cerita seorang gadis biasa....

 gadis itu seorang manusia biasa. hanya manusia biasa yang ingin menjadi manusia yang luar biasa di sisi penciptanya. dia dengan dunianya. kadang2 dia seorang. jalan yang di pilihnya terlalau berliku. kadang dia pun lelah. mahu rasa berputus asa. di pujuk hati kembali. menjadi luar biasa memang sukar. kerana dia yakin akan kebaikan yang terselindung di hijab mata.

dia pergi ke surau. jalanya laju. dah lambat. azan maghrib sudah berkumadang. semakin laju. masuk ke surau muslimah. hanya dia seorang saja. cepat di ambil wuduk. masih lagi makmum. seusai salam di akhir duduk. liar mata mecari. tiada apa2. hanya pandanagn kosong dia seorang. mengeluh sebentar. di capai Al-Quran milik surau. gara2 mahu cepat dia terlupa membawa naskahnya sendiri. di baca surah As-Sajadah. sebentar dia menagis. tangisan yang senyap. hanya airmata yang jatuh. basah helaian naskah. monolog dia seorang "jalan aku pilih ini terlalu sukar, kuatkan aku melalui jalan ini berseorangan".

malam esoknya dia pergi juga. begitu juga. masih dia seorang. mahu saja dia carik rakan seperjuangan di jalan berliku ini. tapi tiada jodohnya. dia kuatkan hati melalui jalan ini seoarang. yang ada hanya ada muslimat di ruagan mereka. dan gadis itu berseorangan di ruangan nya sendiri. di capai buku yang di bawa sendiri. di baca di hadam.

di surau itu dia mahu mencari ilmu. mahu menyertai usrah kerana dia tahu dia bukan gadis yang baik. dia tahu dia lemah. dengan ilmu dia menjadi kuat. dia lihat sekelompok muslimah berkumpul. tekun mendegar mutiar kata naqibah. dia pergi. cuba mencari ruang di dalam sesak. dia juga mendengar. sebentar dia ke tandas, rakanya memanggil dia ke kumpulan lain. dia terpinga-pinga. di situ dia mendegar juga tetapi mindanya serabut. kenapakah?? mahu saja gadis iu menangis lagi.

malam seterusnya dia pergi lagi. masih dia berseorangan. mahu saja di ajak rakanya.  tetapi dia tahu jika di paksa melakukan sesuatu pasti tidak akan ikhlas. dia sngt berharap rakannya akan membantu dia dalam lapangan ini. kali ini dia ada misi penting. ada perjumpaan ahli surau. di situ dia cuba mencari rakan. tetapi serasa seperti ada jurang. berbeza seperti yang lain. dia pujuk hati itu hanya mainan hati saja.dia tahu dia hanya gadis biasa. tidak di harap jawatan dalam organisasi itu. tetapi dia berharap ada tempat untuknya di rumah Allah itu. dia tahu tempat utuknya ada. tetapi kekuatan itu perlu dia suburkan.


dan malam seterusnya akan berlalau. menghrapkan kuatnya gadis itu melalui jalan itu. dia sering menagis. kerana dia seorang di jalan itu. mengharpkan semagtnya tidak pudar. biarpun dia seorang tetapi dia tahu dia bukan seorang.....

beronggeng di sarawak ^,^

salam guys n gurls. tibe aku nak update blogkan. tadi aku bace blog cik beela. ok aku nages lg. bukan sebab ape. mungkin ayat dye terlalu puitis lalu bertukar menjadi pedang yang tajam dan menusuk ke jantung n liver ku. i admit that, she rite. dear fren plis guide me ok. cha selalu cakap,aku neh nmpk je jahat mulut. gelak2 macam orang gila. tapi sumthing inside me was untold.

