ini cerita semalam....

~yeah!! hari first puasa. sonok ke?? biasa2 je. tapi azam ramadhan?? simpan sensorang. hanya aku dan DIA je taw. x best la rahsia bagitau orgkan. theee XD

Back To Topik!!!
~semalam..iatitu 31 julai 2011, bertempat di Megamall Kuantan. manusia2 ini iaitu jannah,dayah.tirah n ame (sian je ame sorang laki..haha). cerita bermula bila haku tggu bas nak kat 2 jam baru nak smpi. rugi betol x bawak buku. memang buang masa la tgk jalan je 2 jam. smapi kat kuantan jumpe dayah kat kompleks sukan. ckp kat pintu gate, sentap aku tgk pompuan pakai purdah. erkkk?? dayah ke. bukan!! rupenye kat gate belakang. ceit!! melantak lu kat Deli kafe tggu datin atirah yg HOT!!! ala datin biasalah lambat kan. muahaha. ame x smpi2 dengan  motornya. korang nampk je aku tudung labuh segala kan. sekali kau aku gelak  memang x engat duani. kan tirah smpi x denga fone aku sendirik bunyik. harhar

Babak Dua....
~yeah itu dia. ame smpi. nak buat ape?? carik kontek len aku dulu. spek ilang kat mane tah. ye ar mate aku beli cam sengget doploh sen je kan dayah. haha. lepas tu kite men bowling ar. harharhar. konon aku bajet best. nak demo kat ame. KONON!! yeah itu dia masok longkang. tape2 warm up dulu(ayat kaver diri sendiri). frust aku, si datin neh buat ayat sentap dye. "aku tanak main lah, dah terer sngat. kang korang kalah. asik aku menag je. nak kasi korang menang pulakkan" mak oi sayang!!! ade gak aku uli2 pipi ko macam tepung gomak kang. harharhar. owh lupe, ame kidal kan. agak pelik sbnrya aku tgk. hehehe. keputusannay. AKU  no satu dari belakang. tahniah2!! hahaha. dayah dok tengah2. ame no satu dari depan. (sila pahamkan ayat ini)..muahaha

Babak Tiga....
~lepas main kita buat apa anak2?? yeah kita melantak lagi. suka nak melantak. aku nak kay ep cey. dayah n tirah mekdi. ame?? mekdi gak. ok!!! fine!!! tensen aku mekdi je. redho =,=''. lepas makan?? kita buat ape anak2. pi kedai buku. hehehe. aku kempunan nak buku Travelog Ramadhan. alang2 nak pose kan. keciwa!! x jumpa. paham x bila kita nak buku tu. kita nak jugak!!. sobsobsob T,T. lepas tu kita solat la. gelak2 je solat campak mane?? haha. mood bertukar bek sekejap. hehe. ala2 ustadzah. muhasabah diri jap. asik gelak je an. bila la nak nages muhasabah diri. kat surau jadik satu kejadian. bek ko tirah n dayah simpan leklok rahsia aku. hahaha

Babak empat..
~si datin atirah ne nak balik dah. pi beli barang2 dapo. ok, geli aku dengo macam ade anak2 tggu kat umah je. hahaha. mungkin ame ilang kejap mase neh. tu yg aku x suke bila pompuan jenajaln ngan laki. kesin kat laki yg kena layan otak pompuan. siyes x syok. x fell x nak bersupink2 ok. ok2 kesian kat ame, jum lepak makan askem. aku beli jagung besa punya.  yg len makan askem . mase neh aku blur, x phm nape si ame n tirah dok gelok2. aku x nmpk tang mane yang kelakar nye. dayah pon pelik. layan. ok, aku x bawak baju kelas. bukan sebab lupe tapi memang sengaja x bawak. sebab?? dayah n tirah taw..heee~

Babak lima...
~suma dah nak balik, tirah blik. ame balik. aku n dayah pi kedai buku kat luar mega. aiseman!! tutop keciwa. konon nak gi kamdar cuci mate tgk kain tibe2 cha plak tepon. suh aku beli syampo dia kat ecm. adoi. demi kawan (cewah ayat tacink uh). aku jalan sensorang pi ecm kau. nak rush bas pulak. bateri dah bunyik2 nak mampos. fine nak carik salon uh satu hal. tingkat 2 sayang oi. saloon SAND name dia cha!!. mase tu muke aku dah tegang bagai dah. saket kaki. jumpe senior junior mase skola. mungkin x rapat tapi at least bertegur sapa. mungkin eksaited jap. haha.. duet aku x cukup. tggu bank in. aku salah bagi no akaun plak kat cha. satu hal atm kat luar. kat dalm rosak. buley dak nak tumbuk2 skrin atm. nak tendang2 kasi ok? sabo je la wei. enset dah mati. ayah aku tepon x ley nak angkat dah. tensen mase neh. ase nak main puzzle2 je ngan enset. baling kat dinding pastu cantumkan. ley??

Babak enam....
~tepon ayah ngan publik. dye nak jemput aku. lega! tapi kena pi mega semula. pasal ape? ak x taw. jenoh!!. otw balik aku nak lintas jalan. ade satu pickup tgh tggu nak masok lorong. muke mmg tegang dah mase tu. tiba2 kat dalam pickup uh ade budak. budak pompuan yang berumur 4 tahon kot. dok mendagu kat cermin pickup pastu dengan gigi yang x cukup sebatang uh sengih kat aku. serius aku tersentap. ikhlas je wei aku tgk. otomatik aku senyum teros. then aku wondering lagi, org tua cepat stress sebab dah x reti nak senyum. ok, aku nak jadik budak2 semula ley?. smpai sane pi solat lu. aku nak cepat solat je ngan baju aku tu. x pakai kain sembahyang dah. bersih ape kan. turun tggu ayah. nasib aku baik. keluar je teros nampak ayah. untung!! adik nak kay ep cey. aku buat ayat eksklusif aku...

aku : adik nak kfc adik kena puasa penuh tahon ne. ley??
adik : boley (nada upin ipin)
aku : separuh hari pn x ley. phm?
adik : tapi angah kena cerita nabi hari2. sebelum tido ok?
aku : boley je

~padahal mlm td aku x cerita pon. ngatok snagt wei. penat gila. mungkin aku dah x taw nak cerita nabi ape. ok x kan nak buat cam cerita 1001 mlm yg boley reka2 je. tang bnyk part aku lupe. adoiii...

