soklan cepumas cik beela...XD

Assalamualaikum semua....>,<

~ape kabo iman anda?? sihat?? da bagi makanan rohani?? da borak2 dengan iman?? theee XD. aku dah start mengarut sehhhh -,-". ok lah semua. aku telah di tanya soklan oleh cik bella ini. aishhhh. aku nak tulis mende len sbnrya. nak tunaikan janji dengan kawan. pasni aku tulislah. *bella, kalo abng christoper tnye nape x siap tutor ekonomi moden aku jawab ko punye pasal....hahaha. ok aku bergurau saja :P

Let's get settle down.....(baca dgn nada tutor psikologi moden..>,<)

1) What you guys think about jealous in some kind of relationship? Is it good or bad?
~jeles?? cemburu?? for gurl mende biasa. tapi agak2 lah kan. aku pon jeles. tgk timbalan pengerusi SUBUR yang sngt baik, poyo,bijak,caring. depends how we use "kejelesan" tok ape kan. cik beela, jgn jeles sngt ye, x baik untok kesihatan taw. princess jannah (ok aku nak perasan jap), awokkk pon kena blaja untok jeles ok. org len x tido lam kuliah awok boleh tido. awak wajib jeles kot.

2) You guys sihat tak ni ? rindu kamek sik? >___<
~ok ade unsur bahasa sarawak di situ ye. hahaha. aku?? arini?? alhamdulillah sihat jasmani. rohani?? kena kasi "makanan" lebih sikit. lebik siktlah. aishhh =,=". ok fine!!. kamek rinduk gilakk ngan kitak. hahaha. ok fine. sebab2 hari aku hadap muke bella kot. perlu ke rindu?? hahaha. sebab bella dah dekat so x perlu rindu ye? nak bella jaoh baru nak rindu2 segala. meh kite tuka ayat. aku mengingati kamu dalam doaku biarpun jauh atau dekat kerana sahabt itu sentiasa di dekat di hati. heee~~

3) Apa pendapat you guys tentang baby dumping ?
~soklan aisement sains sosial kan beela. da la aku lambat anta part yg ak kne wat. tapi at least siap gak kan. (konon nak kaver diri sendirik). bila dah blaja sains sosial neh pemikiran dah len. macam komplikated sikit. aku pon dah nek gila.

**melihat dari pelbagai sudut, sebagai seorang ISLAM aku selalu melihat semua masalh bermula dari satu perkara iaitu IMAN. tetapi bila aku belajar tatkala semua pendapat haruslah SEKULAR. perlukah?? agama dan hidup itu diasingkan?.

Sesungguhnya di dalam diri manusia itu ada seketul daging.  Apabila daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota.  Dan apabila daging itu rosak, maka rosaklah seluruh anggota, ketahuilah itulah hati.”  
Hadith riwayat Imam Bukhari dan Imam Muslim.



4) What kind of blog that you guys like the most? 
~blog? entahlah. aku suke follow bnyk blog. first of all, mesti MENARIK!!!. second,LAIN DARI YANG LAIN. third, ILMIAH & PERKONGSIAN. lastly, MY FWEN BLOG...hahaha. uolsss got it??

5) Your favourite blog. Bagiii link terus pun bolehhhh :D
MENARIK ~ http://safiyyah29.blogspot.com
LAIN DARI YANG LAIN~ http://comatosewithbraindamage.blogspot.com
ILMIAH & PERKONGSIAN~ http://tehtarikgelasbesar.blogspot.com
MY FWEN BLOG~ http://lantaksaje.blogspot.com 

6) Macam mana nak kahwin tanpa perlu bercouple. Sila jawab dengan hati yang tulus ikhlas. ;)
~soklan neh aku tanye beela dulu. macam org gila aku pk. Alhamdulillah, Allah kirimkan seorang hambaNya untuk merungkai persolan ini. *asal tibe sebokk neh.. bagi aku adalah....*huraian ayat neh pada entry seterusnya...hahaha...

