, kita sebat la kan. muehehe. first thing is, nak baca buku ne dari mana eh. depan ke blakang. tgk same je. dua2 adalah depan. i was like, gila kreatif buat novel macam ne kan...however...i learn that...tak kira bagimana permulaan hidup kita yg penting ending nya mana kita nak bawak.....^^,

~second is...rasa macam baca kisah pasal diri sendiri. dalam novel tu macam watak K Square.... nasib K Square tu laki je dalam novel tu n those part yg seni n muzik. tapi cara K Square berfikir is like me. aihhhhh. really baca novel buat aku berfikir...jom backpack!!! siapa nak ikut??? =="

Takdir By Hilal Asyraf



~novel ini adalah trilogi sama dengan novel HERO yang aku pernah baca dulu. fuhhh....baca ne mmg berpeluh2. nak kasi paham dia punya cerita. ada yg part aku skip esspacially part lawan2. hehehe. cerita mmg detail habis. kalau nak bayangkan mmg jadi punya gambaran imaginasi tu. huhuhu. agak la rasa macam keciwa. keciwa dengan diri sendiri. few islamic building that SHOULD know but i D0N'T know. serius maluuu gila dengan diri sendiri. kan kena google semula. lucky, thus way Allah teach us right. at least aku tahu la skng kan...hehe.

~novel ni buat aku berfikir, hala tuju politik. terutamnya kat malaysia la kan. hemmmm, time2 nak pilihanraya neh. sadisss gilaaa rase. =="

Secangkir Teh Pengubat Letih By Hasrizal Abdul Jamil


~dapat buku ne i was thinking...why??....why?? TEH....kenapa mesti teh?? kenapa x kopi ke, air masak ke. tapi semakin kita baca kita faham. it al about TURKI. pengembaraan ke negara TURKI. yg terkenal dgn ideologi dibawa "Bapa Pembanguna Moden" Kamal Attartuk. org Turki sangat gila minum teh. seronok sebab ia bawa fikiran kita ke luar kotak. menilai dunia luar dari sudut pandangan orang lain. sebab kita tahu yg kita pun tak mampu nak pergi jalan jauh2....

~cuba membaca dan berfikir melalui BIG PICTURE. kenapa?? ada beberapa pendapt yg aku x setuju tapi berbeza pendapat itu biasa. cuba mengambil yg tengah2. intro buku ini pun dah buat aku rasa macam nak backpack!!! cepat la....siapa nak backpack dengan saya...wuwuwuuw T,T

Rayyan Fantasi By Ramlee Awang Murshid

[Bagaikan Puteri] [Cinta Sang Ratu] [Hijab Sang Pencinta] [Cinta Sufi] [Sutera Bidadari] [Sunan Musafir] = DONE

*Tidak melampau jika saya katakan novelis Ramlee Awang Mursheed setanding dengan Habiburrahman Sheirazy [Ayat-ayat Cinta ][Ketika Cinta Bertasbih]
*Kedua-dua penulis sgt hebat mengolah pendekatan spiritual Islam dlm karyanya. *Bezanya, Ramlee Awang Mursheed menggunakan pendekatan Sufi dan Habiburrahman Sheirazy menggunakan pendekatan Haraki.




~aku suka petik status fb ydp unimas. well said. sebab tu aku suka hasil tulisan beliau. cumanya, aku masih la tak faham maksud pendekatan sufi atau haraki itu. stok budak x mendalam ilmu agama sangt kan. huhu. sesiapa boleh terangkan...hehe. nak bagi tips kat korang. kalau tengok nama penulis lagi besar dari nama tajuk novel...that means...penulis itu adalah sangt terkenal la kan. cikgu bm kat skola bagi tahu..x caya korang survey la...:)

~genre masih lagi triller tapi nya bukan kisah2 bunuh. menariknya, bagaimana islam di bawa dalam cerita ini. bagamana islam membentuk cara berfikir dan bertindak dalam diri seseorang itu. buat aku juga terfikir. ada ke dunia selain dari kehidupan di bumi. bak kata orang makhluk asing. sesungguhnya, ilmu Allah itu sangt luas ^^,