Babak tujuh...
~smpi kfc. tgh tgu jumpe seorang mamat neh. aku n cha panggil dia kenagan terindah. indah la sngat. naseb aku reject dia awal2. kalau x keciwa aku sekarang neh. hahaha. ok fine!!! dia buat x kenal aku. dulu siap borak2 pastu amik gambo bagai. x kenal lagi. da la salah amik order.aku neh hipokrit sket. mmg aku senyum je. tapi dalam aty aku, adeii. dah tanak engat kau dah. harharhar (gila keciwa atar aku kan). balik la umah wei pastu...

Teruk sngat ke??
~mase kat ecm aku nek lif. sume laki. aku sorang pompuan. blasah je la. aku nak cepat. malas buat muka takut2. ok mase tu lift senyap je. tade pape. masok 2 gurl neh. ok, mungkin dia seksi sikit kot. tanak describe. aku dok belakang sekali dlm lift. gurl tadi dok depan dekat ngan pintu. kira laki kat tengah2. mamat 2 org dpn aku neh mula lah buat ayat gatal. bunyik2 yg ase nak tampo je mamat uh. biarpon dia bukan buat kat aku. terase jugak kot. tapi mungkin slah gurl tu jugak kot.  aku terbatuk. x sengaja ok. tiba2 mamat tadi pandang aku. aku senyum je la. ok dia terase ke? wondering aku mase neh...

~kat mega aku nak pi solat asar. kuar surau ngan 2 gurl yang pakai purdah. sejuk aty aku kejap. haha. gurl neh jalan depan aku. tiba2 ade laki yang dok kat birai eskaltor dok buat bunyik kat gurl purdah. dok bagi2 salam la. ok fine, aku mmg wondering la wei. seksi kena, x seksi pon kena. nasib aku x kena la kan. kalau x mmg makan penampo aku la kan. hahaha

*entry x bergambo sebab csl cukyp syarat aku tadok kamere. yg len pon x bergambo.

p/s: elly ko memag nak suruh aku tulis baik2 pasal ko kan...hehehehe...jangan harap :P

serabai dan sakai....

bagun pagi rumah kosong. apa jadahnya ari sabtu parents aku keluar?? dengan adik pon hilang. sebat komputer argh. btw, komputer baru lepas format. means "nothing to play"....=,="

Back to topic....
~entah kenapa, bagun pagi aku rase serabai. mimpi tu datang lagi. bukan mimpi yang aku tulih dlm entry sebelum neh. tapi mimpi len. versi len. dah masok kali ke 3 mimpi sama. buley dak nak delete memori semudah kita klik kat komputer pastu carik DELETE. pastu abes. buley??. mimpi neh pasal...pasal..pasal.. x yah bitau la(nmpk sengal kau disitu). dan aku rase mengarot. da nama mimpi kan. boley je jadik pelik2. mimpi kadang2 adalah petanda. aku x pasti lagi yang itu. and for sure. ianya menganggu aku tersangat. ase cam sakai je tarik2 rambot nak lupekan. macam org ori taw dak??

Sakai....
~semalam aku sms sumeone email aku. urusan flight nak pi sarwak. aku rase betul da no tu. buley dia tanye awak ne sape. aku da cuak dah takot salah org. last2 mmg betol org dia. woi!! nak main2 ke??. ko da buat poyo ngan aku. hambik kau sekali. x main ar awak saya dah. main aku kau la plak. nak sngat poyo kan. bila orang cakap baik2 dengan aku aku balas baik lah. selagi ko x poyo2 dengan aku, aku ok je. bila kau da buat aku cuak macam tu. mmg kaw2 ar ko nak dengan aku. tahap mulut aku leser membunuh kau taw. makan dalam ar dohh....tapi x pe, kes uh aku ley lupekan sbb ko da bnyk tolong haku...harharhar....:P


aku sayang dia...awak??

hujan beserta ribut yang semakin menjadi2. jangn banjir sudahlah. mesty pacat pun semakin berkampung kat umah aku. btw, mmg umah aku banyak pacat pon sbrnya, baselah umah kat ladang. x heranlah aku kene gigit pacat. kene supply senjata ubat gigi bnyak2 ar neh.

Back To Topik!!!
~lama dah aku nak tulis entry ne. mungkin ini masanya kot. huahuahua. ada one of my junior tepon aku. junior yang aku pernah sayang sngat2. terlalu syang. girls ok. (aku nak kawen ngan laki ok). aku dengan dia sngat kontra. dia ayu sikit. aku ganas. tapi dia panas baran sikit. aku je tahan perangai dia. entah macm ada satu rasa sngat memamhami. sharing so many thing.muda 2 tahun dari aku. means dia spm tahun nie. one of my roomate mase kat shaks dulu.

mimpi itu bertandang...
~dan ada stu hari dalam bulan ramadhan masa aku form 5. masa tu cuti wekend so, balik rumahlah kan. aku mimpi yang junoir aku meniggal. siap aku mengigau menagis lagi. aku tersedar ade air mata kat pipi. aku sahur. memang x lalu makan. aku solat sementar tunggu subuh. masa tu aku menagis terok. sebab aku boleh rasa dia memang dah takde. dan2 tu jugak aku tepon umah dia. lantak ar kul 4 5 pagi kan.dengar dia angkat teros aku lega. means dia sihat walafiat lagi la.

mimpi iu mengajar...
~dalam mimpi itu aku menagis bila aku tahu junior aku tiada. aku menjerit sekali ala2 dalam drama tu "Kau sngat kejam, Tuhan".tataw la camna aku ley cakap camtu. mungkin sangat terkesan mimpi itu kot. last2 terjaga. masa aku solat tu. aku dudk atas sejadah. aku cakap sendirian. meninitik aku menagis bila bermonolog sendirian.