jom beronggeng!!!
ini kisah aku dengan cik fazira. motif utama dia saja nak buat kengkawan aku kat matrik jeles (memang kau patut ditampar kan). korang ade?? tadok kan..hahaha :P


tah hape name me neh...aku dah lupe...=,="
~memule rancang nak gi Desa Ilmu je. first skali opkos la melantak. aku makan la mee ape neh. ala yang pemes kat sarawak neh. cha suh try. aku dah try. x kne sikit la ngan tekak ak neh. tapi boleh lah. macam makan me sup tapi dye letak kicap yang bnyk. siyes banyak. rase masin. mee dye ase cam mee mamee tuh. siyes ku madah. haha. nak amik laptop fazira. segala berunding kan, ade lah satu kedai yang boleh siap aritu gak. tapi kena amik malam. tapikan ape nak buat sementara malam?? beronggeng la kan. hahaha....


sila abaikan muke fazira yang ekasited mencari lelaki sarawak..hahha


~jom la gi Boulavard kan. kire cam mall jugak la. same macam megamall kat kuantan. ade lagi satu The Spring tapi gila mahal arge dye. macam ECM kat kuantan. aku neh x kayo pon nak blnje tempat brada camtu kan. tapi kat sarawak nek van, bas jarang ade. hahaha. kat semanjung ade?? tambang 5 hengget kau.ok ape dari nek teksi arge 40 kan.


jakun org semenajung la kan....

~ne la rupe nye mall tu kan. besa kot tempat dye. hahaha. nak taw meh datang sarwak. nak?? haha. taw ape yang ak ngan fazira wat?? jenjalan je kot. nak carik tempat solat satu hal. kecik yg amat kau. aishhh. pas pusing2. pastu melantak. take note ok, sebab islam bkn agama rasmi kat sini so dugaan dye bnyk. carik tempat solat la. segala da tu. tandas dye tu kne tgk dulu. mostly tadek paip air. mmg pesen dye x pakai air. so,phm2 je la kan.  menggagau carik tandas yang ade paip.  aihhhh.....

sila undi untuk gadis melayu...:)


~balik dah pukul 7.30. pas maghrib. waktu solat x same macam kat semenajung ok!! dye lagik cepat dan pantas. jangan pelik kalau maghrib 6.30 kan. nmpk x fazira kat atas tuh. arap je pakai skrit. tapi tempat dye duduk tu tinggi kau. gila la budak neh. naseb la x koyak bagaikan. jgn tgk fazira ayu2 je. mau debo ak tgk keganasan dye neh..huahua :P


tak payah undi la kan..x layak bertanding pon...

~ok aku pon nak nyebok gak kan. saje nak tayang sebab angin kuat. ade point ke? aiyaaa. mase neh nak pk balik. goner ar nak balik unimas neh. last2 pandai plak fazira ne deal ngan pakcik teksi. untung ak kuar ngan fazira neh. pandai deal ngan manusia kot dye neh..haha


hasil mengkopak kan dompet...
~inilah hasil dye. aku beli satu je kot. yg len fazira beli. kalau x bace x taw la kan. tape2 pasni kite tuka2 buku ye. hahaha. pandai aku hasut dye masok Popular kann. dan aku gembira sngat. dan aku jumpa buku yang aku mencari setelah sekian lama. tape2, aku dah abes bace ak cite eyh. hahaha

errkkk?? tempat apakah ini...
~dh smpi la kan nak amik laptop fazira. dah malam. boleh minah neh ajak aku gi funfair. aku neh jenis kalau dah azan maghrib tayah nak kuar2 umah or bjalan dah. kuar ngan family tape. tapi kalau ngan member ak x ley sket la. aku engat nak balik sesangt dah. tapi boleh ak gi. sebab fazira nak nek kapal ayun neh. naseb la org banje kan. tapi ade satu rase. kau pakai tudung labuh gi tempat camni. boleh?? seiyes aku ase nak pakai topeng mase neh. malu ngan di sendiri. ble kite wat jahat ade satu rase x sedap aty kan. tapi tape lah kan. aku bukan sempurna. sumpah aku x gi dah camni. sorilah kalau aku terpaksa kecewakan korang. mungkin dah tiba masa aku tegas dengan diri sendiri....*mood : keciwa dengn diri sendiri..




muke pakar IT godam laptop ak....
~smpi bilik, men kopy2 cite. neh muke budak lulus ujian IT. boleh dalam 3 ribu student, yang lulus 120 je. minah ne boleh lulus. terer IT kan budak neh. hahah. aku suh tido bilik aku tanak. snggop dari Bunga Raya gi Cempaka kul 11 malam. tu la, kan dah ade "orang" datang ketuk pintu kau kan.


aku masak....percaya??

