untung da ada sayang baru...muahaha


~tulih blog versi laju. nak online time org laki solat jumaat. jap2 lagi abng (bace : abng angkat) aku balik teros haram ak nak hadap blog neh. kejam punye abng. huahua. baju x lipat. perot tgh senggugut. kool.....@_@

beralih kasih...
~kan enset ak mati lemas. so ade la abng aku yg sorang neh bek aty kan. nak banje ak enset baru. hahhh. ini die. harge 70 hengget jer. mmg basic abis. tadok camera. uruf ye kecik2 je. kne pakai spek bg orang tua n da rabon. hahaha. tapi an. ak tgk chumelll sangtt. muahahaha. besa tapak tangan je.




suke sangtt!!!!
~mak (bace : mak angkat) suh ak carik yang canggih sket. biar pokai abng aku. hahaha. sian kot. tapi ak da cukup bersyukur kot. ade henset. nak2 org banje kan. x feel la amik duet org nak beli barang sendiri kan. untung ade abng bek ley ejas2 kan. muahaha. makaseh abng. kehkeh. sekali kene hempok ngan abng baru kau taw klu dye bace entry neh. wakakaka

untung ade abang....
~asal entry jadik entry sal budak tu pulak?? hahaha. nak citr tang aku bengang ngan bang neg pas beli enset neh...

tempat : dalam kete...around KT
masa : 9.oo malam lebih kot...(kete tadok jam)
watak : aku dan abng...

abng : alim mu ork....solehah betoll kau..
aku : bakpe mu carrot ne ar???
abng : sejuk ye ak dok ngan mu...
aku : kuat mu ngayat pompuan orkk?
abng : ye ar....(tibe ye tutop air cond kete)
aku : asal tutop air cond??
abng : ye ar mu bek ngat tadok dose..tayah pakai air cond..(tibe2 ye merokok)
aku : FINEEE!!!!!...

~nak merokok ckp ar nak merokok..senag kot ak nak phm~

Nur Nadia Musa
  • wahai sahabat

    aku lupe nk bg ucapan . keh3
    akhirnye aku mmg tak wish befday ko langsung kan? hihihihi
    okay okay lets start

    NUR SAIDATUL JANNAH bt MUHAMAD
    semoge sepeningkatan usiamu mnjadi kan kematangan mu juga bertambah. ecewaaah
    semoge ketembaman pipimu smakin susut.agaga guraw
    wei jannah.terimakasihtakterhingga sbb jadi kawan baik aku.
    seriously aku suke dpt jd kawan ko.
    maafkan salah silap aku.halalkan makan minum aku.
    maafkan kekerasan kepala aku.doakan kejayaan aku.
    jaannaaahhh.smoga ko dapat jd orang begune tuk bangse agame dan negare.hihik.jangan cepat ptus asa.
    jangan cepat menangis.patut ke utk slalu menangis?tak.
    kadang2 nangis itu perlu tp jangan selalu.
    nanti makan diri sndiri. :P
    lastly, smoga ko dan family,sntiasa d dlam rahmat ALLAH.ameen

    disini aku sertakan pantun:

    ada lagu baru tajuknye ahmad,
    die cakap ahmad tu lelaki hebat,
    wahai nur saidatul jannah bt muhamad,
    aku sayang kau ketat2 macam bju fasha sendat.

    hihihihi :D
    SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN KE 19.
    HAPPY belated BIRTHDAY n SWEET 19 ♥

    muaaaaaaaaaaaahhhhxxx3 :*

    kroOoh krOooh~

~ko tayah tulih bnyak ar cik nadia eyhh. ak bace neh pon da melalak sakan ko taw!!
~baru bace tadi kat facebokk, da kat 5 ari kot x bukak asik dok layan blog je an..