 "ampunkan aku Ya Allah, kiranya mimpi itu datang aku sangat terkesan. ampunkan aku kerana berkata begitu. ampunkan aku kerana aku hanya hambaMu yang lemah dan selalu khilaf. mimpi itu membuatkan aku berfikir Ya Allah. Kau tak kejam. In fact satu hari nanti aku pasti akan rasa kehilangan. kerana semua menda kat dunia ini hanya pinjaman. semua milik Kau. Kau berhak untuk ambilnya bila2 masa. Kau mengajar aku Ya Allah, halus caraMu. Aku tahu aku patut sayang seseorang itu hanya keranaMu. Bila aku hilang seseoarng itu aku tidak hilang arah. tatkala aku melalui saat itu, Kau tabhkan hati aku. pujuklah hati aku dengan 
CintaMu. kerana aku tahu hanya Kau yang kekal dan seharusnya Kau yang aku sepatutnya cintai".

As time past...
~aku makin membesar(ayat dewan bahasa dan pustaqak tuuu!). umur aku dipanjangkan Allah. aku ke matrik. aku jumpa seorang lagi kawan. aku hadapi situasi yang sama. tak sama dengan yang dulu. yang koya sikit otak, aku pon lebih kurang je. nampak seperti seorang yang tabah tapi hanya pada aku dicerita masalah. hanya depan aku dia menagis. aku ajar  hati aku seperti dahulu. sayangi seseorang kerana Allah. tatkala nak spm. adik naqiuddin kena operate jantung. aku stress. aku sayang adik. tapi aku tabhkan jua. semua milik Nya.

Pelajaran hidup..
~mungkin aku hanya hadapi perkara seperti ini dengan sahabat perempuan dan keluarga. x penah lagi dengan laki. tapi aku sngat berharap. bila aku bertemu dengan seorang lelaki. biarlah rasa seperti ini aku alami. bukan hiperbola cinta itu indah dan bahagia sahaja. aku akui berkata lebih mudah dari melakuknnya. tang nak prktikkan ilmu di dada. mak oii, susah nak!. sakit yang berbaloi sebenarya...

Perhatian!! kepada blogger lelaki...pompuan pon ley gak sbnrye...hehehe

berjalan ke nilai. beli beg besar punya!! hangkut satu umah pi sarawak. besday uda. tadek hadiah untuk dikau okie. aku dah sengkek nak pi blaja. wakaka. hobi tido yang menjadi2 dan menggila. baju raya yang x berjahit. malas nya aku.....

Back To Topik!!!
~kan aku da siapkan 3 blog. saje nak tgk feedback lawo ke tak. untung badan aku dapat lagi satu blog aku nak jahanmkan. TAPI!!!! yg neh pemilik dye laki. erkk?? aku slalu wat yang pompuan je. so haruslah aku wat yang girly2 geli cam ladies gitu kan. tapi kalau laki?? nak gak ker bunga2 segala, lap2 neh. owhh tidak!!

korang rase??
~nak wat yang laki punye blog apekah ciri2nya?? kaler dye hijau & biru. shoutbox dye nak sorok cane eyh? ape yang patot ade kat sidebar? header dye guane?? aku ade gak tgk blog jejaka len. ade ide sket2. ade penambah baikan lain?? harharhar (sje nak tepek gelak cik aya kat sini lagi..). thanks segala pendapat korang. meh saya banje lolipop (dalam mimpi je..muahaha)

pilih mana korang nak...muahaha :P


~x ley nak bebel panjang2. adik naqiuddin melalak suh aku potong kuku dye. choiwww lu...:P


hape lah kreatif aku neh...

hangin aku x bek dowh skang neh. layan. start aku bebel bek aku berenti skang ne. kang tadek fulstop susa nak!!

Back to topik!!!
~hape tang mane aku kretif aku x taw la nak. yang pasti aku dah siapkan blog ke 3 aku jahanmkan. cam hape aku wat weh. serius aku wat ikot sedap mata aku je. tp kali ni aku wat pakai minima templet je, lg senang nak edit!!. aku wat mane yang mampu je yang. nak kasi mood berblog korang uh terangsang sket.


ape korang rase?? cantik? buruk?? komen la


mama maziana


~aku harap mama suke ape aku wat. mate kite len. nak2 aku pakai spek. len sket nampk nye. muahaha. tp tang header dye aku suka sngt!!! cntik tgk pompuan uh. cam mama gak!!. siyes mama neh ayu. cane la ley kawan ngn aku yang jalan bersepah,...bla...bla...bla...cukup. tapi sku masih blur tahap dewa dewi ngan koding2 dye. nape la aku x amik komputer an. harhar(ketawa cik aya).

Nak kasi advice sket neh...
~dayah mintak aku wat header dye. aku suh la carik width header dye. susa nak ckp msg je. nak tepon kayo plak aku weh. bace ye cik dayah ye. nanty kasi taw aku. senag aku nak jahanmkan blog kau plak. muahaha (kejam aku gelak uh)

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Crtl + F , dan cari kod kat bawah ni :

#header-wrapper {
width:750px;
margin:0 auto 10px;
border:1px solid $bordercolor;
}

*yang kaler merah tu la width dye!!!. ha kasi la cepat ye.(padahal header shu pon ko x wat lg kan...muahaha)

entry khas buat cik aya...

~semalam rase cam nak pengsan je. ade pacat dok isap darah aku. tang kat kaki or kat badan aku tak de lah gedik2 nak jerit cam pondan. tapi kat..... kang ade jadi entry x snonoh. dah kenyang bagai kembung dah. tips nak buang pacat ye anak2, amik ubat gigi. selek je sikit. mengiliat2 la jatuh then mati.