~esok tengah hari aku ajak macik neh lunch kat bilik aku. gila ayat lunch tuh. hahaha. aku slalu masak sendiri. jimat kau. haha. aku masak sayur tom yam. pastu kari daging lam tin uh. makan ngan rumate ak. licin kau. best x aku masak fazira?? bek ko ckp sedap..hahah


muke x cukup makan...hahaha
~sila abaikan almari aku kat belakang tuh. hahaha. pastu tgk movie penunggu istana. fazira jangan pelik dengan housemate ak ye. mereka itu unik je bukan pelik...haha.


rational people think at margin...

aku nak cerita sikit la kan. ceritanya seperti berikut. sila tahan otak anda kalau nak dengar bebelan aku ne ye...

V

V

V

V



firstly, alhamdulillah!!!. aku dah lulus Ujian Penempata IT (UPIT). bukan stupid ok!. adat bagi semua student UNIMAS yang fresie lagi macam aku. aku bace sampai lecture 5 je kot. yg len tu sentuh pon x. tapi aku rase ne sume gara2 blog abang muz neh. penyebab aku lulus ujian neh. aku bace setiap entry beliau. x rugi aku berblog segala neh. meh kite blaja ngan blog pulak pasni ok. hahaha. ok fine! aku macam org gila sekejap melompat2 n terjerit2 bile tgk name aku kat list tuh. smpai skng x caye lagi kot. huahua. then, aku ley skip amik TMX 1010.


EXTRA BENEFIT...
bile fikirkan extra benefit. bagos amik!. coz senag nak wat keje, presentation, assigment segala. bagi yang merangkak cam aku neh. bek blaja la kan  nanty kena blaja tmx 2 lagi senag catch up kan. lulus pon men hentam saja. naseb da kot. haha. it's about knowldge. then. aku minat gila kot komp segla nagai neh. kalau la duet berkepuk2 dah lame aku beli gadjet canggih manggih kan. tapi tape. yang ade skng pon kire bersyuko da kan. teringat mase matrik dulu, boleh aku wat assigment komp yg member punye. gile bodoh aku kan. tapi aku minat kot.layan je. ok kite dah ade 3 kbaikan...

p/s: zaman universiti x men dah plagiat n ko buat aku punye keje. amalan jahiliah tu dah di buang mase nek kapal terbang ok...:P

EXTRA COST...
bile fikir extra cost pulak. mase yang kau ada boleh buat kerja lain kot. assigmnt yg bertimbun segala. pendek lagi kau dari timbunan kerja tu kan. takyah nak pikir keje tmx tu kan. ok! kite ade satu je perkara negatif di sini...

when rational people think...
bajet kau neh waras sangat kan. hahaha. ok ape, otak aku masih center kot. lepas kena brain wash ngan abng maren kan. hehehe. mungkin aku jumpa jalan tengah. yeah!! macam poem "the road not taken" la pulakkan. tibe ingat zaman skola.aku boleh blajar tmx tapi x yah buat assigment. so, aku boleh dapat ilmu tapi tayah buat assigment. boleh jimat masa. macam keji bunyikkan, nak ilmu tapi tanak berusaha. huahua. tapi kita di beri pilihan. kalau nak blaja mesty kite berusaha kan tayah bergantung assiment segala.tanya sama hati la beb.  harhar...