selamattt dahhh...wuuu~~

kacauu daun tol la. pagi tadi lepas aku sarapan kemas2 dapur. spesis tukang masak pulak jenis sudah masak tinggal. aku pula pantang tengok kotor2 neh. kerja aku pulak bersihkan segala kuali. mungkin tukang masak sudah malas nak bersihkan..(susah sangat kot). lepas tu aku nak update blog. tetibe je ak tengok kain x berjemur lagi. kak nor basuh semalam kot. pikir2. tutop lappy. jemor baju kang ujan. padahal mase tu da malas gile kau. nak sambung. budak2 kecik nak lappy gak. sorokkk!!! da x ley nak tulih pagi. ak tulihh la petang. balikkk sudaaa bebudak...
sad ending...
my sayang!!!!

~handset aku!!! masokk jamban. wuuu~~~.biar la x canggih mana pon kan. tapi enset tu la nyawa aku. kat situ aku letak sume no fone(spesis x kuat memori) besday member2 aku (aku neh da susa gile nak engat besday org). list aku kene wat esok (mlm sebelum tido ak tulih dlm remainder ape ken buat esok dlm fone). amik gambo (tu pasal entry aku skang tadok gambo sndri, sume cilok encik google je) pendek kata sume bende mesty enset tu. huuu~~

canggih manggih....
~aku xperlu enset canggih bagai cam orang lain. cukup untuk keperluan. tepon, msg, reminder, kalendar dan yang penting. sekali ada tepon gunakan untuk kehidupan. penah gak terase nak nak ade canggih2 punye enset tapi guna akal. penting kerr buat masa ni?? apa guna ada iphone kalau stakat  sekolah rendah??? nak berselok2 kat orang lain yang kau ade tepon canggih??? lain kau CEO pakai sebab CEO tu mmg sebok hal kerja..(yang penting niat kot, sendiri mau engat). hal kau beli ngan duet sndri tak kisah aku. tapi tanya diri sendiri....

keperluan atau kehendak

untung la sangatt!!!
~aku da la kat umah orang. naseb ade enset lebih. PINJAMM!!!! nak beli baru?? tggu aku balik umah lu ar. bru feel beli ngan duet sndri. pilih2 (spesis manusia cerewet gile). yang enset lame pon ayah yang beli. balik umah da ade. aku?? TRIMEEE JE!!. hahaha. aku bukan jenis cermat kot. enset uh da brape kali jatuh berderai??? tu yang masok jamban. asik jatuh kat tanah je an. nak gak skali jatuh dalam air plak an. hambaikkk kauuu!!!!!

nak enset gini ar plak an..muahaha

take note!!!
~kepada member2 aku. sila msg ak smule. no korang smue da ilang. phm??? jadah plak ak nak carik no korang yang banyak gle. sebokk jap mase tgk tepon dlm jamban. huahua.jangan suruh ak cite balek detik2 kematian enset ak. sebokk dada weyh..huu~~~ cite lame jangan di kenag...


selamat pendek umorrr....


22 jun 1992

aritu besday aku. x sempat nak tulih blog. ak gi terengganu-kedah-perlis. gila kau servis baikk punya badan atas bas. seronokk kot. ade org kawen. tolong2. dapat ar duet sket. muahaha. (ikhlass dok ko neh). hahaha. da cukup. ak nak cakap pasal besday ak neh.


BUFDAY GURL....!!!!

~bagi org yang kenal ak. ak spesis yang X RETI nak wish orang or org wish aku. kalau besday member2 rapat ak. tadokk nye ak nok ckp feeling2 slamt ari lahir what so ever. ak wat derkk je. tibe2 ckp" besday ko kerr??" ngan selambe badak je. sape dok kenal ak mmg saket aty ar. bkn ape ak x reti nak feeling2 neh. nages sorang2 ak ley. ngan laki aku je feeling2 neh. muahaha.. 


NAK HADIAH....!!!