KENALI SESEORANG BARU CINTAI SESEORANG ITU

7) Lagu favourite and give ur reasons. 
~LACHATA.....by f(x)...bcozzz ade AMBER <3 <3 <3...
*bella sila jgn bosan dengan ketaksubaan saya ini...hahaha


hensem nye AMBER..:) tapi dye pompuan...:( tapi aku normal lagi...ekeke :P


8) Pernah makan mee kolok tak? ^____^
~ok penah makan. tapi x kena ngan tekak ak sikit...=,="

9) Define love in three words. ONLY 3 words ye. No need to google. In ur own words. *berbunyi tegas ye disituuu. haha. :D

 LOVE ALLAH FIRST :)

*beela ne saje je menguji tangan ak yang suke membebel neh...=,="

10) Describe me in 100 words. hahaha. gurau gurau. Selama you guys kenal saya, rasa-rasanya saya ni macam mana orangnya? huehuehueh. *takbolehskemalagikesoalanbeelaoiii.
~ak ase neh soklan tambah pernyataan masalah skali. panjang lah ayat beela neh. jap2 nak main tape rekoder jap. lupe ingatan. erkkk?? opkosss tanak puji sebab nanty beela dok ungkit2 depan aku. hahahaha. (gila kejam ayat aku neh).

UR INSIDE BEAUTY IS WORTH MORE THAN EVERYTHING

*cik beela, saya tanak terang kat kau, sila paham2 sendirik statement aku tu. hahaha...=]

11) Pendapat korang tentang "perempuan yang baik utk lelaki yang baik". :)
~gila bnyk kot ak nak terang kat sini. hahaha. ok stop2. kang hancorr keyboard aku kang dok hentam2. kita selalu berusaha untuk jadi hambaNya yang terbaik, maka Allah akan beri apa yang  terbaik buat kita. Allah jua tahu jodoh yang baik atau kurang baik atau tidak baik adalah yang TERBAIK untuk kita. yang pnting jadikan diri itu yang terbaik maka kamu akan redha dengan peneman hidup yang diberikanNya.

Allah beri apa yang TERBAIK buat kita bukan apa yang kita mahukan

~Alhamdulillah...penat kot jawab soklan nieh. da la wifi siput. sabo je lah. alamak!! entry tok kawan x tulis lagi.mate dah ngantok....=,="


bila sedikit nikmat Allah ambil....

Assalamualaikum semua...

~ececeyh. tibe kan aku. malas nak merapu panjangkan. meh aku cite teros. aku neh manusia bermata empat secara fizikal nya. aku ade dua bijik mate. alhamdulillah. dan aku ade dua cermin mata. alhamdulillah juga. semuanya masih berfungsi secara normal...theee XD
nampak x power spek aku??
~yg check up neh aku buat 2 mggu lepas. gila naik mendadak. bia la x smapi 300 pon kan. tu pon dah sengsara dah kan. kalah uda yang pakai spek dulu dari aku. aku start pakai spek mase form 5. sebabnya habit aku suke bace buku sebelum tido. bukan pakai lampu bile dok ostel kan. kul 11.30 dah off light kan. bace lah dalam kesamaran cahaya, ecececeyh. nah kau padahnya kan. pakai spek dah. konon2 feeling cam bed time story la kan.


nampak sngt x mached. nak katun segala.
~neh spek aku yang da berkurun mau setahun. eleh setahun pon nak kecoh kan. spek aku sme ngan elly rumate aku kat matrik. konon sesaje nak buat2 silap spek kan. ok fine! elly bukan je senag kena tipu. nak2 dengan aku kan. bekas spek tu aku jumpe kat jay bee. hahaha. selok la eja JB camtu kan. aku x suke pakai spek sebab...

1. muke aku berminyak. boleh buat masak telo lagi. so kalau pakai spek minyak kat hidung aku meyebabkan spek aku jatuh. selalu kena tolak ke atas. annoying gile kan. setiap doploh empat saat kena tolak2.