rational people is ordinary human only...
nak buat ayat klise sikit " kita merancang tapi tuhan mentukan". hehehe. aku dah plan nak drop tapi nak masuk kelas macam biasa. then, who know the best for me? Allah saje tahukan. perkara biasa, line bz, tenet lembab, server down etc. mungkin salah aku jugak. mungkin aku sekarang patut  redha je la. atau kita patut berusaha nak drop jugakkan. jom pergi pejabat am esok!!. ulangi balik proses extra cost n extra benefit di atas. hahaha. aku try esok la kan. pray the best for me lah kan....

karena mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak. (An Nisaa', 19)

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Al Baqarah, 216)


p/s: maap peggunaan aku bagi yang lebih senior ye...:))

tengokkk!!! awak da buat saya menangis T,T

ok fine!!! sekarang ak tengah menagis. first coz masalah aku sendirik. yeah!! rasa dye sakett gle. sangat saket. aku tgk fone pon. rase nak baling je fon. yang aku tahu nages.siyes macam bangang nages. mate da macam amoi. tekak da saket. pale dah pening nak meletup. second sebab ak bace blog kawan ak neh. ringkas je tulis dye. tapi tah la. aku dapat rase ape dye rase. serabut sngat. so!!! entry ne khas buat sahabat. sedikit coretan dari seorang sahabat kepada seorang sahabat.....

hobi aku kan...
if aku kat tempat kawan aku. first thing first aku akan MENAGIS. memang hobi aku nak menagis kan. kenape?? aku neh lembik org dye. so, ble aku nages all the negative feel n though also get away with my tears. ble aku berenti nages, i will look more stronger like everybody thinks bout me. yeah. i admit that everyone thinks i'm a strong gurl inside in fact only me n Allah know who i am.

jom kawen!!
kalau tanye aku la kan. aku nak kawen nak anak tapi bukan sekarang. sebab apa?? aku ada matlamat. aku tahu apa yang aku nak. belajar sampai ijazah dulu. then aku baru nak fikir. first thing first. lagi pon ku bukan darurat or sampai tahap wajib kawen kan. so!! aku boleh delay la kan mende tu kan. boleh x pas je konvo nak kawen?? gila gatal ar ko an. bukan gatal. tapi fikir masa depan. siyes aku cakap. tanya hati anda. adakah ini masa yang sesuai??

senang je kan...
kalau suh kawen nak je sume orangkan. kalau bagi tanggungjawab. kau nak?? kalau tanak tanggungjawab x yah gatal2 nak kawen. engat kawen itu just kawen je?? sila tampo diri sendiri kalau ingat masih x sedo diri lagi. sebuah perkahwinan itu datang dengan tanggungjawab. x mampu x payah. kalau mampu silakan. kau bukan hidup sensorang. idop berdua lah, kang masok dua tiga empat caner? sebuah tanggungjawab perlukan pengorbanan dan pengorbanan menjanjikan pahala...so think about it ok...

dialah pemilik hatiku...
kadang2 jodoh nie datang tanpa diduga. tengah sedap2 meloncat2 macam kanak2 riang tibe2 ade orang masok minag kan. fuhhh!!! mau gila pk kan. nak2 time kite x pk nak kawen kan. beela penah cakap kat aku " setiap perkara yang berlaku dalam hidup kadang2 Allah bagi kita peluang untuk memilih. kadang itu adalah nikmat dan kadang itu adalah hanyalah dugaan".  jadi sahabat, fikir2 kanlah. adakah perkara itu nikmat ataupun dugaan untuk menguji iman mu. jangan bersedih kerana setiap itu menjanjikan ganjaran. tanyalah pemilik hati mu yang mutlak...

bukan menolak jodoh yang baik...
fikirlah baik2 sahabat. doa dan tawakkal senjata kamu. u know urself better than me rite. so x kan aku yang nak decide keputusan idop kau pulakkan. terima kalau itu yang terbaik. tolak kalau itu yang terbaik jugak. setiap keputusan ada risiko yang dipilih. wahtever it is...i'm always there for u...ececyhhh


konklusi...
aku rase statement aku dah macam ke arah "janganlah kawen sahabat". haha. entah apa yang aku fikir itu yang aku taip. mungkin itu dah pendirian aku kot. hahaha. tp the truth is, ak harap ko x kawen lagi sbnrya. bukan apa, aku rase ko ade masa depan yang cerah. teruskan pelajaran. bukan aku nak suruh kau tolak jodoh yang baik tetapi risiko untuk teruskan pelajran semasa berkahwin semakin susah. lainlah kalau kuat semagatkan. that the best advice from me....