~ak tak dapat pape pon sbnrye. hehehe. x kesah pon sbnrye. makin besa, makin besar kotak pemikiran. hari kita dilahirkan bukan hanya pasal hadiah.ley mintak org banje or what so ever. think big. bermakna aku makin besar. tangungjawab makin berat. cabaran makin berliku. fikiran perlu matang. tapi ak dapt adiah kat blogger len. hahah. jahat punye member. tape2. tapi ak hargai. sbb ak pon bkn jenis feeling2 kan. huhuhu. syang ar korang. ekekeke




PENDEK UMORR???

"Selamat Hari Lahir. Semuga panjang umor dan dimurahkan rezeki"

~ayat lazim buat hari lahir seseorang. aku pon dapat. mungkin kita patut tuka sket ayat kan. bukan SEMUGA PANJANG UMOR tapi tuka sket UMOR DA PENDEK. huhuhu. pandai je kan ku tuka2 ayat. haha. tade  la. tp pk. setiap kali kita bernafas setiap kali tu la umor makin pendek. semakin hampir dengam kematian. mungkin masa kita tak tahu. tapi kematian itu hampir. malam ak besday uh ak nagess kot ble pk mende neh. (menagis hobi ak kot)



Segmen : Andai Itu Yang Terbaik...

boleh join disini...sang penyair senja

genap aku bernafas di bumi nian,
suka aku tertawa di awan,
menangis aku dalam kesepian,
menongkah aku kelemasan

aku hanya insan kerdil,
hanya berjuang untuk seketul daging di dada,
hati yang tercalit sedikit iman,
dipanahi gelombang dugaaan.

menjerit perit aku meronta,
jeritan bisu dan kosong,
sepi angin lalu menghembus,
hanya aku dan diriku yang mengerti

dalam tangisku terhadap Mu,
mencari hikmah di sebalik luka,
melakar kembali lukisan iman,
dihimpunkan sejuta harapan

pasrah aku semai,
cinta padaMu aku bajai,
Andai itu yang terbaik buat hamba Mu,
Redhai lah ujian ini buat aku...


cebisan rasa
22 jun 2011
rumahku syurgaku
2.31 am

Wordless Wednesday : My Hobby

Wordless Wednesday = On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

answers.com




short notes...

penat modify belok ak neh... nak tukar width je padahal. sorokkan shoutbox. kasi lawa ruangan komen. lantak a cam pompuan ponn kan.

i tell u bout this cat....


~ak x penah ade kucing okeh. bukan spesis takot kucing. lg ak bantai kuching ad la. tp tah cne kucing neh ley ade kat umah ak. x reti nak jage kuching. tade mkn kuching jadi ape ak makan yg tu kucing makan. x penah mencuri. sbb ayah ak da aja kot. kuching neh bek. x berak merate2. ak ase ade org buang kucing neh kat umah ak. tp ak pon x kesah pon asal kan ko x menyepahkan umah aku...phm???


~suke tido kat bakul baju. neh aku x gemorr neh. suke meleset kat kaki aku. okeyy. itu lumrah kucing kot. time bengang ade mkn penyepak free ak an. tp kesian gak kadang =,=". tp kucing neh jage umah ble ak sorang. al maklom ak sorang okay. pantang ade bunyik len sket. teros mencarik. muke berjaga2 uh. tibe2 plak ak syang kat kucing neh. ak x taw nak kasi nama pe. huahuahua.


~baru abis bertugas kat kem sekola. al maklom la RELA kot. okey. fine org x caye. ade haku kesah org caye or x?? hahaha. seronok dan sakit badan. hah kau. keje jadik tukang masak tp yg meronda uh keje RELA laki ar kan. aku telah dilantik sebagai akak misi x bertauliah.tp x de serius kes la. naseb bek kau. segala bagai aktiviti kne pantau padahal ak ase ak budak2 lg. huahua.


what a misreable life....aaaaa!!!!!

aku sangat benci. benci bile takde keje kne buat. x suke melangokkk je kat umah. siyes idop aku kucar-kacirr gle skang. penantian mmg penyeksaan. nak tgu masuk u mmg sekse. nak2 spesis aku yang takde wat keje ape2. erti kata lain ternak lemak je kat umah. 