Back to topik...
~ku nak tulih mende len. tpi tibe2 cik aya tanye aku kat blog dye an. (yedak aku jannah yg dye kabo...mmg aku ar) nak komen x ley. (sengal x bagi org kutuk kau an...harhar). meh la aku jawab ye sayang. dah la "pakwe" dye tgh nazak!! kalau dah tadek kite carik "pakwe" same nak??

Her Name Is Cik Aya...
~cik aya!! bila kire2 balik aku kenal dia x smpi setahun pon. kat matrik. romate aku punya kawan dan kawan kepada aku punya classmate dan kawan kepada coursemate member aku (sengal doh part neh). tapi tang member laki dye kne pukul ngan selipa ustaz sebab ingat dye tgh dating mmg aku x leh blah ( x suka kalau nak tego cara cam neh). cik aya jgn sedey na, nanty kite melancong ke indon ble ko kat UMS ku kat UNIMAS....harharhar :P (gelak cik aya cam ne ar...bayang)

Tazkirah (lebih dikenali sebagai MEMBEBEL...)
~x salah banyak menagis cik aya. aku pon suka sngat menagis. poyo2 dan sengal2 aku pon, sape taw aku suka nages. ko mmg taw aku suke nages. hari2 ko hadap muke aku dulu. nak jumpe cha, tibe2 bengkak mate kan. ko x banyk tanye ngat pon. sebab ko kenal aku kan. ko ade rase gak sedih. ko tu normal lagi kot dari pengamatan aku. tapi macam cha ckp "sedih x semenstinya nages". tapi kadang2 nages tu perlu untuk mngurangkan rasa yang terbeban...

PEOPLE CRY NOT BECAUSE THEY WEAK BUT THEY CRY BECAUSE THEY TIRED BEING STRONG

~mungkin ko tanak nages sebab masih lagi tabah. dan bangga lah sekiranya ko mmg x menagis hingga masalah tu selesai. tapi x salah pun bila dah menagis. air mata jadik penguat. tapi x yah ar jadik sememe sikit2 mende kecik nak nages. tu gedik! ko pon nyampah kan. harhar (ketawa cik aya lagi). 

Praktis Menangis!!!

Sabda beliau juga, "Tujuh golongan yang akan mendapat naungan dari Allah Swt. pada hari tidak ada naungan kecuali naungan-Nya, diantara mereka itu adalah; seorang laki-laki yang mengingat Allah Swt. dikala sendiri kemudian mengalir deraslah air matanya." (Muttafaq `Alaihi)
Abu Bakar r.a dikenal sebagai seorang sahabat al-bakka`yaitu orang yang sering menangis. Aisyah r.a berkata,"Sesungguhnya Abu Bakar adalah laki-laki yang hatinya lembut, apabila ia membaca al-Qur`an ia selalu menangis."
Dari Abu Umamah Shuday bin `Ajlan al-Bahiliy r.a Nabi Saw. bersabda, "Tidak ada sesuatu yang lebih dicintai Allah dari dua tetesan. Beliau menyebutkan, satu diantaranya adalah tetesan air mata yang keluar karena takut pada Allah Swt." (H.R Tirmidzi)

~setiap amalan berdasarkan niat. nak menagis x salah tapi untuk apa ia ditangisi. bukan mengeluh kerana beratnya ujian tetapi kerana diminta kuatnya iman menghadapi ujian.

p/s : aku harap ko jumpe laki yang ada NUR di wajahnya yg kasi ajo cara release all ur tension,filing and talk...muahaha (gelak jahat aku..sila bayangkan muka aku yang sengal okie)




kamek sayang kitak...

~dowhh nampak x sengalnya aku nak cakap sarawak? borang pon x isi lagi dah berangan nak cakap luar kan. muahaha. baru siap isi satu borang. lagi 19 borang menunggu untuk aku conteng. nanti aku citer pasal upu la.

Back to topik!!



~malas aku nak cakap banyak. korang dah paham kan gamba uh maksud dye ape? muahaha. gila ayat bongkak,takjub, ujub gila kau. aku pon sekodeng2 ar sape kah yang bertuah itu?? (bertuah la sangat kalau follow blog kau an =,=")









~si cantik manis. aku si huduh masam okeh. muahaha. blog syuhadah baru lagi. blog lama dia da maslah dunia. (ehh, pandai ko nak komen n review blog org kan). korang layan2 la blog dye. sama umur dengan saya tu 19 taon okeh. bukan 91 taon (nmpk muke ko berkedut bagai). tapi an dye neh macam akak diana. one of my faveberet blogger.



~kalau orang lain bagi award segala an. entah la. yg ak kasik neh award ker?? errkkk. entoh la ambe (selok ckp ganu plok). tapi lagu neh buat awak syuhadah!!! lagu neh saya rasa chomel buat awak yang baru lepas kecewa. jgn sedey2 ye yang. muahaha :)

p/s: sori saya amik gamba n print screen header blog awak tanpa kebenaran. nanty saya remove ye kalau awak nak....thee XD


~gelak guling2~

~apakah perasaan anda bila ada 20 keping borang yang perlu di isi dan setiap satunya beranak-pinak segala? seronokkk kan. macam kena buat mota geografi masa form 3 kan. sabo je la demi ku sambung belajar. tanak kawen lg nak oii!!

back to topik!!
~bila dah tensen2 ak nak cakap dengan sumeone lah. siapa?? pakwe akuh la. muahaha. jadah sejak bila aku ade pakwe kan. aku tepon shue ar. boley abis kredit kat shue semata2 nak ckp mende x pekdah yg aku tensen? muahaha. entah dia boley tadah cite aku kot. kire ok ckp ngan shue. tekanan kau, asik dok umah ckp ngan dinding lagi terok weyh.

aku
shue

ko tengah tenet ker??

ha'ah. asal??

ko bukak google map ko taip from CHINA to TAIWAN ko tgk NO.48. kalau ko gelak ko kasi taw ak weyh.

tenet tgh ciput ar. jap lg ak tgk eyh

5 MINIT KEMUDIAN....

gila!!! berenag la sensorang kat LAUTAN PASIFIK uh...kontrol gelak weh..muahahaha

Haha, lawak kan..kakak ak kate x smpt brnang da kne mkn ikan jos..haha!!