2. bile pakai spek menyebabkan tudung aku kembang. siyes bulat gile muka aku. bencikk kamekk =,="

3. orang yang kuat menagis biasanya bulu mata dye panjang n lentik. neh sepanjang pemerhatian aku la kan. termasuk lah aku. bulu mate aku yang panjang boleh jadi spek clearner yang x berape nak clean la kan. 


kontek len n air rendaman nye....
~aku terjebak dalam pakai memakai kontek lens eh bila spek aku hilang. ok fine!! ak x senonoh. smpai sekarang aku selalu hilangkan spek aku. naseb bek kontek lens ade. yela, dayah cakap spek aku neh arge sengget doploh sen je kan. bleh beli bile2 je kan. mase uh nak da abes spm. berjlan punye sakan gi maran. tah mane aku ilangkan spek uh. nak bitau ayah gile debo weh. takot seyh. nak beli spek x mampu. tapi mate x nmapk. nak masok benang lam jarum pon nmpak. terpakse jugak aku pakai kontek len. arge dye 30 hengget je pon sepasang kan. ok la kan. dari x nmpk langsung kan.

dah terlalu bnyk koleksi bekas kontek len, kat umah lagi bnyak..
 ~bila sekali dah terjebak. dah selesa pakai konteklen. dah tahu cara2 dye. mau jugak pakai selalu kan. hahaha. senang sikit lah kot. bila nak masuk matrik ayah tanye. "angah hilangkan spek ye?". gile debo aku. sengehh je la. ayah cakap "angah pakai kontek len kan?". aku tnjuk peace je kat yah. sambil buat muke seposen. ayah cakap lagi "mggu depan outing beli spek baru". yess!!!!. menjerit lam aty je la kan. naseb ayah x marah kau. legooo!!!

kalau dah x mached tuh. sume mende nak katun kan...
 ~aku beli bekas kontek baru!!! lawooo sehh!! katun lagi tuh. hahah. aku beli kat pesta konvo. arge dye 4 hengget je kau. siap ade penyepit n pemengang kontek len lagi tuh. bahagia nya rasa!!! hahaha. aku sedang eksaited skarang. biarpon kuno aku baru jumpe kan. ade haku kesah? haha.


ne la pemegang kontek len. x yah nak guna tgn yg selalu kotor kan..

meh kita zoom sikit

~ korang ade bace stament berbunyi begini di facebook...

Info: Kepada Yang Memakai Kanta Sentuh (Contact Lenses)...
Anda Dilarang Berada Di Tempat Haba Yang Terlalu Panas.. Contohnya.. Memakai Kanta Sentuh (Contact Lenses) Semasa Sedang Membakar BBQ.. Satey.. Dan Sebagainya.. Jika Anda Berdegil.. Anda Mungkin Akan Buta Buat Selamanya.. Ini Kerana Kanta (Contact Lenses) Sentuh Diperbuat Dari Plastik.. Jika Anda Merasakan Maklumat Ini Berguna Untuk Orang Lain.. Sila Klik "Share" Dan Share Di Facebook Anda..
 —  sumber : fasebookkk




AKU CUAK!!!!

 Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?
[Ar-Rahman]


~Allah baru ambil sedikit je nikmat penglihatan aku. Supaya aku x gatal sngat nak skodeng laki. Supaya aku bersyukur kerana aku lebih bernasib baik dari sahabat aku Ain. Supaya aku sedar diri aku hanya hambanya yang hina, semua hanya pinjaman. Terima Kasih Ya Allah ^,^

x yah nak merapu sangtlah kan...

selamat pagi semua!!
gila hape aku update blog pepagi. ok fine!! hari ini aku jiwa kacau. tapi jiwa kacau aku neh lain sedkit. menjadi gila tetiba. bergelak ketawe sakan tanpa alasan yang kukuh. tadok yang lawak sngat pon. tetibe menjerit x tentu pasal. padahal tadok yang scary sngt pon. tetibe stuck otak. nak bina ayat simple pon x jalan. tetibe tido awal pastu bagon pepagi buto. padahal x penah hayat aku buat camtu kan....