Plan Aku!!!
sape ley kasi ak mesin jahit stu??? plisss *_*


~hengat nak blaja jahit. hahh kau. cekgu jahit aku plak saket. nak blaja ngan sape??? ngan tailor?? nak sebulan rm300?? tu7 x masok bas, makn, meronggeng lagi. aku blaja kat kemas pon rm5 je sebulan. tmbh bas makan ade la sehari dlm rm10. kire aku jimat da tu taw. tambang bas da rm4++ pergi balik?? makn?? aku bantai je kat pasar tani uh.

Nak Keje??
working from home??

~spesis anak solehah doe. parents x kasi. ikot jer ar. lagi pon kat kampong ne ade pe la sngt keje an. nak keje kat bandar uh sepoloh kali mikir doe. first of all, tazkirah kaw2 kne. hahhh, malas aku layan.

Praktikal Surirumah...!!
bley x ak na basuh kucing ak kat umah?? bengang glerr kot..

~kalu member ak tanye. aku jwb nie ar. ak tgh parktikal surirumah. ape tak nye. aku lah segala2 nya. mak ayah aku jus balek goyang kaki. aku dah masak. umah dah bersih. baju dah basoh (ye la tu kan..). tapikan kalau da hadap sngat keje uh ari2 aku pon da bosan glerr. aku memag spesis kuat bebel mmg mati ar spe dok ngan ak an. siyes x kan x basuh baju ari2?? kaye batol nak bayo letrik n air an. x kan x mop umah ari2 kan. yg ak dok wat ari2. masok n kemes sket2 je la. 2 pon ayah ak pon nak masok sndri kadang2 kan.

Jom Berjalan...!!!

~ble da jadik penggur neh ramai ar sedare ak suh datng umah. nak jadikan ak maid kat umah dyeorg. ak x kesah pon. lg pon ak bejalan kan. muahaha. nak2 member ak suh ak kuar outing. bley dok bayang since ak kuar matrik ak x kuar skali pon ngan member. nagn member skola menegah lagi pah ceroh nak kuar. abes spm x penah nak kuar ngan dye org. kes dye sme. parents x kasi. hadehh.what to do ak pon malas nak bising2 kan. ak taw kebimbingan mereka....what to do??

Blaja kete??
~aku sorang kat umh doe. sape nak anta? again. ak tanye parents dye org wat derkk je. annoying gle. arghh. persetankan yg itu. mungkin dye org da sonok ak jadik maid kat umah. klu ak wat pape umah da x bersih kan. tp paham x penderitaan emosi aku neh?? kejam doe ayat kau.

Nok Wk Gapo??


~koya sleng klate an. muahaha. bagon tido. online2. tido. mandi. mentekedarah. bace buku. men rubik. denga radio. ulang dok rutin sme. nak2 aku spesis skali da tido malas nak bagon. sbb tade keje nak wat. bgon pon nak solat. pas tu tido blek kan. jadual aku da kucar-kacir. tido pon da x ikot timing. mentekedarh je. berebut tenet. siyes ak carik la keje nak wat kat umah. nak masak means aku makan. ble ak makan ak membesar. nak jahit kat umah tade mesin. ak bce buku time malam je. klu siang mmg stu ari aku tido ar.