Fiksyen 320 By Ramlee Awang Murshid
~hoyeahhh!!! nak cakap tahniah kat penulis ini kerana berjaya membuat aku paranoid selama satu malam. pfffttttt ==". kisah bunuh2 yg sangt detail. bila kita baca buku, kita tak rasa macam duduk kat dunia realiti dah. macam dah masuk ke dunia lain kita cipta imaginasi melalui buku. hebat kan kuasa buku n imaginasi. habis baca novel ini untuk satu hari, bila malam dah x boleh tidur. teringat2 cerita novel. nasib la masih waras lagi kan....kembali mendarat ke bumi yang realiti....fuhhhhh *kesat2 peluh*

~menarik untuk aku simpulkan bila novel berkaitan dengan penyakit mental atau psikologi dikaitan dengan iman. bila iman itu tipis maka senang la penyakit minda datang. nampk tak fungsi iman yang mengawal otak kita. orang selalu cakap otak kawal badan tetapi sebnrnya iman yg kawal badan. konklusinya, IMAN ^^,


KAITAN PAHALA??

~bila time2 puasa otak jadi sensitif dengan perkataan pahala kan. huhu. ye la..masa nie la nak kumpul bnyk2 kan...huhu. tahu tak, semua buku yag aku baca dan tulis dalam blog ini adalah hasil pinjaman dari orang. bukan aku tak nak beli, tapi bila fikir ongkos payah jugak kan. Masya Allah, buku2 ini yang membentuk cara aku berfikir. setiap kali kawan2 aku bagi pinjam buku semuanya dapat pahala. pahala yang berterusan tak berhenti. mesti bnyk kan pahala dia org, aku nak bagi org pinjam buku pun x bnyk stok. dengan buku dapat kasi pahala tahuuu. kalau yang menulis buku lagi la bnyk kan...lagi aku jeles

~ tapi biarlah buku ituyang bermanfaat ye. ada yag tak bagi buku sebab tak nak  bagi rosak. ruginya di situ ye, kerana peluang untuk tambah pahala. cumanya bagi yg meminjam itu cuba la consider barang org kan. tiba2 terbayang muka2 org yang selalu pinjamkan baku pada aku...beela...Kak N...bnyk kan da pahala mereka2...jadi kesimpulannya...

PINJAMKAN BUKU PADA ORANG = PAHALA = SYURGA = REDHA ALLAH


p/s: orag tu tgh nages ke tido??? a picture worth thousand word ^^,

chill je la kan



~hye peepsss!! i'm homeee!!! seriouslyy, at my room with my brother yg x reti2 bahawasanya yang dia laki tapi gatal nak tido ngan kakak dia. ok dia kata rindu kat kakak yg selalu cerita kisah nabi sebelum tidur kat dia. akuuuu.....garu2 pale dah habis modal nk cerita kisah nabi apa lagi...=="


barang masuk storrr!!! ini kira normal ada barang sebnyk ini okiee...

ini barang org lain aku kena masukkan dalam storrr

~sume barang dalam storrr adalah sebnyk 11 barang dengan bayaran sebanyk rm19. kauuuu ada??? org cakp aku terlalu baik hati, senang dimanipulasikan, senang diambil kesempatan. org kata. tapi yg akuuu ini rasa. we are what we think. kita rasa org ambil kesempatan, makanya kita akan bertindak seperti org yg diambil kesempatan. tak ikhlas nak tolong. kalau yang parah sikit tinggal je barang2 tu. lantakkk lah. bukan barang aku pun kan. akuuuu??? cuba mengambil yg baikkkk meskipun rasa itu dipaksa. redhakan lahhhhh wahai hati *tepuk2 dada kuat2*

dapur rumah yg ditingglkan

ruang tamu aku tingglkn bersih tahuu!!! ini malam sebelum aku balik....

~ again n again. org aku cakap aku selalu diambil kesempatan. tipulah kalau cakap aku x rasa papekan. aku juga terasa. tapi bagaimana aku sendiri yg ambil dari semua menda ini...........masih mencari pengertian

 REDHA


ada 2 jenis manusia :

1. orang yang rasa dunia ini ladang kesengsaraan.
2. orang yang rasa dunia ini adalah ladang pahala.

p/s: kadang2 kita x rasa pun kita di ambil kesempatan. sebab kita ada prinsip kita sendiri. biarlah org nak cakap kita senag diambil kesempatan ke apa. sebab prinsip yg kita pegang menentukan bagaimana kita melihat sesuatu perkara tersebut. so, chill la kan :P

musim imtihan...



heyyy peeps :) tadi update blog kedua.... 