Korang tgk la sndri...!!



perfectionist...

~serius otak akuh blank yg teramat. penat sesangat dah otak. tiba2 aku dapt kerja baru. modify blog org lain. mula2 aku buat kerja amal je. nak tolong kawan yang blur bab koding2 neh. nak bagi bebudak uh ade mood berblog cam akuh yang selok ni.tiba2 dapt lain tempahan dari kawan lain. tape2 kita bantu bagi mana yg boleh. agak2 cukup bulan aku ley wat nuffang x?? muahaha

back to topik....
~aku nie ada stu penyakit. iaitu cerewet yang x bertempat. perghhhh. kadang aku pon sengal jugak ngan perangai aku. org lain lagi la sengala segala kan

SITUASI 1....
~aku lipat2 baju dalam almari. al-maklumlah perempuan banyak baju kurung nya. kat umah pon pakai baju kurung kot. punyalah muslimah aku neh. muahaha. baju kurung je dalam 35 kot. cerewet x cerewet nya aku. sume hanger mesty kaler same iaitu biru. WAJIB!!. lepastu baju mesty susun ikot kaler. mula2 itam pastu merah pastu biru pastu ijau pastu kuning pastu pink pastu putih. GILA!!. akak aku pon da malas nak amik baju sebab kalau bersepah aku akan marah.

SITUASI 2...
~bertapa pantangnya aku bila adik aku naqiuddin sepahkan baju dia. PANTANG!!. letak la baju merate memang mulut aku berbunyi. sekali aku bunyi tadek nya fulstop. sume nya koma kalau. smpai naqiuddin ckp "ala!, angah asik bebel je. boleh x jangan bebel sekejap. kepala adik dah pening". FINE!! angah tanak masak kat umah lagi kang.(sengal nak merajok)

SITUASI 3...
~dapur umah aku dah macam kawasan larangan. sebab tu tempat aku je. dari sekecik2 bunga cengkih sampai sebesar2 daging aku taw mana letaknya. sangat pantang bila orang lain masak tinggal camtu je dapur x di bersihkan semula. tu pasal kadang aku nak marah bila uda or alaong masak suka tinggal camtu je. lepas makan konfem korang dah malas nak kemas sebab perot dah penohkan.

SITUASI 4...
~aku ada satu habit iaitu suka cium baju bila nak melipat baju. entah seronok kot bau baju baru basuh. muahaha. bukan apa aku taw sngat spesis keluarga aku yang x reti nak beza baju kotor n baju bersih. sape yang tegok aku mmg pelik ar. lagi kalau baju uh letak soflan segala kan. WANGI!!(serius kau mmg jakun)

SITUASI 5...
~ada sekali tu kena buat assigment english, kena buat survey any folio setebal 50 muka surat. gila tu baru isi je x masok references segala. dah nama cerewetkan. reseaches tu sume wat sama2 tang taip uh aku sorang. setiap huruf n spelling error aku kerjakan. member yang lain aku suh buat draf dengan tangan je. tang taip aku sorng weh. bnyk tangan jadik lain plak format folio uh. X SUKA!!. pastu masa nak hantar kne reject sebab ayat x best. masak aku kena taip sekali lagi. gagahkan jua. masa hantar second time uh, memang rase nak menjerit. diterima (dugaan betul masa neh)

SITUASI 6...
~aku nak beli purse kat uptown depan terminal kuantan. jalan ngan member. gila semua kedai aku ronda tiada yang berkenan. last ade satu kedai yang terceruk sikit ak tgk sekali imbas je. BERKENAN!!. tension tak tension nya kawan aku dye bina ayat camni "kalaulah tahu kedai ni tadi,napelah x teros direct je ke sini tadi". FINE!! pasni malas nak shopping ngan kawan.





entry khas untuk orang jaoh...

~sape perasan yg blog ak neh cam hampeh??? pelik gak aku sebenarnya. hmmm. biar je la. fb mak aku kne HACKED!. komputer rumah un dah cam hape. tekan sikit kuat tah pape. kasi virus kaw2 punye kau hackers.  karpesky internet 2011 pon tarak guna. entah. kadang2 aku rasa mesty ada rasa seronok dalam aty si hackers tu bila tengok orang sengsara kan.

Back To Topik!!
~org yang jaoh dari aku suma dok tanye. mana aku pegi?? blog dok hupdate. nie dia!!! nak sngat tgk umah baru aku ye. hambikk!! 

rumah baru yg baru dok sementara je kot
~nie rumah staff kat tempat kerja ayah aku. boley la. ade 3 bilik. perabot besa2 x bwk pon. bwk peti ais,tb n mesin basuh je. yg len sume buat sndri. katil n almari buat sendiri okie. kretif x?? chantik weh. tgk luar je. kalau nak tgk dalam datang beraye umah aku (aku raye kat johor taon neh...wakaka)

umah jiran yg masih tardisional
 ~nie budak prktikal dok. ade lam 2 lagi family kay sini. aku tadok kawan sebaya. bohsan....!!

pemadangan dari luar umah


~rumah aku atas bukit. nampak segala accident. keter2 kat bawah uh. pagi2 memang best lah sejukk!! (bajet ko bagon pagi2 taw sejuk dok kan). dekat dengan pusat latihan plkn semuji. hah kau!! ari2 denga bebudak uh dok menjerit. untung2 dpt tgk budak2 neh kawa berjemur segala bagai. take note adik ku acik dapt plkn siri 9/2012. eksiteddd gila kau dya dapat tu....


menagis yang sunyi...