x payah nak merapu sngtlah kan...
~sebenarnya, aku x terringin pon nak tulis blog arini. tadok pape nak share ngan korang kot. TETAPI!!! ada lah kawan aku. dia jadik DOWN!! bukan sindrom dowm ok. aku tarik tinge kang!!. suka aku nak cakap

perempuan ibarat OMBAK, tatkala ada masanya airnya PASANG, dan adakalanya airnya SURUT, apa yang diperlukan hanyalah PENDENGAR yang setia, bukanya PENYELESAIAN....

yedokk mu??
~aku lah sebagai perempuan lah kan. setuju dua ratus persen denga satement itu. kerana apa?? kerana aku selalu alami. mau kau seminggu sekali. punye lah x bersemagatkan. hahaha. aku cepat putus asa, setiap kali aku begitu aku akan cari kawan. terima kasih kawan. aku selalu telepon kawan pastu buat ayat cami...

aku : weh aku sedeh doe...sedey gle...ase nak nages je...
kawan : asal plak neh??
aku : tah la...ase sedey gle wehh
kawan : ye la ko nak cerita je kan, meh aku tadah tinge denga cite ko...
aku : hahaha, gle understanding ar ko ne kan..
kawan : aku kenal ko bukan semalm tahu??

~korang cariklah buku Men are from mars, Women are from venus. penulis lelaki yang describe seorang wanita dengan jayanya. kadang2 x perlu ada sebab yang spesifik untuk perempuan merasa down. lelaki n perempuan x same. so don't expect perempuan to be rasional selalu cam laki ok. perempuan is emotional ok. tapi semestinya negative side je ok. then, mase tuh aku bz kot. aku x blas sangat. sori weh!!!!siyesss aku rasse nak tampo diri sendiri...tapi aku bz mase tuh. bz la sngt. mase aku down ade dye bz tok kau?? free je kan....aku mampu ckp ne je kat dye.....


~to fren. i'm sory!! seriously i meant it!! i can't be ur listener. ko x cerita pon masalah kau. what can i say is this....


and this....


~ur are strong enough fren that why i'm always looking for u when i weak...
~errrrkkkk?? ne gmbo hiasa je, sebab kau suke budak yg comel kan, tapi budak comel x suke kau pon kan...hahaha :P





Dan untuk (memenuhi perintah) Tuhanmu, bersabarlah. (74:7)....

bila aku stress...
aku mampu menangis dimana2 jua. terutamanya masa solat. sujud yang begitu lama. kain telekung yang siap boleh diperah2 hasil air hujan dari celah mata. dalam toilet pon boleh kau. mase nak lelap mate pon boleh. selimut boleh jadi tisu kau. korang boleh??

bila aku stress...
aku mampu menghabiskan topup lime puloh hengget sehari. aku tepon nadia, kak ude, shue, lina, fyra, ina. cha, salwa dan sebaginya. ape yang aku cakap? aku x cakap pon. aku nges je. hahaha. korang boleh??

bila aku stress...
aku mampu habiskan doploh lime hengget untuk makan sahaja dalam sehari. pantang mane2 WAJIB ade makanan dalam beg. harus aku melantak banyk2. korang boleh??

bila aku stress...
aku mampu menyepahkan bilik aku smapi tadok tempat nak berpijak. segala tunggang tebalik. nak carik phone pon tah kemane. korang boleh??

bila aku stress...
aku mampu main game zombie vs plant sampai lappy mati sebab terlalu panas. padahal dok ulang level yang same je. x menag2 pon kan. korang boleh??

bila aku stress...
aku mampu menjadi manusia yang bisu. aku boleh senyap seharian smpi orang ingat aku dah bisu. pelik sngt ke kalau aku senyap ha?? korang boleh??

bila aku stress...
aku mampu tidor seharian. aku dah x reti cara untuk bagun dari katil. dimana2 sahaja. x kuasa aku nak hadap manusia.  baik aku membute. meyakitkan hati orang lain je bila hadap muka aku. korang boleh??

bila aku stress...
aku mampu memakai eyeliner setebal doploh inci. hobi aku untuk pakai eyeliner tetapi campuran eyeliner dan air mata telah meghasilkan satu effect makeup yang snagt bombastik iaitu SMOKY EYES. korang boleh??