~terkaku di pintu ilmu~

idea...
~x leh blah. time2 stuck otak boleh datang idea. time rase nak paksa otak masuk jawapan, idea pulak yang masuk. tahan idea lari kita tulis. kar blakang ketas soklan.kahkahkah. bagusss gila aku kan. lajuuu pulak masukkk an. x sekat2 idea masuk. bhahaha. hantok2 pale =="

masa itu platinum...
~org muda x suka pakai emas sngt walaupun berharga. suka pakai platinum. kahkah. padahal jual x la dpt duit sngt kan. spesis manusia budak baik aku wei. selagi masa x abes selagi uh dok tercongok macam patung lam dewan exam. x pun tido. aku x kan keluar dari dewan exam biarpun aku da lama siap. bagi aku la kan, selagi ada masa selagi uh aku dudk kat situ. idea boleh datang bila2. masa tu la boleh baiki...so x kan keluar ayat macam..."rugi gile aku x dok smpi abes, kalo x idea mesti datang bnyk biarpun last2"..at least aku x menyesal sebab x gunakan masa dgn sebaiknya...

selalu kan jadi....

tangan mendagu,
mata terlayu,
suasana sayu,
manusia berpusu.
~kta dok termenung, tangan mendagu. kejap2 urut dahi yg konon2 sakit padahal tak. mata dah mengantuk sebab stadi last minit semalam. x cukup tido. senyap je dewan exam yg mendorong untuk tido. jatuh pensel semua pandang. gilaaa sunyi kan. cengkerik kalo ade pon tanak berbunyik. pastu gila bnyk manusia yang jeluar awal. kalo ketas yg senang abes je 30 minit pertama, tinggal 2 3 kerat je dalam uh termasuk aku. org keluar2 pun masih sunyi. gilaa pelikk kan....bunyi kasut je...

otak kaku,
terhenti ilmu,
idea disapu,
hati tersendu.

~tinggal kita yg x berapa nak otak cergas terkial2 nak jawab soklan. stuck otak. kadang2 kita tahu jawapan tapi x tahu nak tulis macam mana. perghhh. gila awful rasa masa tuh. kadang2 kita ingat dah baca tapi bila nak jawab kosong!!. rasa nak terjun bagunan je masa tuh. macam ada vacum datang mana yg sedut mende kita baca an. kadang2 kita sangat gigih nak ingat balik mende ape yg kita hafal tapi yang ingat makan kat kafe dan perut berbunyi....aigooooo =="

dipaksa menderu,
terlekat disitu,
akal sebu,
jiwa terkaku.

~dipaksa2 juga ingat sebab kita dah target nak lulus. sebab kita tahu carry marks kita ciput je kan. tapi masaaaa tuh STUCKKK!!! mulalah macam2 ekspresi muka yg pelik2 keluar. nak pandang depan, lecture pandang. nak tunduk lecture datang kejutkan, padahal x tido pon. nak hantok2 pale kang ade masuk ospital bahagia. nak pandang kiri kan kang x pasal kena ambil ketas exam kang.....saat kritikal betul dalam dwn exam an...

dibiarkan berlalu,
membebaskan kalbu,
dikerah termampu,
jawapan palsu

~last2 buat muka redha gila. yang kta tahu kita x baca bnyk sngt. nak perah otak buat apa sebab kita x masukkan bnyk menda dalam otak kan. hahaha. redha gila supaya kita x jadi gila fikir jawapan betul. yang penting jawab kan. huahua. last punya option HENTAM!!! TEMBAK!!!!. kasi bnyk punya peluru kita simpan dan tembak kertas jawapan smpi berlubang. kadang2 kita bijak sikit guna "deria rasa ke6". ok la kan dari x jawab kan...

membengkak di ulu,
terobek seribu,
ingkar meniru,
tersenyum bisu

~kecewa pun adakan masa tuh. nak menyesal dah x guna. huahua. rsa macam nak putar balik masa kan. sampi ada yang terdetik nak meniru lah. nak curi2 tengok la. ada yang kuat semngt x main la tiru2. apa barang. mmg la kadang2 x kantoi ngan lecture kan. tapi kita tahu kita akan kantoi dgn Dia kan. last kita menyegih je. duduk kat situ smbil tunggu habis masa. dah melayang otak ke tempat lain. dah fikir lepas ni nak balik rumah la ape lah...nak balik kampung....