~budak ak dok jage skang neh....tgh deman neh...kesian =_="



aku da tahu da.....

sape bace entry aku smalam??? angkat tangan!!!...fuu~~ tade pon. hahaha. tape2. aiman x kesah. tp smlama aku sedih sngat. engat x statement aku yg neh??? x engat sila bace ka bawah ye....
~pastu aku nages. terok! knape?? kawan aku sudah meniggal dunia. Ya Allah!! aku menagis kerana bila  masa aku akan pergi?? aku nages kerana aku kehilngan kawan tapi aku yakin dia lebih baik disana. dia sngat baik. terlalu baik. aku harus redha. tapi persoalannya. aku!!! bukan aku takut mati, tapi aku takut bekalan untuk aku bawa mati x cukup. bukan aku syang dunia tapi aku syang iman di dada yg tipis x mampu nak bawa aku ke syurga..
~pas tu aku baring nak tido. cam bse aku bace buku sebelom tido. pah ceroh dok ulang muke surat same. baco tp x paham. last aku denga radio ikm.fm. mase uh ade talk show. tajuk dye pasal KEBIMBANGAN. aku denga je la. tadohh. tertarik dengan ulasan penceramah itu...

 kenapa orang takot mati?? syangkan dunia. itu salah satu sebab. kerana kita tahu kita bersalah. macam budak kecik. bila dia buat salah dia takut nak balik rumah. takut mak marah. sama macam kita. kita takut mati sebab kita tahu kita bersalah. kita da buat ALLAH mrah jadi kita takut nak kembali 

~pastu aku tido. bantal da basah dengan higos, air mate, air lior. fuu~~ pnat!! konklusi, aku memamg takot mati sbb aku  da buat slah. sebab tu aku menangis. selok pulak tu...aku tulis kat fb...

 aku alpa Kau ingatkan,
aku berdosa Kau ampunkan,
aku menagis Kau ada disisi ku,
aku lemah Kau kuatkan aku...

~aku hanya manusia biasa~





♥ para ulama tasawwuf menyatakan,seseorang yg ingin merasai kemanisan iman hendaklah brusaha mengingatkan dua perkara serta mlupakan dua perkara: ♥

INGATLAH 2 PERKARA :
1.kebaikan orang kepada kita.
2.kesalahan kita kepada orang.
......
LUPAKAN 2 PERKARA:
1.kebaikan kita pada orang.
2.kejahatan orang terhadap kita



stu blog lg aku jahanmkan...hahaha

~td aku angin jap. tah hape member aku. tiber nak sensitip an. lantak la kau. aku memang keras aty. dan aku tase aku x bersalah. huahua. ful stop.

~pastu aku nages. terok! knape?? kawan aku sudah meniggal dunia. Ya Allah!! aku menagis kerana bila  masa aku akan pergi?? aku nages kerana aku kehilngan kawan tapi aku yakin dia lebih baik disana. dia sngat baik. terlalu baik. aku harus redha. tapi persoalannya. aku!!! bukan aku takut mati, tapi aku takut bekalan untuk aku bawa mati x cukup. bukan aku syang dunia tapi aku syang iman di dada yg tipis x mampu nak bawa aku ke syurga..

Cerita gila aku....

inilah masterpiece aku yang kedua...muahaha ^_^
~ lepas master piece aku yang pertama siap. ade la plak minah lg sorang wat special request kat aku. suh aku wat blog dye plak. aku buat. muahaha. entah la. layan2 je aku buat neh. da memang aku dok melangok je kat umah. neh menambah keje yg da banyak kan.

~aku wat stu hari dari kul 10 mlm smpi 5 pagi tedo bgn blek kul 8 pagi smbung plak wat smp kul 1.00 petang. gile2 x?? hayat aku wat keje smpi x tido kan. entah aku rase malas nak tnagguh2. hahaha. keje skol lu ley plak bertimbun. pasni da abe plak blog len tggu untuk ak jahanmkan. muahaha. tape2. maintanin je. um layan2 blog kawan ku ini. follow2 la...



parenting...it big deal..!!!

gerammm!!! what to do. aku cube cool down. gi solat. fuh!! mase solat dye buat hal..sabo je la. abes je salam. hahh kau..!! aku gi tutup tb. cabot suis tb. pegi kat dye. amik kau aku bagi sedass kat peha. sape suh nakal. x denga ckp aku kan. hambik kau melalak la satu umah kan. siap mencarut2 lg kat aku. Angah jahat!!. ade aku kesah mase uh?? aku masok bilek sambung bace quran...