The Reality!!!

V

V

V


V

V

V




V

V

V


V

V

V


V

V

V


V

V

V





Dan untuk (memenuhi perintah) Tuhanmu, bersabarlah. (74:7)

saya sangat jeles dengan awakk!!

awak!!
saya jeles dengan awak! awak kalau cakap dengan saya awak pandang mata saya. dalam sangt. awak cakap sangat tenag. awak pegang tangan saya. awak peluk saya. saya rasa best sngt. awak buat say rasa tenang. awak sngt loving. masa awak suapkan saya. hahaha

awak!!
saya jeles dengan awak1 sya selalu perhatikan awak. awak selalu bawa al-quran ke mana2. bila masa terluang even nak tggu ceramah mula pon awak still baca. saya jeles dengan awak kerana saya x macam itu. awak rajin tadabur al quran. awak selalu share ngan kami apa yang awak baca.

awak!!
saya jeles dengan awak. sebeb awak sngat pandai. awak selalu fikir dahulu sebelum beri pendapat. awak diam, pastu bukak al quran pastu diam semula. baru awak beri pendapat. awak sngt rasional. awak selalu petik hadis n al-quran sebgai hujah.

awak!!
saya jeles dengan awak!!. awak sngt poyo.hahaha. awak x macam tipikal muslimah. awak selalu gelak2 dengan kawan2. kelakar sngt bila awak buat muka poyo. awak bergurau tapi sngt berpada2. awak suka buat drama yang pelik2. kelakar sngt. awak selalu buat kami gembira.

awak!!
saya jeles lagi dengan awak!! awak x sombong. awak selalu tegur kami. even nak pegi kafe or kuliah pon. selalu borak2 bila time nak tggu isyak. awak jugak selalu tegur non muslim. awak tegur semua org yang perlu. tapi awak tahu batasan yang perlu di jaga.

awak!!
awak tahu x bertapa saya jeles dengan awak saya nak jadik macam awak. terima kasih awak sebab sudi jadi sahabat saya...^,^

sila lah LIKE page Surau Bunga Raya (SUBUR)


Cabutan Bertuah With CHimoro THe Cute..Cute ke.. ! ! !

sila tembak laju2 tepat pada sasaran di atas,,,

bermulanya kisah aku yang sangat blur. bangun tido. otak ting tong. hadap lappy. teros bukak blog. ape jadahnya aku neh kan. then, tetibe cik aya gatal tangan aku tag aku kat kontest neh. ok!! jom ikhlas kan aty menjoin...huahaua. bagi lah saya topup uh kerana saya desperate duet. wakakaka. sila tampo diri sendiri bila baca statement neh. harhar. asal aku bnyk gelak ar?? kang esok mule ar nages kan....=,="

meh saya nak tag

cik fyra
inaheieina
cik nady

bertukar!!!
~saya x reti nak buat ayat puitis cik chimoro. saya reti buat ayat pasar je. so jangan marah saya kerana x berjaya membodek cik chimoro. hehehe. sya join sebab saje2 je. tapi kalo ade rezeki tape kan. hikhik >,<. whatever it is nice to meet u dear...:)



awak, saya, kamu, kita, dia, engkau..lagi???

assalamualaikum semua!!! hehehe....hoihoi....versi ganas sikit. hahaha. ok fine. sila geserkan muke anda ke jalan tar kerana terlalu mengarut. aihhhh. tibe nak mengeluh sebentar bersama kit kat. hahaha. tadelah. biasalah manusia kan haruslah penat kan. tak kan selalu bersemgatkan kan?. ade jugak time down kan. hahaha.