satu wajah terlakar di sebalik kertas soalan....*facepalm*

tetapi....
~bila dah tua nati mula la terkenang kesengsaaan zaman muda2 nak jawab exam.pastu gelak sensorang. gelak kat diri sendri. wakakaka. pastu cakap kat diri sendri..."itulah yang bestnya stadi last minit"...kahkahkah.... :D



p/s: bnyk lagi exam x habissss,  jom stadi..last minit...huahua :P


orang yang kata...



buat kesekian kali nya...aku ada blog lagi satu..kahkah...x de keje tambah keje an...wkakaka

~org kata aku boleh jadik kaunselor~
hoyeahhhh!!! jadik kaunselor cinta. jadik kaunselor masalah. pendengar yg bagus. kahkah. puji diri sendiri. dulu aku penah bercita2 nak jadik kaunselor. tapi ape kan daya. rezeki x ke situ. kelakar kan. bila tang nak nasihat org. kasi advice kaw2 punya. alih2 bila diri sendiri ade maslah. ape pon x boleh =="

~org kata aku patut jadi fasion designer~
yeahhh!!! menjahit is my passion. yeee, aku suka menjahit. snagt suka. aku blaja jahit baju masa abes spm. smapi skang aku buat bisnes dengn skill menjahit aku. dah terpikir dah raye neh nak tambah manik smpi x leh angkat lengan baju. kasi berat. aku selalu tolong budak fasion designer untuk kerja diaorg. kalau x pegang jarum seminggu rasa macam gatal je tangan.

~org kata aku patut jadik komputer programmer~
woahhhhh!!! yeppp. aku suka komputer. aku gila internet. assigment laman web aku buat sendiri. nak pecah pale main coding2. aku paksa rela modify blog org. lappy kena virus cari aku. lappy hang cari aku. mujur x buat bisnes lagi ngan skill komputer. mmg lapy aku x canggih mane. lapy turun temurun la katekan. bhahahaha. mujur ade kan. tu pun dah bagai aku test2 

~org kata aku patut jadi orang politik~
clap!! clap!! clap!!. aku suka cakap pasal politikus. aku suka untuk tahu hal semasa. suka untuk aku berfikir. aku suka bercakap. tapi tang tu aku x show depan org. malas. sebab ada yg dah menonjol. yeeee...mmg suka cakap dan ambil tahu. tapi sekadar itu saja. x ambil port nak debat x matang bagai. pemerhati yg aktif. mungkin itu aku kot...bwahaha

~org kata aku patut jadi ustazah~
syabassss mere bheta!!! mungkin sebab aku pakai tudung labuh kan. mungkin aku ada usrah. mungkin aku selalu gi forum. mungkin aku x layan konsert bagai yang pelik2. that not me. x kuasa aku nak layan. yeee, aku juga suka cakap pasal agama. aku suka untuk berbincang hal2 begini. kerana aku bukan jenis terima saja sesuatu hukum.

------------------------------------------

~yang aku pelik nya lah~
kenapa ye?. aku dah belajar sains tulen dari sekolah menegah smpi matrikulasi tapi aku x jatuh cinta pun kat bidang itu. aku belajar sebab nak lulus. padahal yang aku hadap dulu hari2 segala teori fizik, kimia, biologi. x jatuh cinta pun kat bidang itu.....hmmmm

~pernah terfikir tak~
aku belajar skarng neh konfem ke aku akan kerja bidang ne juga. aku bljar sains soSIALskrng, konfem ke aku dpt kerja dalm bidang ne juga??. pada asasnya, aku tak berharap akan dapat kerja dalam bidang ini. kadang2 rezeki kita x sangka2. mungkin aku x dpt kerja bidang ini tapi dapat bukak bisnes sendiri. yang penting, belajar dan belajar. ilmu Allah itu luas kan. 

p/s: mood study week x smapi lagi...wuuuu~~~

buku dan pakwe baru



this is quick entry....