~terjatuh aku menagis kerana ujian. aku bukan menyesal cuma aku pinta kekuatan. air mata sudah kering tetapi luka masih terasa di dalam.

hadits dari Abu Dzar al Ghifari;
Rasulullah SAW bersabda,"Kalau salah seorang diantara kamu sanggup menangis, jangan tahan tangisan itu.Kalau tidak mampu menangis, rasakan didalam hatimu seluruh penderitaan itu.Berusahalah untuk menangis.Karena hati yang keras, dijauhkan dari Allah SWT."

Diriwayatkan olehIbn Jarir dari Abu Dzar al Ghifari;Semua terisak-isak kecuali seorang pemuda di antara mereka.Pemuda itu berkata,"Ya Rasulullah, tidak menangis dari air mataku satu tetes pun.Namun sebetulnya hati saya menangis.Saya ingin menangis tapi tidak keluar tetesan airmata."Lalu Rasulullah SAW bersabda,"Jika orang tak bisa meneteskan air mata tapi hatinya berduka cita, maka bagi dia surga".


http://www.emocutez.com

*tp x bermakna aku kalah


~SeRaBaI~

~lalat dalam otak~

http://www.emocutez.com

timbang berat blog anda...

~interesting to share with u olls. kadang kita bengang sebab blog lambat loading. sebabnya dok tambah widget segala bagai kan. smpai lupe blog jadik berat. readers n follower anda pon malas nak buka blog anda. termasuklah saya. tekan pangkah lagi cepatkan. muahaha.

~saya test mende alah neh tadi hasilnya....jeng3x



~berat dak blog saya?? x sangat kot. x penah dapat komplen lagi lar blog berat ke ape. ade virus ke ape. dapat komplen sebab blog cam PEREMPUAN sangat ade lah. FINE!!! ak perempuan okieee. Harus blog ak chomel cam tuan dye. hahaha..:P


Segmen : Gadget Kesayanganku...

nak tunjukkan support pada one of my fav blogger. huhu. meh join reramai. ckp pasal gadget neh sbnrnye yg paling aku sayang ialah mp4 aku. tapi kne curikk. untunggggg =,="


~hincik muz taw citer kematian enset haku yang dulu. sedey ngat!!! dah!! jangan kenang perkara yang telah tiada. muahaha (mood bertukar normal....fuhhh).

CSL i68....




~yang ini aku baru pakai selama......hmmm. jap nak kire. hah x smpai pon sebulan. haha. kire neh enset urgent buat cukup syarat je ade enset. asal boley bacis2 suda. kira bersyukur ade weyh..muahaha

~haku dapat enset neh setelah dibelanje oleh apih. biarpon 70 hengget je harga kan. makaseh wahai abng haku yang tersayang. (kuat bodek punye adik..ahaksss). ak dah tulih kot pasal enset ini kan...


Spontaneous Thursday #1

airmata dah lama tak mengalir dan hati semakin keras

*UNLIKE THIS!!!

tanya sama hati...

hari yang penat. dah pindah rumah. nanti aku update pasal rumah baru okie. hancur plan nak jahit baju raya. kne jahit langsir pulokk doh. tape2 kite wat slow2 okie. saba na jannah. jangan nak nages pulak. (tiba2 masok pat nie plak kan)

berkisarkan hati...
~pada suatu hari yang indah tetapi telah dirosakkan oleh satu msg oleh sahabatku. (nmpk ngat ko neh bermuke2 kan...hoho)

WEh....ak dah x ok sangat dah neh..(lebih kurang cam ni msg dia)

~sori kawan, masa tu aku busy n penat n serabai n x kuase n tadek mood...huuu~~ tp mlm uh aku call balik. ckp tadek pape. KONON!! skali kau selambak dia kasi msg....

aku : hijau
dia : kuning

Mmg mse ak mcg kau yg  ak x ok tu mmg x ok la.  Mse ari jd tu ak sgt harap die wish but x. So, sblm ari jd uh abes  ak msg die via fb la. Then, die wish. Juz 2 or 3 mcg but the last one ak xreply da. Mse lepas send uh im a lil bit feel stupid n frust wif myself yg xleh thn ego sndri. Thenn...

amboi...frust nonggeng ko ey..then???

Xd la. haha. But the last mcg uh ak x rase cm nk reply da. U know what. Ak rase slame ni ak yg xbole nk lupe die sb ak still arap kitorg can hav a gud tall as a fren. Yela,kn kitorg lost contact sb ak xpuas ati pasal die ngan gurl uh. Tp lepas da tegur balik,ak rase ok cm xd pape yg blaku so dis is the time ak bole lepaskan tn n live without him. N suprisingly ak rase lega. Maybe sb this time ak stop mcg die ngan perasaan yg baek kot. Kalau ak tau lebih baek ak tegor die dr dulu kan. X yah sebok dok engt kat die je. Hah amek kau bapak panjg mcg. U should make my statement ni apart of ur blog tau. Serius wey, tulis la.

haha. okie2 tp bkn masa terdekat kot. sebok gila kot. senag aty ar neh an?

Haha. Ye r. So ak very the hepy now. Tgu jodoh dari ALLAH smpi je. Hehe. Gatal gler. ok la. Nk beradu dlu la. Esok nk keje. Eh lupe bitau ak beli komoik rm3o arini.

~jaga HATI anda~

As A Frend....

TAHNIAH!!!
CONGRATULATION!!!

meh aku kasi adiah untuk kau...:)


Kaunselor Cinta...

~ selalu gak aku neh di lantik jadi kaunselor cinta neh. padahal aku nk berkapel sekali pon x pernah. muahaha. berbalik semula pada kawan aku neh. masa kat matrik dulu. macam tu la dia. nmpak je gelak2 bagai macam orang gila, koya2 mengarut macam hampeh sekali kau. dalam hati ada taman kau!. well, manusia kan. ada taman gak. taman lebah?? erkkk!! bukan taman bunga?? hahaha. normal apa feeling2 semua kan.