dah lama x membebel kat blog kan. sibuk sngt!! padahal kau mebute je lebih. sibuk ape lah sngtkan. harhar. ok fine meh nak cerita sikit la kan. ape la dah jadi kat aku. tayah nak hapal sngat cite aku ne kan. tak masok mane2 exam pon. x ley nak buat pointer PNGK pon kan. sila pangkah browser anda jika saya dah telalu mengarut...

story the mory....
dah le adapt ngan enviroment kat sini. tapi subuh dye awal sngt lah. sila tampo diri sendiri sebab megeluh pasal solat la kan. tape2 korang ade subuh awal kul 5?? tadek kan. hahaha. ok! satu lagi kenyatan yang x logik. isyak kul 7.45 mlm. awal!! boleh start wat kje awal. kalau dulu kul 9 baru ley start keje. ade jugak hikmah awal solat kan. birapon mase memule dulu solat zohor time asar kan. siyes lain sngt waktu solat dye. hohohoh

nak citer lagi neh...
aku selalu sorang tapi aku dah ada kawan. memang mula2 sukar. sngat sukar. tapi aku dah seronok. rase tanak balik pulak. memang melampau lah kan statement kau kan. hahaha. aku harap aku jadik sumeone better inside outside, hehehe. doakan saya keyh. ade lagi nak citer neh. atpi kite simpan dulu la kan. biar berdebu baru nak tulis..hahaha

seorang daie...
awak, saya, kamu kita, dia, engkau adalah seorag daie. adalah pemimpin kepada diri sendiri. eyhhh, tibe nak buat tazkirah kan. hehehe. tape2 kita smpai kan sepotong ayat yang baik untuk pedoman anda semua. theee XD. aku dipilih menawarkan diri untuk jadi ajk surau bunga raya (SUBUR). x kisah lah macam mana pon citer dye smpi aku jadik ajk kan. heheakhe. termasuk dalam lajnah dakwah dan tarbiyyah. huahuahua. jgn terkejot ok. lajnah yang paling berat. ya Allah, aku tahu kau beri yang tebaik untuk aku. trima kasih ya Allah...

aku masih aku lah...
ade kawan yang tego aku. asal aku makin sibok?? sibuk kerja dakwah ke?? errrrkkk. terkesima aku. adehhh. firstly, aku masih sama. aku yang dulu. ketawa cam org gila. otak ting tong lagi. tido mase berjalan lagi. x senonoh tahap budak2. budak2 lagi senonoh. selalau nages sensorang. tak yah nak segan nak tego aku lah kan. aku masih sama. tapi sikt je yang berbeza. hikhik. sory the mory la kan. kalau sebab aku sibuk smpi x msg ngan korang. tape2 nanty aku topup seratus aku tepon korang sume eyh...hahahah

sengsara kan nak jadi solehah. tapi kalau x cuba mana nak tahu manisnya solehah kan...theee XD

aku masih manusia biasa yang macam dulu la kan, ckp slow cam lam selimut bukan aku ok...hahaha :P


credit picture by : rusydee artz



new picture....








Tuhan betapa aku malu
Atas semua yang Kau beri
Padahal diriku terlalu sering membuatMU kecewa
Entah mungkin karna ku terlena
Sementara Engkau beri aku kesempatan berulang kali
Agar aku kembali
Dalam fitrahku sebagai manusia
Untuk menghambakanMU
Betapa tak ada apa-apanya aku dihadapanMU
Reff:
Aku ingin mencintaiMU setulusnya,
Sebenar-benar aku cinta
Dalam do`a
Dalam ucapan
Dalam setiap langkahku
Aku ingin mendekatiMU selamanya
Sehina apapun diriku
Kuberharap untuk bertemu denganMU ya Rabbi