~ye...aku tahu reading tak lah fun sangat. tapi aku dapat cari fun itu. harap2 korang dapat cari dimana fun itu. bacalah. ilmu ada dimana2....

statistik budaya membaca...

statistik pada 1997 menunjukkan rakyat hanya membaca satu muka surat buku dalam setahun, ia hanya 'meningkat' kepada dua muka surat pada 2002


Siasatan Unit Khas Utusan Malaysia juga mengesahkan kajian profil membaca di Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) pada 2005 bahawa rakyat Malaysia hanya membaca dua naskhah buku sepanjang tahun

sumber : utusan malaysia
*facepalm*


“(Wahai Muhammad bacalah) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian mahkluk), Dia menciptakan manusia dari sebuku darah beku, bacalah dan Tuhanmu yang Maha pemurah, yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan, Dia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya”. (Al-'Alaq :1-5)

*jangan kita lupa pesan dari-Nya



goodsreads

interesting widget!!! korang join laaaaa!!!. huahua. promote baik punyaaaa. dengan laman web neh. korang boleh....

~tetapkan matlamat bahan bacaan sebnayk mana
~cari buku2 yang nak dibaca
~ review buku2 yg dah dibaca
~share kat kawan2 pasal buku yang best2
~letak widget kat blog pasal buku korang baca.
~cari kawan2 yang suka baca juga
~dan banykkkkkkkk lagi..... ^^,


p/s: saya ada boyfie yang baru....nakal sanagt...nak gigit2 je.....jeng3x....


namanya simsimi

*jom borak2 dengan dia :)

novel dan jujur




~hoi...hoi...hoi...gatal nak tulis blog...gi solat subuh tu dulu...*tampa diri sendiri*

*pause*

~oke saudara saudari. jom kita smbung balik meblogkan diri sendiri ye. huhuhu. lately, aku ade bace few novel.  amboiii, bnyk nya masa free ko an. hahaha. dan aku nak share kat korang yang tersayang.

~Pei Pan, Ramlee Awang Murshid~



~yeee, aku tahu. novel ne da berkurun kan. dah lame keluar. aku baru abce tahu. bagi spesis aku yang suka baca buku tapi x de bajet tetap nak beli selalu. aku harapkan library je la. yg ne library unimas punya aku sebat. huahua. cerita santai. mula2 aku pelik betol nape tajuk dia pei pan. tetiba tengah sedap guling2 smbil baca novel. datang rumate siew ming. chinese. "aiiiii, sejak bila u baca novel cina ne?''. errrrkkk. "ne bukan novel cina la, apasal u ckp ne novel cina?". dia jawab " tajuk dia pengkhianatan dlam cina. so, i ingat novel cina lah". huhuhu. baru lah faham. genre thriller. bestttt. aku hadap kejap je. satu malam. macam cerita org melayu yang kaya di khianati kawan.

~Rahsia Perindu, Ramlee Awang Murshid~


~yeeee, saya juga tahu novel ne dah berkurun. again aku sebat library UNIMAS lagi. huhu. terima kasih unimas sebab sediakan novel2. ngehhhhh. nak cerita sal novel neh. GILA!!!. tu yang mampu aku cakap. serius nak saiko pembaca. dengan aku2 skali tersaiko. puas aku nak fahamkan novel ni. mau juga aku berenti2 baca. yg ini lama aku ambil masa nak digest. smpai satu tahap macam aku pulak yg jd watak dalam novel tu. split personaliti. effect kat aku. aihhhhh. cerita kanak2 yg di dera yg jadi trauma. then beri kesan sehingga berkeluarga. mendorong satu kes pembunuhan yg kejam. part cerita pembunuhan itu mmg details dia cerita weh. boleh bayang....wuuuu~~

~Bumi Cinta, Habiburrahman El Shirazy~


~yeee, novel ini juga saya pinjam. sya pinjam dari Puteri Yang Senyum. huhuhu. konon2 da siap assigment. nmpk novel neh atas meja dia. sebat arhhh. dia x baca lagi okee. aku baca dulu. huhu. time kasih la ye beela sebab murah hati. ngehhh. menarikkk snagt!!!. seriusss aku cakap. aku baca ulang dua kali ye. terlalu menarik. nasib aku pulangkan balik. haha. bukan sekadar novel. bnyk input. bnyk bantu aku fahami dunia luar. dpt feel mcm dok kat moscow tahu. cerita detail. mengutarakan cara hidup islam di negara yg paling sekular. cara hiduo islam bukan semata2 ceriat dongeng. serius bukan!. jom laksankan islam sepenuh-penuhnya. dan bnyk menceritakan pentingnya menentang kebatilan dengan ilmu. bacalah dan fikirkan

