blogger atau tumblrr???

aku buat tumblr hanya stu sebab je. sebab

Cik Nur Nadia Binti Musa.
~kawan aku paling sengal. suke wat drama. tahan ngan perangai aku. manusia suke tarik rambut aku. mak dye yang baik atu. ayah dye yang kool. triple memahami aku.....bla..bla...bla..bnyak plak aku describe kau ye nadia~

~Tumblr~
simple. picture tell the story. aku hanya letak banyak gambar dan sikit je huruf. senag nak follow orang. banyak info. boleh reblog dari tumblr len. it easy than blog acctuallly. senang untuk tambah ilmu. nak baca hadis or muhasabah diri. aku lebih senag untuk membaca tumblr.

~Blogger~
complicated. tapi yang ini lebih bnyak huruf. mood nak membebel. mungkin susah nak blogwalking. tapi nak meluahkan dalam bentuk huruf lagi senag. kadang2 orang x paham gambar saja. nak kena explain panjang lebar. meh kat blog bley la.

~ape pekdah nye~
mungkin kadang2 tk semua orang akan terima pndapat aku. bebelan aku. tapi this 2 things akn terima. this is my site to express what i'm thinking not to impress anyone. carik ilmu. sekian dari aku...


aku memilih untuk menjadi aku...bukan orang lain...

aku insan yang lemah. x mampu nak puaskan hati semua orang. aku cuba lakukan apa yang mampu. yang lain aku serahkn padaNya. keran aku percaya...

Usaha adalah WAJIB....
Tawakkal dengan usaha adalah WAJIB....


~aku cuba menjadi pendengar yang baik. tatkala manusia semua berbicara aku memilih untuk diam. meskipun aku suka berkata dan meluahkan. tetapi dalam situasi tertentu aku memilih untuk MENDENGAR....


~aku juga manusia biasa. x lari dari menilai orang. aku juga khilaf dalam menilai. aku cuba menilai orang yang baik2 saja. kerana mengatakan orng lain jahat menunjukkan aku lagi jahat sebenarnya. aku sedari hakikat itu.




~dan aku memilih. STAND ME. aku hanya aku. memang orang berkata itu ini. nasihat itu ini. cucuk sana cucuk sini. pendapat kita lain, pandangan pun x sma. NILAI yang aku pegang tak sama dengan kau. jangan memaksa aku untuk MEMILIH kau atau dia. kerana aku memang sudah memilih untuk MENJADI aku..

pantang aku~

~tah nape otak aku tiba2 ley trime nak main rubik neh. mungkin aku selok. biar ar. ley wat stu kalerr aku da kicah an. huahua. tapi skang da tinggal 4 step nak nlajo. pah cerohhh!!


nah kaler ijauu ye adik2...bukan aldodo..huahua

neh kaler biru...cam kain skola rendah...lalala

kuning is yellow..hukhuk

putih is suci like me...hekhek

orange like orange..got it??

merah like?? blood??

naqiuddin gi kedah....ehh..rindu plak nak tarik tinge dak neh an...wee~~

~selagi aku x ley wat sume kaler rubik neh bercamtum dengan chantik dan moleknye. jgn harap aku nak activekan balik fb aku. phm??

MiNi MAHA Kuantan~

~sebelum tu carik lu pendrive kat Low Yat Kuantan then gi carik bju kat Kamdar..jalannn

skill manusia selokk..muahaha

bju try test..x beli pon..sematt arr...
 ~then bru gi MiNi MAHA. tgk haiwan n pokok je. tp seronok. penat tapi seronok bila tgk hasil kerja ayah kat MiNi MAHA tu. ayah mmg kreatif...:)

Ini Rusa ye adik2..jgn buat x tahu okehh...

mungkin selok jap tgk mesin nak kopek durian...jakunn jap...

nah kau bakal petani...kubota taw bawak..tp moto dok eksiden je..

yg neh belagak je taw bawak...tp moto pon dok eksiden..
~mungkin moto di bawak untuk eksiden je kot.. muahaha. bila malam semua penat. makan malam ialah kerepek yg beli kat MiNi MAHA. untung =_="


terima kasih safiyyah...^_^

entah...aku sebenarnya tade mood nak update blog. bila puas berebut dengan adik nak guna broadband. akhirnya berjaya...!! (skill akak yg guna kuasa veto!!)

alih2..tgk email. ade notification dari blog. ade org komen. biasanya yg komen blog berhabuk aku neh shu ngan nadia je.tapi safiyyah yg komen....!!!




entah nak bercerita tentang safiyyah...
~taw la entah kenapa aku sngat berminat dengan cara pemikiran beliau. aku rasa kan kejujurannya dalam menulis entry. mmg aku blogger yang pasif tetapi blog beliau adalah salah satu blog yang aku selalu baca. kadang2 aku siap share kat member blog beliau. aku bce blog beliau dari awal kot. tp bkn fanatik x tentu arah ye. tp x pernah komen. memang dia bnyak membuka kotak pemikiran aku yang selalu tertutup.