abes bce quran..aku plak yang melalak kat sejadah tu. aku pk balik kan. betul ke cara aku?? atau adik aku yang terlalu dimanjakan??tapi ikot aty aku mase tu. aku mmg x penyabar sket. aku hanya nak adik jadi MANUSIA bukan ORANG. kadang2 ak pk, ak nak adik jadi budak baik tapi aku?? x penah nak tunjuk contoh yang baik. kadang2 aku kesal dengan diri sendiri. bagaiman adik aku itulah aku....=_="



aku jage adik aku dari dye kecik lagi. ibu gi smbung blaja. adik lagi biasa dengan aku. bila aku masuk asrama aku da jaoh. da x ley nak observe adik. adik anak bongsu. mmg dye dimanjakan. kadang2 aku nak marah ngan mak aku n pengasuh dye. manjakan kan sngat. ape nak sume bg. rosakla budak tu nanty. sbb aku jadi begini aku penah rasa susah. bila aku besar aku pandai untuk rasional sndiri.


penah tgk cite Nanny 911?? aku suka tgk. pasal parenting. cara menagani anak2 yang nakal. how much i learn to be a mother sbb aku tahu stu hari nanti aku akan jadik ummi gak. aku x nak anak2 aku rasa ape yang aku penah rase dulu. dari segi dunia aku cukup,x kaya sngat, x sampi kebulur. tapi dari satu sudut lain aku rasa kurang sebgai seorang anak. tapi ble aku da besar, aku xnak menda serupa jd kat anak2 aku.

boleh bayang kalau anak anda balik umah dan ckp cmani??


Majulah sukan untuk negara!!!!

waa~~ hadap pulak aku ngan sukan2 ne an. td tgk Piala FA. KELANTAN vs  TERENGGANU. akuuu?? Aku orng PAHANG mix JOHOR okehh. tp untokk nie ak sokong TERENGGANU. sbb, aku da biasa ngan org trggu. parents aku yg ke 2 org sane. ak ckp pon da serupe org sane. tp sedo diri lg ar org PAHANG kan..huahua

Story Begin...(jeng3x)
~ak x brape nak engat ngat arini ade match nie. tibe2 my sis lina msg.
Lina : Hijau
Aku : Pink

Tgk bola mlm ni..Sokong kelantan tau...hee~

Hehe. Tgk2. Tp orang sokong trgganu. Huhu. Tgk sape menang. hehe...

Haha..Wokey! Gomo klate gomo..!!

Amboih dye. Kte tgk spe mng ye. Haha.

GOL!! gomo klate gomo..haha..(mase neh kelntan gol 1)

Haha. Tahniah buat daku. Huhu. Makaseh2..:)..(mse neh da menag trgganu)

X aci! Mng x mmbanggakan.. Hahaha....Sepatutnya klate menag !!

Ye la. Xpe. Org pahm. X pe org mengalah :P

Cheyh.. Xpe2...Sedih nie..:(

Well.. X pe. Sabo2. Sukan x putuskan persahabtan kite =)

Haha. yup! Ukwah fillah abadan abada...:)

haa.. That my dear. lme da x upadate blog eyhh..


~nak gak an kongsikan bersama atok tersyang kan..kehkeh
Atok : Biru
Aku : Kuning

Atok sokong kelnatn or trggu? Bek jwb. Haha

Kelantan...gomo kelantan gomo..haha

Ala! kte trggu. Same ngan lina ar ne. Xpe. Kte tgk sape meng. haha

Kelantan mng..caya la..haha

Eleh. Haha. Xnak ckp tahniah kat cu?