Kumbang Dah Ada Bunga Sendiri...

kumbang carik pasangan idop...muahaha

~mungkin kita suka pada seseorang. tetapi orang itu dah suka pada yang lain. kita kecewa. ingatkan kita berdua punyai rasa yang sama tapi tidak. apakan daya cinta tak boleh dipaksa. (cewah!! ayat kau jiwo2 tu)
berkawan sekian lama kan. macam dikongsi. ada org cakap laki dan perempuan tak boleh jadik kawan baik nanty last2 kawin gak. yedak org ckp kan. ada betul juga tapi jodoh siapa tahu kan. kita berhak memilih siapa pasangan hidup tapi Allah tentukan juga akhirnya kan.

Treat Your Heart..
chumelll sngat la bebudak neh...
~rawat hati anda. pujuk semula. jangan hilang kepercayaan pada diri sendiri. lepaskan dengan rela. fulamak!!! (ayat berkarat tu lg...bhahaha). rawatlah hati anda dengan cinta NYA. pasti sembuh. tiada parut. x meningglkan kesan. x yah pakai losen segala nak hilangkan parut. x yah ambil ubat penenag supaya hati tenang.


~moving out~

~short for update!!

~MOVING OUT~
barang2 ni hanya 0.5 persen dari keseluruhan....

bilik yang "cantik". kaki acik yang ponteng keje. tgh tido (berapi aku weii)


saya sangat jeles. teramat....

hari2 yang normal. jaga anak orang. boley men batal2 wuduk ngan abng. siyes cam budak2. 2 3 kali kene amik smula wuduk. sngat tak mached kau. abang wat ayat sedey weh. "nanty angah balik tadok ar nak bergurau ngan aku". FINE!!! ko kawen ar cepat ngan awek kau kan, nak bergurau sangat kan. muahaha

CEMBURU SANGAT!!!
~nak citer pasal buku neh. saya sangat kempunan nak buku neh. boleh siapa2 yang bermurah hati nak belanja saya?? plisss. dah kat setahun ak nak buku neh. sangat berminat nak baca sebab sangat direkomenkan oleh ustaz hasrizal. bagi la. kawan dah dapat. aku?? bila lagi. mungkin aku dah puas carik merate2. spesis aku pulak tak berjalan ke bandar. dok kat umah. jaga anak orang je.



big girls who cry




angin menyapa pipi...
membawa sekali lambaian hijabku...
kekosongan di ruang hati...
ingin ku isi...
tangisan yang kaku...
kebisuan kata2...
biarlah aku...
segenap hati monolog...
komunikasi seribu suara...
tapi satu hati, satu pegangan...





pemakai tudung tegar...

bebudak yang ramai sngat hari ini. ingat petang nak tido. hadap bebudak yg dok panggil aku mek ngah. FINE!!! sume keje  ibu ar neh. ce bagi name molek sket. kejap2 nak susu, kejap dok baloh, kejap berak kencing la. dapat keje baru kau. babysitter. untung!!! =,="

nak cerita pengalaman aku....
~bertukar ustazh sekejap. huu~~ apih kabo aku ley jadik ustazah dah (ye dok mu apih weh). aku bkn sebaik yg ko sangke okeh. huu~~ back to topik. sekaraang dok umah mak angkat. so aku ade lah abng angkat nya. which means apih uh mahram aku tu. nak2 ade ayah angkat. that means papa also mahram aku. nak jadik cerita lagi ibu gak ade jaga anak orang. hok laki uh taksah kabo ar. kat depan uh ade kedai cermin n besi. sah2 bila petang pekerja laki uh datang melepak kat umah ibu. hari2 hadap laki mahram kan...adat la kan.

angkat berangkat....
~aku dapat keluarga angkat bila ibu dok jage aku mase aku kecik tuek lagi. lama gak la. bila ibu pindah terengganu aku dok lekat agi ngan ibu. bila time cuti skola wajib aku gi balik ganu. penah uh ak nages sbb rindu kau. koya la. hahahaha. nak kabo ak ngan apih uh mmg asik dok gadoh je. nak2 aku jenis kasor. mmg gadoh la. nak ckp luka2 gadoh mende base la. ngan kak nor mmg hadap ye bebel dah. muahaha...

bila ada prinsip....
~aku mmg pakai tudung doploh empat jam kat umah ibu neh. kat umah sndiri len la kan. adik kandung aku sndiri kot. hahaha. ak tak bertudung mase tido je. tu pon sebab ade bilik. kalu feel nak tido kat ruang tamu sbb nak tegok movie aku pakai gak. pagi esok x taw la gane rupe tudung uh. hahah. kenapa?? sebab ada mahram la. abng, papa, anak org. bila kita percaya pada suatu prinsip kita akan pegang macam mana sekalipun situasi.

identiti muslimah


sukarkah...
~nak tanye pendapat aku la kan. mula2 memang susah. susah sngat smpai aku menagis. biasalah hobikan menagis tu. wakaka. apa2 nak carik tudung. nak2 kalau doploh empat jam pakai kan. bukan pakai tudung je. kena pakai lengan panjang. seluar panjag. pendek kata tutup aurat sepenuhnya. tang stokin ada kelonggaran. dalam rumah tak pakai. sebab buat kerja rumah. keluar masuk tandas, masuk dapur. tapi kalau kuar aku pakailah. tapi lama2 ianya tak menyusahkan pon. terasa janggal lagi adalah. sebabnya da terbiasa kan.

setiap amalan berdasarkan niat...