p/s: ayat aku macam kurang ajarkan...hehe...well that me :))

baru tahu kan apa ertinya kan....

salam semua. ade jugak stalker blog smapah aku ne dok tanye. asal x update blog aku ne. layan jugak ye korang dengan mulut aku ne. muahahaha. ok fine!! aku nak update neh. berkobar kat CAIS neh. kat library org blaja ko gi update blog tu pesal?? lately aku sibuk, seriyes ku madah. kamek sik bulak. (testing cakap sarawak..hahaha). biasalah kan budak baru nak masok blaja semule kan...hahaha

~ aku nak cakap, universiti n matrik is diffrent!! 200 persen len. huahuaa...kuat kau tipo ye (sila tampo diri sendiri). these are the word yg aku selalu dengar kat universiti.....

*there no wrong or right in universiti...
mentang2 ISA da mansuhkan. engat sesuka atay boleh cakap. AUKU masih ada lagi tahu??. hahaha. the point is, jngn takut nak suarakan pendapat. bagi aku yang belajar sains soSIAL neh, lagi lah perlu berani. aku kena bercakap dengan org, study people behavior, law n everthing. aku kena lantang dalam bercakap. dan wajiblah ada bukti yang kukuh. poeple are diffrent so accept the diffrent..


*this is money matter...
SAY WHAT!!!!....yeah that rite. kat matrik ade elaun. x yah sibok ngat. btw dompet mak ayah berkepuk2 lg (sila tampo diri sendiri sebab satement yg riak gila). here in universiti, jimat!!! PTPTN x masok lagi. status permohona BELUM DIPEROSES lagi pon. managing own money. nak mintak mak ayah, cukuplah duet beribu2 mase nak anta aku kat sini. tiket flight lagi. it's enough for me okay....aihhhh....sabo je la kan...


*peluang perlu di cari...x datang sendiri...
x payah nak harap pembesar suara nak nak umum sebarang aktiviti. kau da besar. x payah nak bergantung kt org sngtlah kan. everthing in notice board. lalu n bace. sekejap je kot. tapi bagi aku yang x lalu kat notice board ne guane? pandai2 ko lah nak idop kan. ak ckp betul, bnyk kot aktiviti kat universiti neh, it's ourself. nak ke x nak. nak pilih yang mana. jgn cakap tadok aktiviti lah kan. aku tampo laju2 kang. tapi aku nak buat apa ye?? huahuahua...mood nak berpesatuan x datang lagi...(alasan nak cakp MALAS sbnrye)

*x yah nak bertengking2 n memekak...
well ak agak suprise, Minggu Aluan Pelajar (MAP). tak seperti mggu orentasi yang lain. biasanya fasi akan memekik suruh cepat. bla...bla...bla...brainwash segala. tapi kat universiti lain. we treated as adult. kau nak buat apa2 buat. tak nak sudah. x yah di pekik2 di marah2 macam budak2. well, aku nak cakap yg kami da besar dan taraf orang dewasa. x perlu di marah2 fasi segala. semua pada di sendiri. fasi hanya membantu yang patut. anda bantu diri sendiri...

p/s: gila sayang kot kat Laisoin Officer (LO) BRC!!! syang gile!!! baik giler!! sporting giler!!! (bnyk nye gile kau kan)....hahaha...ur the best LO ^,^


*berdikari dan berdiri atas kaki sendiri...
ramai cakap akan culture shock bila masuk universiti. aku dah rasa masa kat matrik. gila lama nak adapt tuh. mau dua bulan nak adapt kan.tapi alhamdulillah aku ley adapt kat sini. nak bersoSIAL ke ape tu kau punye pasal. this matter ourself. jati diri n prinsip yang dipegang so better tanye diri sendiri. okehh?? apa niat ko kat sini?? kalau da mmg belajar tadok nye nak nak bershopping n enjoy sngt. jaga diri sendiri okeh....engat mak ayah...engat tuhan....engat matlamat hidup...