Xnk...hahaha.. ala nasb je ganu mng td..klau x klntan mang la..hahaha

Alah. Xnak ngaku. Xpe. Cu phm. Biar cu mengalah tok :P

Ceh...hahaha

Well!! X gune gado an. Sukan x putuskan p'sahabatn =]

Yup..xkn psl sukan nk putus sahabat..:)



When it's time about sport....
~semangat kesukanan yang tinggi. padahal aku nak bersukan sebulan skali pon susakan. haha. back to topic. x slah nak sokong negeri masing2. Aku PAHANG. Ko MELAKA. Dia JOHOR...whatever. kadang2 smpi menjerit aku tgk bola. hilang sifat2 solehah aku. ahaha. TAPI...yang salah bila. terlalu fanatik. 

Celakah bagi orang yang taksub
~maksud hadis~

~kalau ikot jiwa muda aku. pah cerohhh ak nak gado ngan lina n atok kan. siyess aku bukan jenis penyabar. bukan nak ckp kawan ak uh fanatik kat kelantan x la. tp nak buat contoh je. ak pon x nak la fanatik kat terngganu smpi ilang lina n atokk kan. syang gile2 kot dye org neh kan. hahaha. dan aku sngat kagumi kerasionalan mereka dengan sukan ini. baguss atokk n lina ne. sayang ketat2 kat kamoo..:P


Tidakkah MALAYSIA itu sngat indah..:)

bile jadik pemusnah blog orang lain...

~sekarang mood aku kucar-kacir. sama seperti ait terjun. yg laju meghempas. lepas tu tenag dan laju bila di jeram. Disetiap sujud aku menagis. bak kata cha...jannah. nie spsis manusia menagis 5 kali sehari. serabut sngat..!!

BERTUKARR!!!..(ala2 tarnsfomerss)

~aku dah berjaya..!! merosakkan blog member aku. hangin ape nak suh aku modify blog dye neh. aku engat nak wat ala2 cam ganas sket. alih2 jd gini. mcm girly sket an. lantak arr. aku suke kot. sedap mate ak madang. mate org?? huhu. entah. hahaha

 siap wat entry lg kat aku tu..sesame dear..hehehe
~siyes pemilik blog nie mengade. hekhek. nak itu nak ini. naseb aku penyabr. tang dye suke kim bum kat tepi uh. aku neh cerewet nak mapos. pas brape kali ak tuka layout. kat sepoloh kali ak tukar. las2 ak amik kat blogspot dye gak.

naseb ak bek dpt carik header yg chumell neh,,,

~tibe2 ak jadi pemusnah blog org len kan. ade l stu blog tggu aku musnahkan, sorang lg nak header tok blog dye. huishhh. ak wat blog ne pon dri mende2 yg free. ape jadah wat layout smpi kne bayar an. ak wat sndri suda. puas aty. lgpon cantikk ape. tp ak teringin nak wat doodle sndri. nak blaja. tpi pah cerohh..haha. jum jenajalan kat blog budak neh. huhuhu


Small deeds Great rewards..:)





We say a simple Salaam to anyone, we’re rewarded..
We smile at someone, we’re rewarded..
We treat someone with kindness, we’re rewarded..
We pray in Masjid with Jamaah, we are rewarded 27 times more than those who pray alone..
We begin anything with Bismillaah, that action of us is rewarded..
We end our activities with Alhamdulillah, we’re also rewarded..
We think of doing a good deed, we’re rewarded..
We control our temper, we’re rewarded..
We eat and drink with our right hand, we’re rewarded..
We pray for forgiveness and health for our fellow Muslims, we’re rewarded..
We forgive, we’re rewarded..
We think positive towards Allah and other people, we’re rewarded..
We keep our promises, wer’re rewarded..
We seek knowledge for the benefit of others, we’re rewarded..
We share knowledge to others in need, we’re rewarded..
We walk towards the Jum’ah prayer, our each step is very greatly rewarded..
We take wudhu’, we are rewarded..
We treat our mothers and fathers with humbleness, kindess and respect, we’re greatly greatly rewarded..
We bring Allah to rememberance, we’re rewarded..
So why do we withhold our reward ?




jom scan blog anda..ade viruss x??


inilah faedah blogwalking. ley taw ilmu baru dan aku nak share kat korang.
penah x masuk satu laman web or sumething blog ke ape ke pahtu dye ade kuar gini..