~Sebarkan Cinta-Mu, Fatimah Syarha Mohd Nordin~


~yeeeee, sekali lagi aku pinjam novel orang lain. nak harapkan org beli buku untuk aku. sape lah nak kasi kan. huhu. novel ne aku pinjam dari kak anas, dia tu partner felt bisnes kiteorg. hehh. tgh sedap2 jahit nmpk novel neh. teross sebat arhh. ape lagi kan. novel yg menarik. sungguh tebal novel ini. lama juga aku nak baca. tapi bagi yg x brape nak tahan ngan selingan nota dan fakta di tengah2 cerita mmg akan campak jauh2 nevel neh. seriusss bnyak gila fakta n hujah. cerita 4, 5 helai. dia punya nota 7,8 helai. huhu. macam baca kitab agama dalam novel. tapi bnyk mengutarakan fikah. menarik untuk kita santuni. bnyk cerita pasal poligami. suh laki2 hang bace. x payah nak buat ayat "poligami itu sunnah". aku sepak laju2. baca novel ni. anda akan faham konsep poligami. 

~ yg uh tajuk blog member aku. bukan tajuk novel oke. nama pemiliknya kem. nama penuh aku tataw. kahkah. dia kawan nadia. meber skola aku. tah caner sebab aku mesra alam sngatkan. boleh lah tersabet dengan kawan2 uia dia. bagus jannah. hahaha. dia cakap nak tulis novel. cepat siapkan ye saudari. :P

~jom terjahhh blog nya. kalau perasan blog dia bnyk tulis puisi2. ayat dia sungguh mendalam sehingga makan dalam. huhu. ayat dia terlalu puisi serasa aku. teringat pesan kak fynn bila ada minta nasihat dalam menulis....


 jujur. 


dan dibuat untuk diri sendiri DULU, baru untuk orang. bila kita menulis

 utk orang, 

tulisan itu akan jadi palsu.


puisi adalah menelanjangkan kebenaran.
kalau mau berbohong, kita jadi orang politik.
bukan orang menulis.

:)


~betul kata kak fynn. kalau aku mula menulis untuk diri aku sendiri. jujur terhadap diri sendiri. aku mampu bnyk menagis dari menaip. kerana diri aku penuh dengan itu. kesedihan yang aku plastikkan dengan tawa aku. dan itu juga bila aku ras bila baca puisi rakan aku itu. aku bnyk menagis kerana aku dpt melihat diri aku dalam tiap kata2nya. smpaikan bila dia update. aku baca sekali lalu je. sebab aku x nak menagis. mungkin terlalu jujurnya kata2 sahabat ini smapi aku terkesan.....==" *kan da nages neh*

p/s:gone for 3 days. jaga diri baik2. jangan nakal2 oke....:)



Keluarga Bahagia UNIMAS....




Ini Saya


saya tak faham kenapa muka saya tak makan dek kamera *sighhh*



Ini AYAH saya


kata ayah : kita mesti berpandangan jauh...(reka sendiri) :P

Ini ABANG saya

jangan marah saya oke...gambar ini sangat hensem :D




jangan tanya kenapa warna kulit berbeza....*sepak kang*

Ini KELUARGA saya

siapa ada keluarga yang besar macam saya??? tiada kan *muka berlagak* :P



.......Kisah Keluarga Bahagia.....
 ~ nak tahu macam mana saya dapat keluarga yang besarrrrrrr sangat ni??? jom2 kita bercerita....hakhak :D

V

V

V

V

V

V

~inilah sebabnya. huhu. sebagai seorang pelajar yang cemerlang, gemilang dan terbilang. kami sebagai warga UNIMAS GEMILANGGG....kena pilih satu keluarga. Dan saya pilih satu keluarga dan itu pun setelah dibodek oleh Zura....iaitu


~nak jadi ahli keluarga ini bukan senang tahu. kena kuat mental dan fizikal. kuat fizikal macam aku. angkat speaker, khemah, PA System, kerusi, meja.....dan sebagainya (hebat kan aku...kehkeh). kena kuat mental. tahan dengan sifat2 manusia. aku gagal sikit lah bab ni. kena menuntut lebih dengan ABANG ni...aihhhh =="

~dah lulus syarat baru boleh jadi ahli keluarga kami. baruuu dapat pas macam ni....


yang tak dapat lagi boleh print dan laminate sendiri...buat kenangan...huahua :P
Kisah Payung...