otak kena brilliant ma..haha
~bukan nak ckp aku baik sngat po kan. sekadar nak kongsi. aku akan mandi awal pagi. mandi solat subuh. jadi masa tu boleh nak keringkan rambut bagi yang rambut panjang. nak crik timing yang sesuai untuk cuci rambut. sebab kalau pakai tudung masa rambut basah nanty rosak dan berbuah la. payah pulakkan.kalau dah bagon lambat x yah basuh rambut. kang sibuk nak kemas umah la ape la. kalau malam aku mandi petang pastu solat. sementara isyak bolah gak keringkan time uh. tapi mase tu aku sibok nak masak kot. yang penting jangan pakai tudung masa rambut basah.




baju nak kena plih...
~biasanya aku aku akan pakai seluar track je. senag nak kemas umah kau. kalau feel nak jadik bek jap aku pakai kain batik je. tapi susah kot kain batik. wakaka. baju kalau kat umah aku pakai baju lengan pendek  paras siku atau lengan 3 suku then pakai hand sock je. baju jangan nak ketat pakai saiz adik pulakkan, kalau pakai baju lengan panjang payah plak aku nak wat keje. nak2 time basuh pinggan. kalau x pakai yang ade lengan cekak bawah. x serebeh ngat wat keje kan. tudung susah semestinya yang ekspres punya. senag je. sarung kau. takyah nak iron bagaikan. bijak x?? hehehe

tudung ekspres..hahah


bila orang temankan aku sopink....

tadi menteri besar terengganu datang umah. tgk papa (baca: ayah angkat). 1 mei genap 3 tahun papa stroke. tapi alhamdulillah papa semakin ok. tapi ingatan macam budak2 lagi. sekejap je datang umah x sampai 20 minit pon. terkejut kot. sekali rombongan mak ngah MERAH uh. Skuad Penyayang UMNO la katakan. layan orang datang rumahkan. layannn saja...muahahha

macam-macam hal....
~balik ganu neh macam2 barang aku rosak. pas henset sandal aku pulak. sandal yang aku dok heret selame 4 tahun dah tamat riwayat. tadi gi carik ngan apih dan ibu. masalah betol la. dah jumpa yang berkenan tade saiz pulakk!! bengang x bengang nya aku.

spesis aku...
~kasut pompuan sory sket. hadap aku high heals doploh inci nak berjalan. patah riuk tulang aku kang. pakai kasut pompuan nak gi kuliah tu pon terpaksa. berkerja sane sini ngan ke kuliah ngan kasut yang bertumit? what the fatimah? skill aku nak berjalan pakai sandal laki ok. selipa?? x pakai sebab aku sentiasa pakai stokin. ape jadah nak masok ibu jari kat slipa klu pakai stokin kan. nampak x bertapa cerewet nya aku?? sape x nmpak meh aku kasi kanta pembesar...nak???

sopink2...
~dah name aku cerewet kan. pah cerohh nak carik yang berkenan. nak kaki aku saiz 5 kau. carik sandal laki ngan saiz 5. ade?? untung sngat la kalau dapatkan. hantar kaki ke kilang ar biar dapat spesial punye tok aku. aku yang cerewet malas nak susahkan orang. biar aku susahkan diri sendiri. tu yang aku x suka carik barang dengan laki. kalau ngan kawan pompuan pon aku tgk jenis orang. yang x penyabar bek x payah gi biarpon kawan. baik aku beli barang sensorang. senang. x yah hadap muke orang yang bosan ngan perangai aku. annoying yang keterlaluan.... 

cerita tadi....
~penyabar plak kan abng aku ngan perangai aku. muahaha. naseb taste aku ngan apih tu lebih kurang je. last2 tadok saiz. nak kau 5 kedai tawaf. aku tanak ar jalan ngan apih sebab pesen laki dok penyabar sket. hadap aku. last2, tesen x tensen nye aku bedal je stu sandal. harge lapan belas henggit. ibu suh aku beli yang seratus. kauu??? mungkin kualiti dye bagos. again. aku tak suke barang aku dengan duet orang. cukup la ade sandel tu kan. mungkin kalau aku jadik solehah sket ley la tahan 5 bulan. wakakaka. jenis jalan bersepah. nak tahan gane la kan. muahahahh...

nothing much...

tadi gi berjalan. gi rumah orang yang baru bersalin. eksited tgk baby kecik. ase nak anak pulakkk. muahaha. jage budak2 kat umah ibu neh pon da macam nak gila kan. swing mood. penat. macam2. kuar ngan bakal kakak ipar. baik dan senyap. aku ckp seratus patah ye ckp suku je. spesis ak kuat cakap. asal kau baik suda kann...muahaha

tersentuh and feeling2 jap...

apih : mu ok dok neh???
aku : mu engat seronok badan masok angin?? (muke tensen saket dada)
apih : doh mu nak mende??
aku : ko senyap je, tu da cukup membantu phm??
apih : ok...(senyap teross)

15 minit selepas itu...

aku : layan mu jiwang punye lagu orkk...
apih : cakap mu plok...
aku : layan ar saket2 ak neh...
apih : ak bukan ape..ko neh anak orang...bla..bla..bla...

sesi tazkirah kaw 2..

ibu : along gane keje???
aku : tah....(smbil angkat bahu, lidah yg bergulung)
ibu : suke ngat wat gitu, buruk prangai la anak dara neh...
aku : hehehe...hobi..(buat lagi bahu ngan lidah gitu)
ibu : buat la lg, kang ibu cili mulut kang..
aku : oke2...peace dok wat doh...(susa kot nak ubah..=,=")

wanita melayu terakhir...

kak nor : sedap dok nasi air uh??
aku : sedap gilerr!!
kak nor : bakpe suke ngat ckp gile ar??
aku : sebab beshh gile ckp gitu..
kak nor : ckp la gitu, nok kene ceramah ngan apih??
aku : ok2... dok ckp ar gile..
kak nor : taw pon debo ork kne ceramah ngan apih..
aku : tang skali kne hempok ngan ye mati aku...

this explain how much i love themm..:)