*Hari Malaysia...
entah kenapa bila kat sini baru aku rasa apa ertinya hari malaysia neh. 16 sept every year macam tiket khas nak bagon labat kan. bila da ada kat sini. aku belajar kalau tadek la pristiwa neh mesty aku x tercampak smpi kat sini. well now, i'm bless so much. kitak sik boleh madah sarawak??? sok boleh kan...huahaua...this i will learn. so many thing. god give us what the best for us not what we want....:)

kasut masa MAP....da ternganga dah...buang saja...:(

khas buat ude...aku dah beli penambat lappy neh...puas aty??

kau ada?? kachak kan...hahaha

macam kat oversea...gila kamera kan :P


satu soalan untuk anda...

~soalan yang ditanyakan untyuk aku nie dah ditanya di matrikulasi lagi. mase tu ada Festival Nur Islam(FNI). perwakilan pelajar matrik ada lah bagi borang yang bertanyakan soalan yang sama. aku terkebil2 nak jawab soalan tu.last2 aku tolak tepi.aku fikir tapi x tertulis la pulak. masuk kelas matematik. cikgu firdaus tertengok kertas soalan itu. dia tanya kenapa aku x buat. aku gelak2 je. pastu dye cakap. "awak kena buat jugak lepas tu hantar atas meja saya esok petang sebelum pukul 4. kalau awak hantar yang ini x payah dah buat assigment bab 2 smapi bab 6. kire ini jadi assigmnet awak. saya baca konfem saya bg markah penuh". konfem aku teros jawab soalan tuh. huahua. tapi aku x jawab betol2 pon. ku banyak kelentong =,=". bagos kan dapat lecture matematik yang BAIK!!!

Apa yang korang nak capai dalam masa 10 tahun lagi?

~bila 10 tahun akan datang umur aku dah 29 tahun. masa tu da 2021.(insyaAllah, jika di pnjangkan umur). pertama-tamanya, aku mahu jadi seorang yang lebih baik inside n outside. tapi yang paling penting hati aku. aku nak kasi ubat, injection sikit. ubat pelali supaya kebal dan lali dengan dugaan hidup. kasi vaksin supaya x dihinggapi penyakit mazmumah. dan juga balut hati aku dengan keyakinan yanh mantap.

~keduanya, aku nak jadi seorang anak yg terbaik. now, i'm not gud enough. this is hard. very hard. i cried so many times bcoz of this.  i try and keep trying. but i'm not gud enough coz i know i can be better. this is problem with my heart.

~ketiganya, aku nak KAWEN!!!.  hahaha. bunyik macam gatal sngt aku kan. tapi beritahu aku, perempuan sejati mana yang tak nak kawen??. opkos aku nka kawen. tapi itu dtang dengan tanggungjawab. so be responsible la kan. bab jodoh aku kasi kat ALLAH, sesape pon buleyh kalo da jodoh. yang penting aku yang MENJADI yang terbaik sebelum MENCARI yang terbaik.

~keempat, aku nak balaja bahasa arab. kerana aku nak lebih paham. bkn stakat bace je. tapi alhamdulillah kat UNIMAS ne aku ley amik bahasa arab sebagai bahasa ketiga. aku da bley blaja la neh. hehehe. pasni kena blaja bahasa arab neh!!! kena berusaha!!!

~kelima, harta. harta akhirat dan dunia. harta dunia yang sedanya saja. kalau murah rezeki aku mungkin di beri peluang untuk berbuat baik. cuma aku harap aku masih tidak lupa diri bila sudah senang.


*saya x tipooo ok yang atas ne, yang kat cikgu tu aku tipo...hehe...sori cikgu ok ^,^







~ x rugi blaja jaoh bila kita pandai bawa diri, lagu ini buat anda semua!!! saya suka lagu ini. siap hafal lagi!!!...:))

laYAn laGU bLuess....