~hahahahaha...(gelak guling2). ok stop. jahatnya aku. kahkah. gambar ini mmg buat keluarga kami gelak besar tahu. hujan pun tak tapi berpayung. panas itu ya, itu yang nak payung2 ini. memang satu kejadian yang akan buat kami gelak bersama-sama tanpa ingat dunia. huhuhu. apa2 pun ini lah seronok dengan kelurga ini. tapi pelajaran yang kami dapat ialah....kalau nak buat sesuatu majlis kena selidik betul2 tempat kejadian itu....kan da jadi begini...huhu

Alhmadulillah.....


~ ayah selalu gurau " terima kasih lah, sesiapa yang derma spender letak atas bumbung banggunan canselori. nasib baik x hujan sampai habis majlis kita". hahahaha. lawak la. Alhamdulillah, Allah la sebaik2 perancag. 


~ muka2 ceria walaupun penat. huhuhu. nak cerita. yang tudung kelabu ni, 2 dari kanan. itu cik nini. dia penyelaras koqi. seorang yang baik. serius aku kecuttt gila bila dia marah masa rehearsal malam tu. agak la rasa nak nages weh. wuwuwuwu~~ mmg patut dia marah kami....banyak aku belajar dari dia

BAB 1: mengawal kemarahan

~bila sampai satu tahap di mana awak dimarah di hadapan orang ramai tetapi awak mampu mengawal dan tidak melepaskan kat orang lain. awak berjaya. awak yang mengawal kemarahan....(wuwuwu...aku kena menuntut lagi)

BAB 2: manusia berubah

~dulu saya seorang yang perfectionist. saya sangat tekun kalau buat sesuatu kerja. saya x boleh terima kalau orang main2 gelak2. tapi melalui perkara sebegini saya belajar. untuk merubah diri saya. saya juga harap melalui aktiviti seperti ini dapat merubah diri kamu semua seperti mana ia mengubah saya...(sentap aku kat sini...aku juga harap aku berubah)

BAB 3: Have fun....

~saya harap kalau ada HEP buat program lagi....saya nak ada muka2 ini. saya nak lagi berkerjasama dengan anda semua...aktiviti ini sangat seronok...sampai satu tahap nanti awak addicted macam saya...( ada apa2 inform kat group ye...kita jadi ajk beramai2 )

Warkah dari ayah....


~ selesai semua....tiada feedback yang negatif. Ayah memantau majlis dari atas tu. huhu. ok kan semua. hehehe. Alhamdulillah....tapi pelajaran itu sentiasa ada...

BAB 1: sentiasa belajar

~nak buat sesuatu majlis bukan senang. tetapi juga x payah. yang penting kamu belajar. segalanya diuji. kadang2 saya gatal juga tangan nak buatkan untuk kamu. tetapi saya fikir. awak yang perlu belajar. jadi saya biarkan awak belajar...

BAB 2: hadapi konflik

~konflik dalam majlis adalah biasa. kadang2 org tu sibuk. kita pun x jangka. yang penting kita. bagaimana  kita hadapo konflik. yang pertama2 nya. jangan cari kawan. maksudnya..kalau ada masalah, jangan cari kawan untuk cakap2 lepas tu perkara tersebut akan merebak. tahu2 dah ada sekumpulan yang menantang. be professional. 

BAB 3 : backup plan dan tenang

~kena sentiasa ada. kita dah plan tapi kadang2 tak jadi seperti yang diharpkan. tenang dalam buat keputusan. jangan cepat menggelabah...

Jalan-jalan cari ilmu....



~inilah dia. kami pergi ke Muzium Islam Sarawak. ok funn sangat. meskipun hujan tapi kami gembira. ok agak la macam budak2 ye kami. tapi di situ lah kami baru nak bertegur sapa. kadang2 tak kenal pun sapa. asal ada je kawan kat sebelah cakap2 macam dah lama kenal. huhu. bahagia kan kami :)




~ Ini ialah menteri perlancongan kami. dia dibantu oleh Shelly. bagus kerja kalian (angkat2 kening). mskipun x dapat pergi lawatan untuk kali ke 2. x mengapa. yang penting ada jamuan....huhuhu.


Untuk Keluarga Bahagia dari saya






p/s: maaf andainya ada khilaf, terkasar bahasa. kerana aku hanya manusia biasa yang masih belajar dan sentiasa belajar. terima kasih kepada AYAH...:))