WARNING!!! HARMFUL VIRUS DETECTED ON THIS SITE!!

jadi korang ley la test ngan mende ini. so pastikan korang punye blog is clean baru org nak datang komen n bace korang punyer blog...

http://ana-jannah.blogspot.com is CLEAN FROM VIRUS!!!

bley test kat sini....

~kadang2 kite sndri pon x taw ble blog da kne VIRUS atau pape kan. kerja2 HACKERS yang mmg tade keje nak sibok hal orang kan. jadi ambil la langkag berjaga2..huhuhu~~


A guide to proper hijab for ladies...^_^

~simple guide for gurl and proud of it..:)
1. Menutup seluruh anggota badan...

2. Memakai pakaian yang longgar dan tidak menampakkan susuk tubuh...

3. Tidak memakai pakaian yang jarang...

4. Memakai pakaian yang ringkas sopan...

5. Elakkan memakai pakaian yang menyerupai lelaki...

6. BANGGA menjagi MUSLIMAH ^_^

 Download HERE

”Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan (kemaluan) mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan.
 Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan (kemaluan) mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya, dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju mereka dengan tudung kepala mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka

 diriwayatkan oleh al-Bukhari dan Ibn Jarir daripada ‘Aishah r.a.:

“Allah merahmati wanita-wanita Muhajirin yang pertama, apabila turunnya ayat (yang bermaksud) “…dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju mereka dengan tudung kepala mereka…”, serta-merta mereka mengoyakkan apa sahaja kain (yang ada di sekeliling mereka) lalu bertudung dengannya.”

  diriwayatkan oleh Ibn Abi Hatim dan Abu Dawud daripada Safiyyah bint Shaybah katanya:
“Ketika kami bersama ‘Aishah r.a., kami menyebut-nyebut tentang kelebihan-kelebihan wanita Quraisy, lalu ‘Aishah menyampuk: “Memang benar wanita Quraisy ada kelebihan, tetapi demi Allah sesungguhnya aku tidak pernah melihat wanita yang lebih baik daripada wanita Ansar dari segi kuatnya iman dan pegangan mereka terhadap kitab Allah. Apabila Allah turunkan ayat (yang bermaksud) “…dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju mereka dengan tudung kepala mereka…”, serta-merta suami-suami mereka balik dan membacakan kepada mereka apa yang Allah turunkan kepada mereka, anak perempuan mereka, saudara perempuan mereka dan semua kaum kerabat mereka, sehingga tiada seorang perempuan pun daripada mereka melainkan bergegas mencari apa saja kain yang ada di sekeliling mereka lalu bertudung dengannya sebagai membenarkan dan membuktikan iman kepada apa yang Allah turunkan, maka jadilah mereka wanita-wanita yang bertudung bersama Rasulullah saw, seperti sekumpulan gagak hitam berada atas kepala mereka.”

 diriwayatkan oleh Abu Dawud daripada ‘Aishah r.a.:
Bahawa Asmaâ™ bint Abi Bakr (kakaknya) datang bertemu Nabi s.a.w. dalam keadaan pakaiannya nipis sehingga nampak kulit badannya, lalu Nabi s.a.w. pun berpaling daripadanya dan bersabda: “Wahai Asma’, seorang perempuan yang telah sampai haidh (baligh) tidak boleh dilihat (hendaklah bertutup) pada badannya melainkan ini dan ini” (sambil baginda menunjukkan ke arah wajah dan kedua pergelangan tangannya).