special thank safiyyah...
~terima kasih kerana menjadi sebahagian daripada SAHABAT saya dan mengajar saya erti kehidupan melalui penulisan saudari~


find me at...

memandangkan aku da deactivate account fasebook aku. ade gak orang rindu aku. (padahal tade pon). aku ade alternatif lain.


jangan tanye aku ble nak aktifkan semula fb okehh..
 Find me at.....MILLAT FACEBOOK....
~ne bru je buat..tah ble ak bley explore MFB neh.....


da nmpk ciri2 muslim n musimah nye kat situ..

find me at...TWITTER...
~masih mood blaja2 lg..agak susa kot..


find me at TUMBLER...
~kes nadia yg ade...aku ponn nak gak ar..bru wat okeh..

senag..siket je huruf banyak gambo i loikee..!!

just enter my email, then u find me..okehhhh..
saje nak tayang aku plak an..muahaha

anajannah.muslimah@gmail.com

~sayang korangg sume..:)




ceritera aku di kampung...

entah. tiba2 aku rasa nak tunjuk gamba mase aku n kakak aku merantau ke kampung. mase smpai kat perhentian Larkin dlam pukul 4.30 pagi. engat nak tido je kat masjid kat atas stesen bas Larkin tu. tibe2 along terjumpe ika (roomate dye) kat Chamek Kopitiam ngan balak dye. ape lagi. free2 ar dapat makan. segan punye pasal ika yg tempah. neh yg aku makan.

aku ase dye ade cawangan kat bangsar kot...

haaaa...sape da gatal nak kawen neh...

air soya n roti kawen..perut beso cam aku mmg x puas tp ley la alas je.

pastu gi solat kat masjid tingkat atas perhentian Larkin..

hahhh kau..chantek gler kau masjid dye. ade kelas ngaji ari selase. jemput2..

aku kuar nak gi amik angin. nmpk org ne tgh tido. mungkin aku..??

tah ari ke berape aku kua ngan along. kat ngan perhentian pontian

kanak2 ribena kat playground..wakaka

nurin. mase tu nk nages. pandai aku pujuk. ade gaye mak!!!!


~bnyak plak gamba akak aku dari aku kan. ar lantak aku la nak tayang akak aku. bukan aku. hahaha
~sekian, mals nak taip bukan korang bace pon kan..:P

jangan tanya dan jangan carikkk!!!!


dengan ini sya dengan rasminya mengumumkan bahawasanya...:

Account Facebook Deactivate



tgkkk!!!...tade sape yang akan rindu saya pon kalau sya hilangkan...

sudah pastinya anda semua akan gembira kan..kerana..:
~saya sudah tade kat facebook..
~tadela semak notification mencarut dari aku..
~tak payah tgk status aku yang sengal..
~senag aty tade muke ak yg buruk selok2 wat comel kann..

dan saya pon sangat gembira...siap triple gumbira...kerana..:
~tak payah hadap muke2 org nmpk BAIK tapi...dotttt...
~x payah nak jage ngat aty org padahal aty sndri skit glerrr...
~x yah nak jd baik hipokrit padahal kau bkn baik sngat ponnn..(aku taw la diri ak cne...)
~nak kool kan aty saya yang tgh PANASSS!!!



nseb ak deactivate Fb jerr..kang blog neh gak jd mangse ak...



JANGAN!!!
~ jgn carik sya. sya akan carik awak kalau saya rasa awak itu kawan saya. (sory to say la)
~jgn tanya sya kenapa. saya akan cerita sendiri kalau saya rasa awak kawan sya. (x semua org sya percaya)
~jgn tepon sya. sya x kan jwb kalau sya rasa wak ckp mende x penting.
~jgn buat citer yg saya gado kat sape2. sbb saya x mention nama sape2 pon kat sini. (ak neh x la jahat sngat smpi nak bitau..)

TAPI...

~kalau di cakap JANGAN...lagi la nak buat. kang ade free2 mkn penampoo ak..nak??

biar masa tentukan...


JADI....
~biarkan je aku dengan aku yang Ego..(nadia ckp, mmg betol pon)
~lame2 aku okeh la.. esok2 okeh la.. (nak kau sebulan??)
~ble aku da kool, aku akan tersenyum seperti biasa...
~kau pon x taw yang aku penah skit aty ngan kau..

~klu tade Facebok aku x heran, tp klu tade blog mmg aku heran.~


sarcastic gler kann....
~maap la entry yang kurang ajar, sebab ade org yang tak di ajar, jadi haruskah aku jadi kurang ajar? sebab aku mmg x makan di ajar, sebab tu jadi kurang ajar bila orang pun sama level kurang ajar dengan aku. puas??~



biarkan gambar bercerita~

updating blog~


no idea~


can't sleep~


movie and facebok~



tomorrow~


try to smile~


chores to do~




missing sumeone~

but my heart hurt becoz of u~



trying to forget it~


but it takes time~


i'm sory frend but i'm also human that have feelin~


but..i'm trying to accept who u are and what u did to me~


saying to my heart that..."why i still can forgive even u are really bad treated me?"
 because " i'm afraid that Allah will not bless me..."