~gila dengan minggu orentasi!!!!





harapan setinggi bukit KMPh...

~slemat pagi semua!! aku bila dah mlm aku x reti nak tido. siang pulak laju je nak tido. mmg kitaran biologi bdn aku dah kucar kacir!!!. selamat hari raya!! org len dok sibok update sal raye. aku nok bebel sal mende len plak kan. suke aty la. hahaha. selamat masok universiti!!!. huahua. da kena blaja smule. otak da beku mau kat 6 bulan. huahua. meh aku bebel sal masok universiti neh....

Hikayat Ana Jannah,,,
check ngan UPU



check ngan UNIMAS


menentang persepsi manusia...

~first, sarawak!! mak aih jaoh tuh ko gi. meh aku buat statement bajet koll aku " aku memang mintak kos tuh tapi aku x mintak universiti itu" puas aty??. aku terima itu sebagai rezeki aku. jaoh mmg jaoh. tapi aku dah terima. pasti ada hikmah. aku dah bersyukur coz ak dapat bidang sains sosial. ak memang mintak sngat bidang itu. boleh tak jgn tanye dah??.

~second, kat matrik amik sains hayat asal amik kos gini plak??. yeah aku dah bergelumag dengan segala biologi kimia segala dari form 4. amik sians tulen tuh. dowh, org cakap aku pandai weh amik aliran macam tuh. result x gempak mane pon kan, kat matrik ak amik sains hayat. kat universit?? aku amik sains sosial. menyimpang 360 darjah tuh dari kos aku sblm neh. yeah mmg betol. hidup kat matrik mengajar aku kenali diri sendiri. aku dah tahu apa minat aku yg sebenrya. rakan bnyk membantu. dan ini yang aku pilih.

~third, org tanye ape kerja kalo amik kos neh? mungkin kos neh x pemes cam cha yg amik parmasi, x femes cam ram,pia, azwan yg amik medik, x femes cam org ain. kemonlah, setiap org ada bidang masing2. dan aku bukan bidang biologi lagi dah. rezeki ada dimana2 kalau kita berusaha. dan aku sedang berusaha tapi dngan cara aku, dengan bantuan rakan, nasihat mak ayah.

harapan setinggi bukit KMPh...

~aku dah x alami culture shock cam matrik dulu. kalo jadi pon ak arap still ley adapt with enviroment.
~aku x alami worse ever minggu orentasi. bagi aku adat lah kena marah walaupon salah sikit je, kne brainwash smpi 2 3 pagi, kena wat mende ngarut2 sikit. kalo tadek la mende2 gitu bkn mggu orentasi la kan,tapi bila dah kena maki macam kami tade harga diri. itu melampau. aku harap x jadi dah weh.
~aku dah kurangkan tido lam kuliah. aishh, ak tido sejak form 1 lagi. goner a nak berubah ye. doakan aku weyh!!.
~aku dapat kawan yang baik. macam cha yang selalu nasihat aku. macam mama yang selalu bagi contoh yang terbaik uat aku. macam ivy yang gud when deal with stress, macam ram yang brilliant. macam ajeerah yang tabah. macam semua!!
~aku nak jadik sumeone better inside n outside. bkn baju je lawo tapi prangai lawo skit dari momok. tanak!!. kadang aku keciwa dengan mulut aku yang jahat neh. tapi i always wanna be better. plizz pray for me keyh!!
~aku belajar sumething new. tempat baru aku nak belajar nih . aku percaya ada hikmah aku dicampak ke sana. jangan aku bawak balik org sane sudah buat laki. kang berebut nak balik raye kang...erkk?? sabet ke??
~aku nak jadik pemimpin boleyh?? jadi pemimpin untuk diri sendiri boleh?? ak tahu petensi aku. nak bergiat aktif dalam politik?? erkk?? x la..mungkin aku nak dakwah. sumething gud for my iman.